|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

UBOJICE VLASTITIH ŽENA – TEŠKE AUTOIMUNE BOLESTI

 

 

2021. godine u Hrvatskoj je 14 ubijeno žena od vlastitih partnera, 2020. 19, od čega 14 od bliske osobe. U prosjeku ispadne jedna ubijena žena mjesečno. Ali koliki god bio broj, previše je. Saznajemo samo za one koji su partneri uspjeli ubiti, a što je sa svim pokušajima ubojstva?

Hrvatska je treća u svijetu u nogometu, al i po broju ubijenih žena u odnosu na broj stanovnika.

Ovu sumornu kategoriju – ubojice vlastitih žena – posebno je teško shvatiti. Jer je nekako osnovni refleks zaštita obitelji, a oni je napadaju iznutra. Tamo odakle je najranjivije. Svako malo monstrumi likvidiraju majke svoje djece, poput atentatora, najgorih zločinaca, psihopata par excellance.

Kad organizam napada sam sebe

Evo, i nedavan slučaj u Americi, kad je monstrum ubio majku svoje troje djece, Anu Walshe, koja ga je inače uzdržavala. Što je najgore, gotovo je nemoguće detektirati potencijalnog ubojicu jer žrtva doista nije vjerovala da joj je život ugrožen. Ako nije bilo indikatora, obitelj nije bila u sustavu socijalne skrbi, kako predvidjeti ovaj ultimativni užas?

Ubojstvo bliske osobe upućuje na teški autoimuni poremećaj, kad organizam napada sam sebe. Nemoguće je to shvatiti, ući u glavu tih unakaženih individua.

Svako nasilje nad ženama je zapravo pokušaj femicida. A gore od pokušaja ubojstva ili ubojstva žene je samo kad ubiju i vlastitu djecu.

Sve suprotno prirodnom nagonu, zaštiti vlastite obitelji.

U centru svemira

Kad idemo tražiti uzroke, vjerojatno je ćemo doći do ozbiljnog narcisoidnog poremećaja. Narcisoidni poremećaj ličnosti potpuno iskrivljuje sliku o sebi i osjećaj samovažnosti, te ga obilježava velika glad za primanjem divljenja i pažnje. U svom svijetu, oni vjeruju da više vrijede od ostalih, te nemaju previše empatije. Ako osjete da njihovu sliku ugrožava bliska osoba (primjerice, supruga koja ih želi napustiti), spremni su posegnuti za ekstremnim mjerama. Kad njihov narcizam evoluira u ekstremni patološki narcizam, spremni su baciti nuklearno oružje.

Ne prepoznati narcisoidni poremećaj može biti opasno po život.

Za sve su kriva djetinjstva naša – rekla je pjesnikinja Vesna Parun. Za otkriti uzrok ove teške autoimmune bolesti, kad partner, muž, otac napada vlastitu ćeliju i ubija je, uzrok se mora potražiti u ubojičinim djetinjstvima. Jer se nema gdje tražiti osim tamo.

Kako oni postaju monstrumi – ali monstrumi do te razine da vlastitu djecu doživotno osakaćuju tako da ih ostavljaju bez majke.

To je najtužniji dio priče, kad majci oduzmu život, ostave u potpunoj zbunjenosti, i možda u uvjerenju da ih je majka napustila.

Majke koje stvaraju monstrume

U onoj raspravi born or made (nature or nurture), bliže sam tome da je monstruoznost stečeno ponašanje. U tom jezovitom procesu veliku ulogu imale su njihove majke, kao najbliže osobe. Toksični odnos kroz koje su majke postavile svoje sinove u centar svijeta, emotivno ih invalidizirale.

Majke su tako kreirale Frankesteine. To su vjerojatno napravile na način da su uvjerile svoje sinove da su oni doista u centru svemira, te da imaju pravo oblikovati svemir prema sebi, makar to znači oduzeti život drugoj osobi.

Problem je što ga ostatak svijeta ne doživljava kao njegova majka.

Osobe koje pate od narcisoidnog poremećaja velika su prijetnja društvu. Ali najviše su prijetnja vlastitoj obitelji.

 

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)