|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

‘Svi smo na istom brodu’!?

 

Pročitajte najprije cijeli tele text…

Zadnje dvije rečenice glase: “Najavio je da će idućih tjedana Vlada raditi na tome da se nakon krize gospodarstvo što prije pokrene. Do tada, ‘svi smo na istom brodu’.” OK.

Ali, sada, malo širim razmišljanje o ovoj zadnjoj rečenici…
Da, jesmo. Gotovo svi smo na istom brodu. To znači da ćutimo dobro kako smo svi itekako krhki i da je krhka ‘oplata našeg broda’. Pogotovo u odnosu na današnju nevidljivu ‘santu leda’ čije ime dobro znamo.

Je li to znači da od ‘tada’, tj. od kad se sve, koliko toliko, vrati u ‘normalu’, nećemo svi biti na istome brodu?

Od ‘tada’ ćemo, eto, opet preuzeti kontrolu, svatko nad svojim brodom pa ćemo opet imati veoma jaku ‘oplatu’ i opet biti spremni i moćni za plovidbu u susret svim mogućim novim izazovima.

A kad malo bolje promislim, možda nikad nismo ni imali ‘jaku oplatu’ na našem brodu. Možda je to bila samo naša iluzija o jakosti.

Ako je kojim slučajem ili namjerom tako, onda se više nikad ne bismo trebali vraćati u taj isti brod koji se pokazao takvim kakvim se pokazao. Onda bi trebalo tražiti dalje.

A brod koji nam treba, trebao bi imati takvu oplatu koja je jača od svih vidljivih i nevidljivih santi leda.

E, ali bi se, u tom slučaju, trebalo iskrcat iz staroga broda i ukrcat na taj novi brod. Ali, gledaj, koja će to ‘faca’ učiniti kad je navika plovidbe na starome brodu jaka. Čak i podrazumijevajuća. I još, k tomu, na toj pučini, manje više, svi plove u tim starim brodovima.

I to je, kao, normalno…

A, dobro… Vrijeme sada pokazuje neke stvari. Vrijeme će i sutra pokazati neke stvari…

Bolje je biti spreman. I ukrcat se danas – na Brod.

(Nikad nije bio daleko.)

mm

ABOUT THE AUTHOR

Dražen Radman diplomirao na Filozofskom fakultetu u Splitu. Pastor kršćanske baptističke crkve u Splitu. 2008. godine napisao je knjigu ”Pismo mome Marangunu”, duhovnu poeziju na čakavici, a 2011. knjigu ”Pisma ukradenim ljudima”, sastavljenu od pisama upućenih različitim ljudima. Povremeno za pojedine portale piše osvrte i razmišljanja o aktualnim zbivanjima u društvu i svijetu uopće, s naglaskom na čovjekovu duhovnost.