|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

VRIDILO JE

 

Kad nešto dura 8 godina, kad ti ne dosadi sudjelovat i kad skontaš korisnost koja se proizvodi, onda ti ništa drugo ne preostaje već da slavljeniku od srca čestitaš uz želju napretka i dugovječnosti.

Živimo u vrime silnih kontroverzi, velikih društvenih mimoilaženja i apsurdnog prostituiranja demokracije koja služi za „gutanje“ prava, dok „povraća“ obveze, i tako u kaljuži mogućeg i nemogućeg se zatire jasnoća puta u bolju budućnost.

Solin Live je običan nezavisni portal, vezan za jedno usko područje, sa namjerom i namjenom korektora i kritičara kako bi prostor našeg življenja bio što manje šporkan zakulisnosti i pogodovanju onima koji ne prezaju od perverzno manipulacijskog iskorištavanju prilika koje se nude na način nedostojan moralnosti i zakonitosti.

Kao sudionik u djelovanju našeg portala, moram istaći jedan, najvažniji, moment a taj je neovisnost od bilo koga za napisano.Naprosto se uvažava individualnost a to što smo ovako dugo skupa, kazuje da se barata sličnim vridnostima. Portal možete mrziti ili voliti, podržavati ili negirati, ma jednu mu valja priznati. Nije na prodaju, nije u funkciji nekog zakulisnog interesa i ne zadire u zonu protuzakonitosti.

Kritika i kritičnost su nasljeđe demokratski iskovanog pojma. Kritika je važan segment suodnosa, a mediji, kao sredstvo, i javno prihvaćanje uloge u društvu, kao vlast, dozvoljavaju i mlak i žestok sudar po pitanju podjeljenih uloga.

Sudske tužbe su po meni jedan čin kukavičluka i bižanja od stvarnosti i dialoga. Tužbama, u pravosuđu čudnih mogućnosti, najmanje pomaže tužitelj samom sebi. On uvijek gubi jer biži od osnovne poruke koju je u predizborno vrime razbaciva prostorom kojim se nudi na služnost.

Demokracija je čudna biljka. Ne nudi vladanje već služenje. Ne ustoličuje već pruža šansu. Ne nudi dugoročnost na osnovu „plemstva“ već na osnovu odabira naroda u kom si jedan među jednakima. U kojem dokaznim materijalom krčiš svoj put.

Mi smo građani Solina. Tu djelujemo, živimo, kućimo se i pozicioniramo svoje nasljednike. Zar imamo manje prava od onih sa pustih listi koji se nude? Zar da ih puštamo da naše povjerenje prekrcavaju u svoj tor?

Tu se kristaliziraju uloge. Tu se pada ili diže. Rok je ograničen. No manipulacije su pogubne.

Zato Solinu triba Solin Live. Upravo ovakav.

Hvala svima koji nas prate, hvala na pohvalama i pokudama. Pohvale te guraju naprid, a pokude ispravljaju taj put.

Suživot je moguć, upravo na osnovama zajedništva i uvažavanja.

Sritan ti Osmi rođendan, stariš a starenjem moraš bit oslonac i putokaz.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.