|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

UŽEGLO BRALE

 

 

Reka bi čovik da će ovo vrilo vrime smirit blesava stanja u domovini, da će se akteri povuć u more, u ladovinu, kad ono nikad življe i bezveznije stanje uma i svakodnevnice.

Naprosto smo bombardirani svakodnevnim izlivima bjesa, straha i budalaština.

Ni u najcrnjim godinama stanja, ovog dila Balkana, nije bilo moguće svidočit da se na kolonu prosvjednika koji na krilima demokracije idu posjetit izvor svog bunta, svoju demokratski izabranu vlast, pozove interventna policija!? Ko zaštita! Koga od koga? Kolona ženskog svita, mirna, tužna i zabrinuta, već sedam tjedana traži da se na dnevni red stavi njihov opravdan problem, da ih se primi, razgovara i pokuša iznać rješenje. Kolona pravosudskih službenika bez čijeg rada bi društvo bilo u kolapsu.

Đaba, okrutnost vlasti i nedodirljivost njihova komoda, sad prid godišnji odmor, ne žele se bavit tamo nečijim trčarijama i znojit se. A da bi se to stanje prikinulo izmisli se „idealno“ rješenje. Ajte lipo radit jer od plaće nema ništa. Jasno i brutalno?

A ja blento san mislija da je štrajk, prosvjed, gunjđanje, demokratska kategorija Ustavom zagarantirano.

Ni Tito to sebi nebi dozvolija! Ma titići mogu.

Da se ženskom svitu ne piše dobro eto ti i drugog slučaja iz nekog sela, negdi gori na sjeveru, di lokalni šerif, natankan silnim postotkom alkohola, uz svidočenje kamera, nemilice šamara nezaštićeno žensko biće.

Nisan moga virovat! Izbečija oči, ko pantera spreman za boj, juriša i mlati. Okolo njega, i nje, muškarci. Ma kurac muškarci. Pizde, ko i on. Ni jedan da zaštiti, ni jedan da tresne rugobu u liku muškarca.

A već par mandata ga biraju ko svog vođu u općini. Što znači da imadu povjerenja u idiota. Kad ne pripoznaješ idiota, isti si pa te ne čudi njegovo ponašanje. Idiot je doslovno svatija njihovo povjerenje, proglasija da je selo njegovo i ima da svi čine kuco.

Policija po samom pravilu služenja je tu. I onda još jedan muški šok. Samo neka prijava koja mu neće prečiti da i dalje divlja, sije strah i žanje lovu.

Sramota se u ovom slučaju nameće svakom normalnom muškarcu. Nameće se pitanje zašto smo toliko zabrazdili u blud neviđeni razmjera. Šamarati ženu, nedužnu i nezaštićenu, spada u ponašanje divljaka a ti naši divljaci su neritko izabrane „uzdanice“ društva. Nije idiot sam krivac. Naranilo ga se samopouzdanjem. Tuđi strah mu čuva leđa, i logično da se zvir odmetne.

Evo se kladin da će ga ponovo izabrat. Di neš takovog junačinu.

Jedno drugo žensko stvorenje je dobilo takovu reklamu a da ni sama još nije svjesna toga. Jedno san siguran, da ovi gnjili šerif nju nebi udrija jer bi dobija uzvratni aplauz. Bar tako izgleda na sceni.

Lito je, Jadran vrije od ljudi pa se tako u svako misto, selendru, otok i otočić održavaju zabave. Nije dovoljno bućkanje, valja se i zabavit.

Do jučer nisan zna da se na otočiću Barbarinac održavaju muzički koncerti. On mi pari mali, di stanu, kako dođu. Sve san to dozna prateći poruke onih koji bdiju nad našom sigurnošću i sudbinom. Njima nije do lita, odmora i razbibrige.

DP, mizerni politički potrčkalo, potpomognut sa nekim braniteljskim udrugama, na vrime odvrati gostovanje folk pivačice Karleuše. Iz Srbije, što je bitno za kontekst. Da je kopija iz Bugarske, nitko se nebi ni osvrnija. Oni bi bili prvi u publici.

Ta aždaja, ta silikonska bomba, nikako ne smi šporkat našu malu otočnu oazu u čistom kaštelanskom zaljevu, pored Vranjica koji pliva u bistrilu i zaštićenosti. To valja da se makne, nek puni arenu u Zagrebu i drugdje ma ovdi neće majci.

