|  |  | 

Pametnomu dosta ZP Izdvojeno

INDIANA JONES U SOLINU

 

filip komentar dana

Naslov odma izbija iz cipela, zar ne? I još kad shvatite da nije u pitanju amaterska arheološka manifestacija vec snimanje petog nastavka popularnog serijala, sad tek ne možete doć k sebi.

Kako je sve počelo?

Znatiželjni građani su nam dojavili da su spazili arheologe kako vrijedno kopaju na jednoj solinskoj lokaciji. Ok, to im je posao, ništa čudno u tome. Jedan od zaštitnih likova Solina trče i viče da dolazi Indiana Jones u Solin. Al ko će mu virovat? Odma ja trk do gradske uprave, prije bi im izbija zube nego ikakav komentar na ovu temu. Zovem svoje veze po Dubrovniku, gdje se iduće godine snima novi Robin Hood i koji je već prepoznata filmska destinacija, kunu se da ne znaju ništa. Kako sad provjeriti sve i povezati konce? Kako provjeriti je li ovo patka ili ima nešto tu? Sidnem ja na kavu, kaže konobarica kako joj se jedan od mlađih stažista arheologa izlanija nakon par piva da će se snimat megahit u Solinu i da polako niču iskopi po cilom gradu. Oni, arheolozi, napokon će dobit priliku za zaradit svoju plaću, jer ih se neprestano proziva da skaču za vrat di god se zabode lopata, da su u tajnoj suradnji sa lokalnom građevinskom firmom, da koriste pinele umisto metle i da ne nabrajam dalje.

Pisao sam nedavno o šišanju Salone Ultrom. Moram priznat da je ovo daleko originalnija ideja, koja će svoj efekt pokazati za nekoliko godina. Ja već sada skidam kapu nepoznatom autoru projekta jer ovo je fenomenalno. Svi znate da grad Solin muku muči sa kanalizacijskom mrežom. Pazite sad i gledajte šta će se desiti. Polako će nicati kanali po cilom gradu, pomno iskopani kako bi sutra bili upotrebljeni za novu kanalizaciju. U njima ćete naći arheologe koji će provjeriti dubinu i širinu spomenutih kanala, zatim stiže Indiana Jones koji će u novom filmu u tim kanalima  tražit dlaku sa jednog od izgubljenih konja Zvonimirove ergele, da bi se naposljetku ti kanali iskoristili za kanalizaciju.

Koliko je to muva jednim udarcem? Još moj skromni doprinos za kraj. Ja po zatrpavanju ne bi išao sa asfaltiranjem, tribalo bi zasadit nove kulture, ne bi li grad malo prodisao kao što će prodisat proračun grada od spomenutih akcija.

mm

ABOUT THE AUTHOR