|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

TKO JE VOĐA OPOZICIJE?

 

 

Pitanja za milijun dolara.

Kad će završiti rat, i tko je vođa oporbe u Hrvatskoj.

Dok se ne vidi tko je vođa opozicije, nitko drugi ne može pobijediti na izborima. Slično kao u Rusiji ili Srbiji, nemamo vođu opozicije. Samo što službeno nismo autokracija, već načelno nekakva demokracija.

Ispravak – čak i u Rusiji znaju tko je vođa opozicije (a on je u zatvoru), dok kod nas nitko nema pojma.

Nemamo vođu opozicije zbog nesposobnosti i apsolutne neuvjerljivosti predsjednika stranaka da budu vođe opozicije. Ili bar predsjednika “najveće oporbene stranke”.

Tek kad glasači prepoznaju vođu oporbe, postoji mogućnost da se promijeni vlast. Samo što tog vođe nema na vidiku.

SDP je jedna tužna priča, jedna duga agonija propadanja. Ta stranka kao da postoji samo da ne bi došla na vlast. Čini sve da ne dođu na vlast. Oni su u službi HDZ-a, koji želi biti na vlasti. Koliko god HDZ želi biti na vlasti, toliko SDP ne želi. Postoji samo da bi glumio oporbu. Drže se tog loga SDP-a kao utopljenik na Titanicu. Ali već odavno ostao je samo logo.

Možemo to reći na još stotinu načina. Ali me ne prestaje fascinirati koliko imamo slabu oporbu. A kad kažem oporbu, mislim na SDP, jer ovi ostali još imaju nešto kredita.

Oporba je došla na vlast onda kad se HDZ samouništio. Nikad vlastitom zaslugom. I tek kad je HDZ implodirao, oni drugi su dobili priliku. Koju nikad nisu iskoristili.

Milanović je zbog uništenja SDP-a nagrađem pozicijom predsjednika države. Naravno, on ne shvaća svoju odgovornost, i ne može povezati da je on taj koji je doveo HDZ na vlast.

Dolazimo do toga da je Peđa Grbin najveći nacionalni problem. Jer dok je on na čelu “najveće oporbene stranke” (i to je uvjetno, jer su po broju zastupnika tek treći u Saboru), SDP nikad neće pobijediti na izborima. Jer njega nitko ne doživljava kao premijera.

Peđa Grbin sa svojim naknadama za odvojeni život i spornim supruginim diplomama je najveći nacionalni problem ne zbog tih naknada i diploma, već jer je tragično neautentičan.

A sam je rušio isto tako neautentičnog prethodnika, da bi nastavio provoditi SDP-ov suicid.

On nešto govori, a nitko ne zna što je rekao.

Raskolio je vlastitu stranku, a sad bi trebao spašavati državu.

Rušio je Bernadrića da bi postao gori od njega. I oborio rekord u lošem rejtingu stranke, koji je najniži ikad.

Najgore su prazne ambicije. Kad glumiš neki autoritet, a nitko te ne doživljava.

I baš kao ni Bernardić, ne želi otići.

Izgubit ćemo dva izborna ciklusa zbog predsjednika stranke koji nema nikakvu percepciju vlastite nesposobnosti. Ne shvaća da oduzima dragocjeno vrijeme. Ne razumije da radi u službi svog neprijatelja.

Oni drže HDZ na vlasti. I što je najgore, oni ne znaju zbrojiti dva i dva. Ne mogu to povezati.

Nemamo vođu opozicije. Bar se još nije ukazao.

A ove priče da je “Milanović vođa opozicije”, plasiraju se samo zato jer se ne ističe nitko drugi, a on je najglasniji. A on nije nikakav vođa, on je taj koji je uništio opoziciju.

I naravno, nikad neće prihvatiti svoju odgovornost. Kao što u politici, najlukrativnijoj djelatnosti, se tako rijetko prihvaća odgovornost.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)