Da se razumimo, ja pod pritnjom puške nebi tomu svidočija ma me muči jedno pitanje, zašto se oni uvik isti, javljaju ko dežurni higijeničari i kroje stanje po svojim normama.

Uspili su. I neće stat. Kreće ta rabota u širinu te se možemo samo upitati dokle seže ta njihova ofenziva „moralnosti“. Hoće li donositi sud tko što ima da gleda, da piše, da svira… A o bitnim temama koje nam razaraju društvo, oni nebi, nemadu motiv.

A taman sinoć na Lidlovu parkingu dok san prolazija iz jednog BMV-ejca je grmija glas dotične pa san se upita, pitan vas, što bi se desilo da san priša i tražija da ugase?

Ili da je priša član DP-a?

Ja ne virujen u pusta istraživanja kojim se tumači stanje u društvu. No u ovi podatak iz jednog istraživanja pa skoro da virujen. 96% ispitanika hrvata viruje da smo korumpirano društvo. To je naprosto istina, u to se uvirimo svaki dan, svaku malo nas tresne afera ili aferica teg predznaka.

Ovo sa plinom je ogledni primjerak stanja. Tu se nikoga ne triba optuživat, sumnjat, pretpostavljat, jer je dokaz potuno jasan i istinit. To što nam se desilo u ovom plinskom slučaju je samo jedan segment. Trideset godina svidočimo. Naprosto se čovik upita kako smo opstali, i dokle? Sad kreće operacija razvodnjavanja, izmišljanja nakaradni tumačenja da bi sve ošlo u zaborav jer iza kantuna čeka nova zgoda za zabavu naroda.

Državu smo dobili na potocima krvi a isporučujemo uz šampanjac i divljenje. Državu smo dobili odcjepljenjem od lošeg, da bi ju prikalemili lošijem. Nekad smo ko guske prošli kroz maglu, danas smo u maglu zarobljeni. Postali smo kolonija tuđeg interesa, robovi na didovini te bezznačajne lutke pinokijevskog teatra.

Više ništa svog ne proizvodimo. Proizvodimo samo ono što više nije u našim rukama, prodajemo teritorij da bi namirili zajmove i kamate kojima se plafon ne nazire. Dici ostavljamo samo dugove, ma pametna dica će i tako svojim putem, pričati dici kako su im se roditelji borili za jednu nestalu zajednicu.

Dica nam se vraćaju sa svjetskih takmičenja znanja. Uvik sa sjajnim medaljama. Svjet računa na njih a oni ne računaju da budu roblje propale svetinje.

Kolone nesritnika će i dalje bezuspješno tražit svoja prava, nesritne žene će bižat od smrad muškaraca a čuvari „morala“ će tješit jedan drugog uz žuju prisjećajući se da su eto baš oni zaustavili Šešelja, ma i ništa manje opasnu Karleušu.

Dotle će notorni Kordić, pravomoćni osuđenik, plijeniti izjavama kako bi opet sve ponovija a dični europarlamentarci dignit ruku da ga podržavaju. Čast iznimkama.

Tko misli da je izvinjenje, i kajanje, dekana osječkog Ekonomskog fakulteta iskreno i da će stat poklanjanje diploma, vara se. Naći će se novi kanal kojim će nesmetano plivati to zlo a lažna diploma nije samo zlo morala već metak u društvo. Jučer su mi upačili prston u čovika koji se diči osječkom diplomom doktora uz objašnjenje kako on sa tim ne izlazi van, ne potpisuje se titulom već čeka smiraj da obznani svoju intelektualnu velebnost. Saznah da je on jedan od onih iz kombija.

Ideja i naivan prijedlog da se općine spajaju u kvalitetnu cjelinu je nada za budale jer šerifi nisu budale da predaju svoj posjed. Toliko smo ih učvrstili na položaj da kad bi i tili neće ih se pustit. Narod smo koji traži da bude gnječen a oni su razvili savršenu taktiku za vlastiti opstanak.

Reforme nismo kadri ni napisat a kamo li pokrenur. Oporba je toliko jadna i smušena da sami sebi ne viruju a njenu razjedinjenost slave vladajući.

Karleuša neće skakutat po Barbarincu, smrdljivi šerif će i dalje mlatit tko ga mrko pogleda, diplome će se kupovat, zločinci će mirno spavat a jedino će sirotinja sve više opkoljavat kontejnere da bi našla zalogaj.

Sve u svemu, pičimo ka ničemu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.