|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

STRAH OD DESNIČARENJA

 

desno livo

Toliko je primjera ljudi u Hrvatskoj koji, posebno u zadnje vrijeme, sadašnjost nemilo troše na prošlost. Počela sam se bojati zastrašujućeg pokreta koji je sve jači: osnaživanja fašizma, za kojeg volontira glasna desnica.

Poznata je izjava da je patriotizam posljednje utočište hulja (Samuel Johnson, 1775.), a profil radikalnih desničara možemo lako uklopiti u tu tvrdnju.

Dolazak “moderne” Kolinde i njezin desničarski koitus s Karamarkom samo je napalio desničarski instinkt, i sad se desničari vraćaju u velikom stilu sa svojim radikalnom retorikom. Glavno oružje desnice su decibeli, tu nema ni činjenica ni argumenata. Čemu činjenice ako si dovoljno glasan u izvikivanju laži? Oni lako podmetnu svoje činjenice agresivnom propagandom. Njihovi argumenti su na razini onih kad netko ne zna što bi rekao kao protuargument, pa glasno odgovori samo “Ti si glup”.

To što desnica radi nema nikakve veze s domoljubljem, to je nedvosmislena poruka mržnje prema svima koji ne misle kao oni. A poruka je uvijek ista, ako ne misliš kao oni, ti nisi “pravi Hrvat”, već komunjara ili neko drugo zlo koje treba istrijebiti. To je suština fašizma, istrijebiti drugog kojeg smatraš nižom vrstom. Oni žive svoju (desnu) istinu koju su spremni braniti do zadnje kapi krvi. Zašto je netko toliko grčevito spreman braniti tu iskrivljenu “istinu”? Možda baš zato što duboko u sebi znaju da nisu u pravu.

Desno, desnije, najdesnije

Svi imaju svoje fašiste; Srbi imaju četnike, Hrvati ustaše, Ukrajina neke svoje.. Nijedna zemlja nije imuna na te manjine, ali može odlučiti o politici prema njima i tako spriječiti da radikalna i opasna manjina postane većina.
Takve potencijalne istrebljivače treba izgladnjivati pažnjom, i ne dati im prostora da se rasplamsaju kao što im predsjednica posvećuje pozornost. I to je ta europska Kolinda? Pa ne vidim da je nešto modernizirala Hrvatsku, prije ju je gurnula još desnije.
Umjesto da ih se ignorira kao sasvim nevažnu manjinu koja se grčevito drži svojih ekstremističkih stavova, njima se poklanja pažnja. Desnica je poput djeteta s poremećajem pozornosti koje očajnički želi privući pažnju vičući, bacajući stvari, razbijajući oko sebe…
A tako se stvara propaganda. Bukom. Ne moraju oni biti u pravu ni držati se činjenica, bitno da viču na sva zvona. Njihov pokretač je mržnja, definira ih to što su protiv svih ostalih. Ti idolopoklonici Hitlerove marionete Ante Pavelića još uvijek veličaju umjetno stvorenu fašističku tvorevinu. I budući da ih nije briga za činjenice, oni su skrojili svoju vlastitu povijest u kojima postoje samo njihove žrtve.

Oni slijepo žive u svojoj istini, te čim čuju da se njihova istina kritički preispituje, toliko se uznemire da kritičaru razbiju bubnjić svojim glasanjem.

Wiki-desno-pedija

Zauzeli su hrvatsku wikipediju, koja bi trebala biti sinonim objektivnosti. Portali su puni desničarskih trolova koji 24 sata dnevno nepismenim hrvatskim komentiraju članke, izjave i kritike koje se ne slaže s njihovim ekstremnim nazorima .

Izgladnjujte ekstremnu desnicu. Jer ako je budete hranili pretvorit će se u ogromno čudovište.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)