|  |  | 

Komentar dana ZP Izdvojeno

Talasaju li porazi vladajućih stranačku baru u Solinu?

 

Foto: Solin Live (arhiva)

Vrh HDZ-a donio je odluku da se konačno održe lokalni izbori i to 22.11., a kako to u Solinu obično i bude bučne se rasprave vode po solinskim kafićima, ali nitko nije spreman o tome govoriti službeno za potrebe informiranja javnosti. Izvještavali smo preko SL kako je vrhuška HDZ-a nedavno održala sastanak najužeg vodstva na kojem je kako imamo čuti Blaženko Boban najavio svoju ponovnu kandidaturu za šefa stranačke organizacije u Solinu.

A što je sa Solinjanima? Što oni misle o vladajućoj garnituri?

Najbolji odgovor su brojke koje su dobili na izborima.

Na friško održanim parlamentarnim izborima 2020. godine naš bivši gradonačelnik Solina a sadašnji župan Blaženko Boban samo u svom Solinu dobio je mizernih 850 glasova od ukupno oko 20.000 glasača u Solinu, dok je u cijeloj izbornoj jedinici dobio ukupno 2.500 glasova.

Obzirom na to da je na parlamentarnim izborima 2016. u svom Solinu osvojio 2.900 glasova, dakle tri i po puta više, čini se da mu je svaki treći ili četvrti glasač ove 2020. godine u Solinu uskratio svoju potporu koju je dosad imao.

Na zadnjim lokalnim izborima 2017. godine u Solinu samo je jedan od četiri glasača podržao sadašnjeg gradonačelnika Dalibora Ninčevića, a bilo je oko 20.000 glasača s pravom glasa. Na izborima je glasovalo 9.000 birača. Među njima je 5.000 glasovalo za sadašnjeg gradonačelnika Dalibora Ninčevića, koji je tada svojim imenom i prezimenom osvojio samo 25 posto od sveukupnog broja birača. Što bi značilo da jedan glasač odlučuje o sudbini i ostale trojice stanovnika Solina. Odnosno na svaki glas koji je uspio osvojiti čak tri glasača u Solinu nisu glasala za njega.

Ipak kad usporedimo broj glasova koje su od Solinjana na izborima dobili, iznenađujuće je da Dalibor Ninčević stoji doslovno pet puta bolje od Blaženka Bobana i zbog te činjenice ne znamo zbog čega Ninčević pristaje na pat poziciju koju mu je Boban nametnuo, unatoč tome volili mi Dalu Ninčevića ili ne.

Ostali stranački čelnici još nisu dobili priliku iskazati se na izborima. Takva je današnja demokracija, čini se. Priča se kako će se šira fronta nezadovoljnika ove godine ipak odvažiti i kandidirati neke nove ljude ali nitko to još nije bio spreman komentirati za naš portal.

Valjda ćemo odgovor na pitanje talasaju li porazi vladajućih stranačku baru u Solinu dobiti tek na kraj 11. mjeseca.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...