|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Vrhunac toplinskog vala, najavljeni i pljuskovi

 

Danas će prevladavati sunčano te vruće i vrlo vruće vrijeme. Kako javlja DHMZ, u poslijepodnevnim satima, ponajprije u gorju, postoji vrlo mala mogućnost za lokalne nestabilnosti uz poneki pljusak i grmljavinu, koji bi mogli osvježiti te dijelove zemlje.

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjeren burin, potom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 34 i 39 °C, lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša od 40 °C.

Padali temperaturni rekordi

Prema podacima Crometea, jučer je u 15 sati temperatura u Pargu kraj Čabra iznosila 34.4°C, što je za 0.1°C više od dosadašnjeg temperaturnog rekorda.

U Imotskom je u 14 sati izmjereno 39.8°C, čime je izjednačen rekord iz 2007. godine, a u Pazinu u 15 sati 38.3°C, samo 0.4°C do izjednačavanja apsolutnog temperaturnog rekorda iz 2012. godine.

U Sinju je jučer u 15 sati izmjereno 40.1°C i tako srušio dosadašnji službeni rekord koji je iznosio 39.7°C.

Jedan od možda najzanimljivijih meteoroloških podataka stigao je iz okolice Splita, gdje je na postaji Split aerodrom izmjereno 42.3°C što je novi apsolutni rekord za tu postaju, ali i treća temperatura službeno izmjerena u Hrvatskoj.

Toplinski val dosegao je svoj vrhunac, a Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za cijelu zemlju, osim predjela velebitskog kanala, gdje je izdano žuto upozirenje zbog jake i pojačane bure.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL