|  |  | 

Istina je listina ZP Izdvojeno

SUNCE U PROSINCU

 

foto : Spider Cam

Ko zna šta ću spoznat do kraja teksta.
Ono šta znan i šta san osvjestia jest da najviše volin zrake Sunca u prosincu.
Primjetili ste dragi žitelji da u ovon dilu svita ne triba prosit Sunce da se pojavljuje, stoga držin da se nazivlje dvanaestog miseca komotno može i prominit.
Ipak, ne doživljavaju svi jezik na isti način, evo recimo, tokon ispijanja prve ritualne kave u tjednu, koju još pijen u kultnoj kavani “Bellevue”, prišlo mi dvoje profesionalnih prosijaka tražeć novac bez da to artikulirano iskažu.
Jedan od dvoje sa sobon doslovno uvik nosi luk pa mi se čini da je s vrimenom to posta i njegov zaštitni znak, ono šta je novo jest da je svom imidžu doda i kesu kapule.
Zašto baš bira lukovice, da li zbog narodne predaje, prodaje ili zbog visoke potražnje za detoksikacijom? Ne mogu reć da znan.

I tako je po prvi put ljubitelj lukovica i kovanica završia u mojoj kolumni, njegove prošenje urodilo je plodom, i to u prosincu kada su nam srca otvorenija i toplija.
Zazvonila su ovaj čas zvona sv. Frane, a doberman isprid mene lajanjem potvrđuje istinitost ovih riječi.
Prilično nadrealna događanja zbivaju se dok pišen, ne znan zašto to ne činim češće.
Utihnula su sad i zvona i pas, šušur se smiria, sada čujen i tičice i zvuk automobila u daljini.

Ajme da, sad san dokučia zašto baš prosinac.
Zna san da će mi do kraja teksta sletit nova etimološka spoznaja.
Prosinac je blagdanski misec, misec kada se prisjećamo osnovnih ljudskih vrednota, ka šta su suosjećanje, međusobno pomaganje, uvažavanje i toplina.
Lipo je da postoji dio godine u kojem barem na kratko kolektivno mislimo jedni o drugima.
Onima kojima fali pažnje, financija, zajedništva i topline, dvanesti misec je pogodna niša za nadoknađivanje nedostataka.
Ako mislite prosit milostinju ili djevojku, prosinac je idealan misec za vas.

Želin vam sretne i blagoslovljene blagdane!

mm

ABOUT THE AUTHOR

Kralj Sunca rođen je 30.09.1992. negdje u Dalmatinskoj zagori. Svoje putovanje započinje u Kninu gdje prvi put upoznaje sebe. U narodu je znan kao Kroki kako ga je narod prozvao. (eng. CRO KEY ~ hrvatski ključ) (KROKI ~ brz i nedovršen crtež živog modela; skica) U Splitu živi i djeluje od 2014. godine. Autor je zbirke "Koji Danotte?" i multimedijalne predstave "Picaferaj". Kralj Sunca je konceptualni umjetnik koji se upušta u više medija, poput filma, slikanja, glazbe i performansa. Prva strast ipak mu je pisanje.