|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

Što bi tek bilo od Nikole Tesle da je nosio župana na leđima?

 

Foto: screenshot/ilustracija/prijatelj portala

Nikola Tesla je 1884. otputovao u SAD i počeo raditi za Thomasa Edisona. Edison je obećao nagradu od 50 tisuća dolara onome koji unaprijedi funkcioniranje generatora jednosmjerne struje. Tesla je uspio u tome, ali Edison mu je odbio platiti tvrdeći da nije mislio ozbiljno. Uvrijeđen, Nikola Tesla, odlazi od Edisona kako bi osnovao svoju tvrtku. To nije išlo tako glatko. Bilo je teško naći investitora koji bi poklonio svoje povjerenje i novac. Dok ga je tražio Tesla je bio prisiljen kopati kanale u New Yorku da bi preživio.

Nikola Tesla spavao je samo dva sata dnevno. Ostatak je provodio u svom laboratoriju radeći.

Prvi je eksperimentirao s rendgenskim zrakama, a danas nitko ne zna za to nego svi drže da je te zrake otkrio Rendgen po kojemu su i dobile ime.

Prvi je, također, eksperimentirao s prenošenjem glasa na daljine. Njegove zasluge preuzeo je Marconi koji se naziva ocem radija.

Tesla se nikad nije ljutio i uvijek je govorio da ne žali ljude koji su mu ukrali ideje nego da ih žali jer nemaju svoje. Svojim postignućima nije zaradio mnogo i starost je dočekao u teškom siromaštvu i napušten od svih.

Prijavio je više od 150 izuma. 150… Više od stotinu i pedeset. A umro je u siromaštvu…

Pa što mu je nedostajalo?

U Solinu ima jedan mladi čovjek, bivši vijećnik vladajuće stranke, predsjednik mladeži te stranke. On je za jedan, pazite jedan patent, zaradio nekoliko stotina tisuća kuna. Obogatio se radi jednog izuma. Nikoli Tesli u Americi nije pomoglo 150 izuma, a junaku naše priče u Solinu je bio dovoljan jedan da uspije.

Kako je to moguće??

Kad si član mladeži jedne stranke, njen predsjednik mladeži, i bivši vijećnik te stranke i kad poneseš župana te iste stranke na leđima, sve je moguće.

Nećeš trebati tražiti investitore kao Tesla. Oni će pronaći tebe. Sve općine i gradovi u okolici točnije.

Nećeš trebati kopati kanale da preživiš. Oni koji kopaju kanale i plaćaju prirez, će plaćati tvoje izume.

I onda ljudi iseljavaju u Ameriku i govore o američkom snu. Mi živimo hrvatski san. Čovjek je u Hrvatskoj uspio radi jednog izuma, a Nikola Tesla u Americi nije sa 150.

Sad zamislite, što bi tek bilo od Nikole Tesle da je nosio župana na leđima???

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u