|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Večer dalmatinske duhovne pisme i riči: RIBARSKA PRIČA

 

 

Petak, 13. prosinca 2019. u 18:00h
dvorana 1 Središnje knjižnice 

Večer dalmatinske duhovne pisme i riči: RIBARSKA PRIČA

U programu sudjeluju: Dijana Radman, Judita Kočiš, Bartul Radman, Sebastian Koceić, Nenad Sikirica, Dražen Radman, Nikica Sikirica.

Svaki je čovjek, na svoj način, ribar koji nastoji u životu doći do ‘ulova’ koji će ga zadovoljiti, umiriti i učiniti sretnim. Jedni se trude to postići kroz posao; drugi kroz odnose (muž, žena, djeca, prijatelji…); treći kroz materijalne dobitke; četvrti kroz zdravo življenje itd. No, činjenica je da, prije ili kasnije, nešto pođe po krivu ili, jednostavno, ‘isklizne iz ruku’. To se dogodi bilo nečijom pogreškom, bilo bolešću ili ‘spletom nesretnih okolnosti’. Posebno u tim vremenima, čovjek u sebi nekako sluti i zna da mu treba viša snaga i dublji ‘ulov’. I da bi negdje trebao postojati.

Večer dalmatinske duhovne pisme i riči RIBARSKA PRIČA, satkana kao jedna kratka plovidba kroz dalmatinski ugođaj, dopušta čovjeku da uz slušanje lijepih pjesama i stihova promišlja o dubljim životnim pitanjima i odgovorima. Jer svi mi ‘ribarimo’ na istom moru života…

Ka prazna gustirna duša njemu vapi
Usrkat bi tila neke bo’je kapi

NA PUNTI MOGA ŠKOJA

Tu na punti moga škoja
Na toj škrapi sidin biloj
Zalaz sunca i žar boja
Miruje mi duša, tilo

Zagledan u te da’jine
Ćutin blagi dodir vitra
Lagano me to miluje
Dah kroz bore ka da piva:

More kraj kojega sidiš
Žalo, škrape, svi ti bori
Zalaz kojem tu se diviš
Sve to za te Ja san stvori

mm

ABOUT THE AUTHOR

Dražen Radman diplomirao na Filozofskom fakultetu u Splitu. Pastor kršćanske baptističke crkve u Splitu. 2008. godine napisao je knjigu ”Pismo mome Marangunu”, duhovnu poeziju na čakavici, a 2011. knjigu ”Pisma ukradenim ljudima”, sastavljenu od pisama upućenih različitim ljudima. Povremeno za pojedine portale piše osvrte i razmišljanja o aktualnim zbivanjima u društvu i svijetu uopće, s naglaskom na čovjekovu duhovnost.