|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

EKOKATASTROFA U VRANJIČKOM ZALJEVU Stigli odgovori policije, firme D.V.D Kaštel Gomilica, INA d.d, a oglasio se i Grad Solin

 

FOTO: Solin Live (Byzantion Ten – krivac za ekokatastrofu u Vrnajičkom zaljevu)

 

Nakon našeg članka SKANDAL Skrivaju se detalji ekokatastrofe u Vranjičkom zaljevu stigli su i odgovori policije, firme D.V.D Kaštel Gomilica d.o.o., INA d.d., a oglasio se i Grad Solin.

POLICIJA:

Poštovani, u odnosu na Vaš upit obavještavamo Vas kako je sinoć uslijed jakog nevremena,  na području Svetog Kaja  došlo do izlijevanja nafte s broda u more. Odmah nakon izlijevanja nafte u more, plutačama je ograđen dio onečišćenog mora. Djelatnici CIAN- a i pripadnici vatrogasnog društva iz Kaštela izašli su na teren radi čišćenja i sanacije. Na terenu su i djelatnici Lučke kapetanije Split.

D.V.D Kaštel Gomilica d.o.o.:

Na poziv Lučke kapetaniju Split vezano za onečišćenja oko Vranjica, te temeljem poziva građana, posada brodice sv. Florijan je izašla na teren te odmah započela sa saniranjem onečišćenje. Posada i brodica sv. Florijan je i dalje na terenu i čine sve kako bi bili sigurni da je onečišćenje sanirano.

Uzrok i posljedice onečišćenja istražuju nadležne institucije kojima se možete obratiti za daljnje informacija.

INA d.d. :

U ovom trenutku možemo potvrditi kako je dana 2. 8. 2019. u 22:45 uslijed nevremena došlo do odvajanja broda MT BYZANTION od operativne obale/tankerskog priveza na terminalu Solin i pucanja gibljivog crijeva. Prema prvim dostupnim informacijama procijenilo se da je u more isteklo oko 350 litara goriva. Po događaju voditelj terminala Solin i pilot lučke kapetanije obavijestili su Lučku kapetaniju Split i sve meritorne službe te je pozvana ugovorna tvrtka zadužena za zaštitu mora i obalnog pojasa kako bi se odmah započelo sa sanacijom. Konačno stanje se utvrđuje.

Grad Solin:

U petak navečer (2. kolovoza 2019.) je uslijed olujnog nevremena došlo do izlijevanja nafte u more u Vranjicu.

Udari vjetra koji su iznosili i iznad 120 km/h, uzrokovali su i odvezivanje broda s doka, riječ je o tankeru koji se nalazio na vezištu unutar Ininog punilištu, a iz kojeg je usred olujnih udara vjetra gorivo iscurilo u more.

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i stručne službe Grada su već sinoć zbog olujnog nevremena koje je izazvalo i veliki broj srušenih stabala i grana na području Solina izašli na teren.
U jutarnjim satima obišli su i punilište u Vranjicu, a i u neprestanoj su komunikaciji s INA-om, Lučkom kapetanijom i nadležnim sanitarnim inspekcijama.

Sanacija je odmah započeta.

O rezultatima zagađenja i sanacije, građani, a naročito kupači, će biti informirani putem službene internetske stranice i FaceBook stranice Grada Solina.

 

Lučki kapetan Željko Kuštera za morski.hr :

Kapetan Lučke kapetanije Split, Željko Kuštera nam pojašnjava da scenarij nije dramatičan jer se sve radilo po propisima.

– Brod je imao ventile na kraju i brodu i sva sreća da je na njemu bio iskustan zapovjednik i peljar. Pozvali su pomoć i stigli su momci iz DVD Florijan i CIAM-a, nije bilo istjecanja van postavljene brane. A kako se sve radilo po pravilima, oko broda su preventivno postavljene brane koje nisu propustile naftu – ispričao nam je o tom događaju kapetan Kuštera.

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u