|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

Tko će biti novi gradonačelnik Solina, a tko neće biti niti ozbiljan kandidat?

 

Tko će biti novi gradonačelnik Solina, a tko neće biti niti ozbiljan kandidat?

Dosad je ljeto bilo poznato kao “sezona kiselih krastavaca”, ali ovih se dana politička  situacija u Solinu naelektrizirala.  Politička su koplja naoštrili i oporba, a u zadnje vrijeme čini se i vladajući.

Najprije je na konferenciji za novinare nezavisni vijećnik Davor Mikas kritizirao i prozvao vladajuće za netransparentnu javnu nabavu i zatražio da po jedan član iz redova oporbenih vijećnika sjedi u svakom povjerenstvu kod javne nabave. Na to je gradonačelnik Dalibor Ninčević isukao svoje koplje i rekao da Mikas očito ne poznaje zakone i postupke javne nabave koji moraju biti odvojeni od politike.

Mikas je prethodno optužio gradonačelnika za sukob interesa i namještanje poslova, a Ninčević je uzvratio udarac i izjavio da ima dokumentaciju koja, kako je rekao, upućuje na sukob interesa upravo kod Davora Mikasa koji je dok je bio ravnatelj solinskih dječjih vrtića Cvrčak sklopio ugovore s firmom Mikas company, a koja je u vlasništvu Mikasovog brata Ivana Mikasa.

Red prazne demagogije, pa s druge strane red kompromitirajućih dokumenata – bio je to kako se čini oštri start kampanje za lokalne izbore u svibnju 2021. godine, točnije za 10 mjeseci.

Tko je pobijedio je u prvom setu ovoga meča, teško nam je reći i ostati objektivan, ali s obzirom da nismo bili ni na konferenciji vijećnika Davora Mikasa, ni na onoj gradonačelnika Dalibora Ninčevića možemo jedino na temelju izvještaja drugih kolega sa medijskih portala napraviti rezime kao jedini solinski portal.

Nismo ni na Mikasovoj ni na Dalinoj strani. Navest ćemo samo činjenice.

Njihov međusobni rat traje dugo, ali poznanstvo i suradnja sigurno još i godinama duže.

Posljednji put sukobili su se javno na prošlim lokalnim izborima 2017. godine kada su obojica bili kandidati za gradonačelnika, jedan kao kandidat HDZ-a, a drugi kao tada nezavisni kandidat iako je 25 godina bio dio vladajuće garniture u HDZ-u Solina, u prethodnom mandatu gradskog vijeća bio član gradskog vijeća u redovima HDZ-a (!), te je bio i ravnatelj gradskog vrtića 16 godina. Na lokalnim izborima 2017. se kandidirao kao nezavisni vijećnik, dok je početkom 2020. godine osnovao stranku Bolji Solin. U međuvremenu se javno obrušio na Nezavisnu listu mladih u Solinu nazvavši ih „podružnicom stranke iz Vrgorca“, a potom se po Solinu reklamirao sa radikalnim desničarima, točnije sa Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem. Šarolik politički put, reklo bi se. Ako stavimo ideologiju sa strane, Davor Mikas koji se predstavljao kao političar s vizijom razvoja Solina. Iako od te vizije i vizionarskih ideja nije pokazao doslovno ništa.

S druge strane, njegov dugogodišnji stranački kolega Dalibor Ninčević, koji je ne zaboravimo to, bio i Mikasov prethodnik na mjestu ravnatelja gradskih vrtića naslijedio je gradonačelničku fotelju nakon što je bio zamjenik gradonačelnika Blaženka Bobana koji je odlaskom na mjesto župana ostavio upražnjeno mjesto novog kandidata za gradonačelnika. Ninčević se ni kriv ni dužan nametnuo kao logičan Bobanov nasljednik i uspio je tada lako pobijediti onda nezavisnog kandidata Mikasa od kojeg su mnogi Solinjani imali velika očekivanja nakon 30 godina neprekinute vladavine HDZ-a u Solinu.

Nakon tri godine mandata sve su maske pale. Dužnosnici u obavljanju svoje dužnosti moraju biti časni, pošteni, savjesni, odgovorni i nepristrani, a pri tome moraju čuvati vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti na koju su izabrani. Na izborima smo uvijek pažljivo procjenjivali, nikada nismo trčali za foteljama, nego za idejama.

Tko će biti novi gradonačelnik Solina? Ne znamo.

Jesmo li konačno dočekali izbore na kojima ćemo se natjecati idejama i vizijama razvoja ovog grada koji nekontrolirano raste i razvija se bez plana ili ćemo se i dalje valjati u blatu i gađati se aferama?

Može li se Nezavisna lista mladih nametnuti neki novim idejama? Možda se po prvi puta u Solinu javi i neka nova ozbiljna lista koja će udariti temelje nekoj novoj budućnosti ovoga grada? Hoće li se nakon potopa SDP-a na parlamentarnim izborima lokalni SDP-ovci nametnuti novim licima i temama?

Tko neće biti niti ozbiljni kandidat? To je već danas jasno. Jedno je sigurno, sve su maske pale.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...