|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Završen projekt investicija u energetsku učinkovitost Cemexovog pogona Sv. Juraj

 

Projektom sufinanciranim sredstvima EU ostvaruju se značajne energetske uštede, a time i smanjenje ugljičnih emisija u proizvodnji cementa

Cemex Hrvatska predstavio je rezultate dvogodišnjeg investicijskog projekta pod nazivom „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj“. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura, a 1,3 milijuna eura, odnosno 50 posto, financirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sam je projekt uključio čitav niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa, počevši od pripreme sirovine u rudniku, te uključio postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cjevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima te ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, kao i nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

„Provedbom projekta uvedene su mjere energetske učinkovitosti koje su omogućile značajnu modernizaciju pogona Sv. Juraj. Njegovom realizacijom smanjena je energija utrošena za proces proizvodnje klinkera od 4 GWh/g, a usto se dio energije proizvodi u vlastitoj sunčanoj elektrani od 1 GWh/g. Prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, ovim smo aktivnostima smanjili svoj ugljični otisak za preko 1.000 tona CO2“, naglasio je Marijan Zekić, voditelj projekata i osiguranja kvalitete u Cemexu Hrvatska.

Stavljajući projekt u kontekst ostvarivanja ambicioznih klimatskih ciljeva, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder naglasio je: „Smanjenje potrošnje energije u proizvodnji te snažnije korištenje obnovljivih izvora energije jedan je od ključnih ciljeva Cemexovog klimatskog programa Budućnost na djelu. Stoga smo prije nekoliko godina pokrenuli veliki investicijski ciklus u kojem je ovaj projekt samo jedan dio. Slijedi nam i rekonstrukcija peći u tvornici Sv. Juraj te rekonstrukcija naše zagrebačke betonare u Klari, ugradnja fotonaponskih sustava na krovovima u našim pogonima i terminalima te projekt korištenja otpadne topline za proizvodnju električne energije. Sredstva Modernizacijskog fonda EU, na osnovu preliminarnih rezultata, odobrena su i za nove projekte koji će nam omogućiti da postavimo sunčane elektrane na gotovo sve naše krovove u iduće dvije godine“.

 

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti – zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Iva Buchwald, te predstavnici lokalnih samouprava i gospodarskih udruženja.

„S obzirom na to da je u programskom razdoblju EU 2021.-2027. strateška politika RH pametna, zelena, povezana, solidarna i integrirana Hrvatska s naglaskom na digitalni razvoj, OIE i konkurentnu proizvodnju, čestitam Cemexu na ovom projektu sufinanciranom iz EU fondova koji doprinosi upravo tome. U Splitsko-dalmatinskoj županiji već duže od 10 godina provodimo programe sustavnog gospodarenja energijom te smo pripremili planove razvoja širokopojasnog pristupa i poticanja poduzetništva za cijelu županiju, paralelno s EU i drugim projektima koji su uvijek imali za cilj povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, čisto i konkurentno gospodarstvo te novo zapošljavanje“, naglasio je pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić.

Zaključeni projekt energetske učinkovitosti u pogonu Sv. Juraj nije prvi takav sufinanciran europskim sredstvima. U 2019. godini završen je projekt povećanja energetske učinkovitosti ovog pogona vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL