|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

ZAKRPE, U SLUŽBI MODERNOG

 

 

ZAKRPE, U SLUŽBI MODERNOG

Nakon bura i nevera izbornog vrimena, konačno se sve posložilo i gremo dalje ko da se ništa i nije desilo.

I nije!

Jedina razlika je što će naš Premijer morati nanovo betonirati svoju vlast sa novim, malo nepoznatim, klimavim, materijalom.

I neće mu biti lako! Nikako! Ali sam se uprega u nepoznato „prevozno“ sredstvo koje vozi na klimavim točkovima.

Podmazani jesu, ma mast je zagorila.

No jedno je sigurno. Znat će on sve to dovest u šest jer iskustveno ima potreban talent, i moć, da sve svede po svojon miri.

Ovdi više nije rič o HDZ-u već u prilipcima našeg vičnog političkog krpanja. HDZ-e je pošteno odradija svoj posao i dobija što mu pripada. Malo manjka no dade se namaknit. Njihov odabir na našu sudbu.

Ovdi je rič o vičnom Hrvatskom „proizvodu“. Žetonu! Jer žeton daje mogućnost da dobiješ ono što ti ne pripada, no nekomu si potriban da popuni prazninu konačnog dobitka.

Svatko onaj komu se vlastita mizernost natanka u žep ko dar nečijeg neopreza, tko po nikakvom prirodnom zakonu ne može bit akter, u Hrvatskoj dobiva značaj, i mogućnost, pobjednika.

Jednom davno mi je jedan desničar iskreno prizna.

„Slušaj kume, meni je važno prić prag, pet posto, da ja uđen tamo a da bi uša ja parlan ono što tih pet posto žele od mene čuti. Inače ti ja nisan takav.“

Pobjednici ovih izbora su; DP, HSLS, HNS, Zekanović, Petir, Vučemilović i manjinska četvorka. Oni, mizerni, na krilima dobre volje HDZ-a i njegove potribe, produžavaju svoj mizerni politički maraton u uvjetima posebne slasti. Oni bez HDZ-a su ništa!

Zato , priznali mi ili ne, postoji žal što sam HDZ nije osvoija više mandata ili što nije u savez uzeja nekoga tko uz žetonsku mogućnost može ponudit i volju i znanje za dobrobit svih nas.

Ovako imamo samo osigurače vlasti koji su ipak, prije svega, osigurali sami sebe. Sve druge tvrdnje su proizvod populizma u službi pituravanja svog lika i dila.

Na Premijeru je ogroman teret, i neizvjesnost, a malo tko „normalan“ bi mu rado bija u koži.

Uzdamo se da mu je osmogodišnje iskustvo dobar temelj da posloži prioritete i krene odlučno i savjesno u novi mandat. Može on to, ima on kapacitete i ne valja bit drzak pa mu ne priznat puno toga kvalitetnog što je uradija. Ostaje samo dvojba, zašto dozvoljava nakaradnosti u liku loših partnera, suradnika i odabira projekata.

Ovaj izlet sa DP-om je mač sa dvi oštrice te mu valja bit na oprezu a ponovljeni izbori, uvjeren sam, nisu loša mogućnost.

BARTULICA

Moran priznat da malo znam o tomu čudnom čoviku jer me nikad, od prvog dana, nije zanimao. Skužija san da pripada povratništvu, da drugačije poima stvarnost, da mi nikad ništa, kad san ga pogleda, nije značajno i prihvatljivo ponudija. Bilo je tu populističkih poruka, više kao nametanje nego iskrenost.

Evo nam ga u vlasti! Bit će nezaobilazni kotačić u trasiranju staze budućnosti. Hoće li?

Bojim se da hoće jer posljednjim izjavama ostavlja dojam o nekomu tko se ne šali, već traži, naređuje i opasno priti.

Sve što se krije u njegovu „škartocu“ traženja nudi duboko razmišljanje jer se potpuno razotkrio i konačno servirao samog sebe. A čovik se iskreno servira onda kad može a njemu se dalo u ruke alate da to i realizira.

No ostaje jedan zajeb. Premier koji nije baš na tom tragu. Jest da se mora puno toga progucat za dobit vlast no ovi zalogaji su baš veliki i neprobavljivi.

Pođimo redom. Iskazala se velika netrepljivost prema jednoj manjini i nju se potpuno marginaliziralo nudeći nam za razlog u vičnom etno političaru Pupovcu.

Nebi bilo drugačija da je i netko drugi predvodnik te manjine. Mrziti komplet jednu manjinu, iz svojih skrivenih razloga, nije na tragu pripadanja modernu svjetu i normalnu suživotu. Amo se ne zajebavat, razlog je poznat ma ga se ne želi naglas izgovorit.

Traži se, ma parcijalno, osuđivanje totalitarnih sistema. Ok, svatko živ je svjestan propusta u partizanskom vrimenu i komunističkom pedesetogodišnjem vladanju, no onako kako on postavlja zahtjev, svakoj budali je jasna neiskrenost jer ne spominje zločine sa druge strane, ne traži osudu te „svoje“ strane, već naivno misli kako to može zaobići. Bojim se da to nije moguće. Navijački barjak je tu potpuno i jasno istaknut.

Demografski spas traži u useljavanju hrvtskih potomaka iz Južne Amerike. Zašto baš taj kontinent posebno ističe biva jasno, što nitko nema ništa protiv, no ubada u oči ta poruka koja se umivena nudi ko jedan od demografskih pomaka.

Još puno toga je nabrija ovaj osebujan lik što nikomu neće poslužit ko potriba, a naročito premieru i članstu vladajuće stranke. Uvuka se on ko crv u jabuku, može proizvesti trulež ako se na vrime ne ograniči njegov prostor srkanja milog mu soka.

PENAVA

Kad si šef, bilo čega, tada preuzimaš odgovornost i nudiš sebe na najtežim projektima koji su ti u domeni vlastita djelovanja. Ako to nisi kadar, onda si u tuđim rukama kadar.

On je šef DP-a, stvaran ili lažan nije na ovoj analizi, no kao takav se predstavlja i moran reć da se na prvom koraku okliznija.

Ne želi preuzest ama baš ništa novog na sebe osim da ostane u teploj stolici vukovarskog gradonačelnika.

Zašto, ja se pitan a i mnogi drugi, ne preuzme resor poljoprivrede i uradi što obećavaju. Zašto će taj, po meni, devastirani prostor dospit u ruke nekog nepoznatog njihova kadra kad se on tu moga dokazat i pokazat da piza i vridi.

Zašto nebi on „zaora“ duboke brazde promina i vratija stanje koje je nekad bilo, uzora plodne njive Slavonije, pomaka sve proizvodnje karakteristične za područja Lipe Naše i proizveja dovoljno hrane da i EU možemo hraniti.

Samim time bi se pomaklo i stočarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo, vinarstvo, maslinarstvo a povratak mnogih koji nisu zaboravili te poslove bi bija izgledan, a uz to bi se i mladi odlučivali na stvaranje bogate obitelji te bi i demografija, koju također drže, bila potpomognuta u davanju boljih rezultata.

A tek najava da stranci neće moći kupovati naše plodno tlo. Pa di bi mu bija kraj!?

No on je pročitana knjiga veoma opskurnog i naivnog sadržaja. Izgradija karijeru na „povjerenju“ sebi sličnih, na tragediji grada, na vičnom sijanju neprijateljstva i na kraju na pljuvanju i psovanju Premijera kojemu je uletija u krilo zaštite. Pomalo jadno, zar ne?

Ovako, on će nakon lokalnih izbora zasjest u vladu ko podpredsjednik bez posebnog zaduženja.

Lezi lebe da te jeden.

RADIĆ

Očito najmoćniji čovik u hijerarhiji svoje stranke, figura ko netko tko ima najviše smisla u gospodarstvu jer nije tajna di, i kako, ubire ogroman profit.

On će, svi su izgledi dobit treću mogućnost i to ne baš svugdi već u najučinkovitijem i najprofitabilnijem resursu. Energetici.

Ja se grozin cijene struje na uplatnicama koje podmirujem ma još više se grozim stalne reklame HEP-a na svim medijskim okom dostupnim prostorima.

Zašto se monopolista ima potribu skupo reklamirat i tako direktno povećavati iznos na našim uplatnicama?

Evo se desija novi štrajk tamo di se nebi triba dešavat. U gospodarskoj grani koja ima budućnost. I našu potribu. VARTEKS.

Zašto gospodin nebi preuzeja te resurse i iskaza svoju gospodarstveno čarobnu mogućnost upravljanja?

Zašto vlada nebi na misto vođe „spasa“ u Varteksu imenovala Martinu Dalić iz Podravke? Podravku evo nek prepuste meni za tisuću eura misečno. Ne zajebajen se. Ekonomista san sa zavidnim radnim uspjesima što nije tajna te se nudin da „spasin“ tu majku uspjeha.

Cjenim samo one koji su spremni i kadri svoja pleća podmetnut za opće dobro. Prtljanje o općem dobru a u mislima vlastito je krajnje jadno i zastrašujuće opasno

Ti svi upitnici imadu svoju smislenost jer upravo u aktivnostima, i spremnosti, „sposobnih“ leži dokaz da možemo i želimo posrnulo gospodarsko stanje usmjeriti u novom pravcu koji vodi izlasku iz svih kriza.

ĆIPA

On mi je simpatičan i drag čovik. Heroj Domovinskog rata, zarobljenik u četničkim zatvorima, mlad i hrabar čovik prid kojim je sjajna mogućnost. Ističe se svojim jasnim istupima u vičnom dokazivanju domoljublja. Čak je i uvjerljiv jer je na „stranom“ terenu ubra dva mandata.

Zašto se taj mlad čovik doveja u situaciju srama?

Ja jesam za oštrinu i jasnoću suodnosa među političkim akterima ma nisam za to da se vriđa, proziva i lažno optužuje.

Retorika spram današnjim partnerima mu nije bila potribna jer se sad suočava sa negaciom svega izrečenog. Ili, sve to baci u zaborav do novih momenata.

Suradnja traži drugačiji suodnos. On i Zekanović, popljuvani jedan od drugog, pljuvatori prema svemu što im ne paše, najednom moraju držat isti štap i koračat u ritmu zadanosti. Sad će virno služit čoviku kojeg su do jučer etiketirali najpogrdnijim imenima, osuđujuć ga za veleizdaju, nudeći na „streljanu“.Tko su ti ljudi? Ja sa takvima ni u istu ulicu nebi rado skrenija.

Zašto njima ništa ne znači ponos i dostojanstvo?

Mogu oni to tako no ostaje sjenka nad njima koju ni jedna spužva ne može izbrisati.

Samo sjajni rezultati mogu otpuhat sve sumnje no bojim se da će raskol doći na vidjelo veoma brzo. Zašto? Jer se netko iz zdruga mora zasramit a to nikomu baš nije u opisu želja i mogućnosti.

ROK TRAJANJA

Bit će veoma interesantno pratit taj brak iz čistog interesa.

Bit će čudno ako Bartulica i Plenković nađu zajednički jezik po pitanju traženja ovog prvog!

Ovdje će netko morat odustat ili sebe podvrgnut propasti.

Sve moš zajebat ma vrime ne možeš! Ono stvar istira na čistac.

„Šta ti novinar kažeš na ovo?“

„Na što?“

„Pa na stanje nacije“

„Kume, cili život čekan, uvik nešto čekan, pa zar je teško se strpit još par miseci i dobit odgovor.“

„Nisi mi jasan.“

„Strpi se, bit ću.“

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.