|  |  |  |  | 

HISTORIA SALONITANA + Kultura Kultura ZP Izdvojeno

Starohrvatski „pretorijanci“ i „Kliški uskoci“ Trpimirovoj darovnici u spomen!

 

 

U četvrtak 29. veljače na starodrevnom tlu Bijaća na granici Kaštelanskog i trogirskog Malog polja po dvadeset i peti put održat će se manifestacija „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“, kojom se već tradicionalno obilježava izdavanje glasovite Trpimirove darovnice iz sredine IX. stoljeća. Važnost te povelje izdane 4. ožujka 852. godine sastoji se u tome što u njoj nalazimo po prvi put (uopće!) pouzdano zabilježeno hrvatsko ime. Prema tome, ono što je za današnje Engleze prvi spomen Engleske (krajem IX. st.), a za današnje Švicarce prvi spomen doline Schwyz (po kojoj će cijela zemlja tek kasnije ponijeti svoje ime) godine 972., to je za Hrvate upravo 852. godina, dok su Bijaći mjesto gdje je taj prvi spomen nastao!

Povelja kneza Trpimira iz 852. (prijepis)

Obilježavanje izdavanja Trpimirove darovnice u Bijaćima započeto je još krajem prošloga stoljeća, točnije 1999. godine zahvaljujući inicijativi Jadranke Šošić – ravnateljice OŠ „Bijaći“ iz Kaštel Novog, dok je prvi korak bilo čišćenje samog arheološkog lokaliteta. Ubrzo su se u projekt obilježavanja uključili i učenici odnosno djelatnici OŠ „Kneza Trpimira“ iz Kaštel Gomilice, koji su od 2002. godine postali i sudionici projekta. Iste su godine obje škole zajedničkom sadnjom maslina na mjestu manifestacije obilježili 1150. obljetnicu izdavanja Trpimirove darovnice, dok je u svibnju 2009. godine bilo upriličeno otkrivanje putokaza za Bijaće i crkvicu Sv. Marte, gdje je povelja izdana.

Prvi spomeni hrvatskog imena u cijeloj Europi nastali su u Kaštelanskom polju: na dvoru Trpimirovića u Bijaćima 852. izdana je povelja kneza Trpimira u kojoj se spominje „REGNUM CROATORUM“, dok je na arhitravu oltarne pregrade bijaćke crkve sv. Marije početkom IX. st. uklesano: “…atorum et iup…” što se tumači kao: „(Croat)orum et iup(anus)“.

U međuvremenu je neizostavni dio manifestacije postalo kviz-natjecanje u poznavanju povijesne, zemljopisne i prirodne baštine zavičaja, u kojem su osim najmlađih Kaštelanki i Kaštelana do sada sudjelovali i predstavnici škola iz Marine, Omiša, Trogira…itd. Manifestaciju u Bijaćima je, uz predstavnike lokalne zajednice, u okviru prigodnog programa tijekom više od dva desetljeća pohodio cijeli niz kulturnih i javnih djelatnika, zatim klape te kulturno-umjetnička društva. Također, moglo bi se reći kako je tijekom posljednjeg desetljeća osobitu draž obilježavanju u Bijaćima pridala prezentacija „oživljene povijesti“ starohrvatskog doba.

Sudionici manifestacije „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ s povijesnim postrojbama starohrvatskog doba („Domagojevi strijelci“ – Vid, „Tomislavova straža“ – Split i „Vitezovi kralja Zvonimira“ – Knin) u Bijaćima, 3. ožujka 2015.

Naime, u okviru prigodnog programa 2015. godine u Bijaćima je bio predstavljen projekt arheološkog turizma „Regnum Croatorum“, kojeg je krajem 2013. započela Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ zajedno s Povijesnom postrojbom „Kliški uskoci“. Tom su prilikom, uz sudjelovanje niza ranosrednjovjekovnih povijesnih postrojbi („Tomislavova straža“ – Split, „Vitezovi kralja Zvonimira“ – Knin, „Domagojevi strijelci“ – Vid) predstavljene odore, vojna oprema i oružje starohrvatskog doba. Nakon stanke, povijesne postrojbe na Bijaće su se vratile 2018. godine zahvaljujući „Kliškim uskocima“ koji su tada također održali prezentaciju aspekta „oživljene povijesti“, da bi od iduće 2019. „stalni gosti“ manifestacije postali starohrvatski „pretorijanci“ odnosno „Praetoriani Croatorum“.

Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i „Praetoriani Croatorum“ u Bijaćima 2018. i 2019. godine

Ovom prilikom, kao i prilikom posljednjeg obilježavanja 2023. godine, uz „Pretorijance“ u programu manifestacije će „oživljavanjem“ starohrvatskog doba sudjelovati i povijesna postrojba „Red svetog Ivana Trogirskog“ iz Trogira, koja baštini tradiciju i uspomenu na čuvenog trogirskog biskupa iz druge polovice XI./početka XII. st. – Ivana Orsinija. Međutim, nešto prije samog prigodnog programa jutro će započeti kviz-natjecanjem (09:00 h) u kojem će sudjelovati učenice i učenici kaštelanskih osnovnih škola iz Novoga, Gomilice, Sućurca, Lukšića i Staroga, nakon čega će uslijediti i učenička likovna radionica.

Dašak oživljene povijesti starohrvatskog doba na starodrevnom tlu Bijaća – mačevalački dvoboj članova povijesne postrojbe „Praetoriani Croatorum“ tijekom manifestacije održane 2020. godine; „Praetoriani Croatorum“ ispred današnje crkve Sv. Marte – manifestacija 2021. godine

U okviru samog programa s početkom u 11:00 h službu riječi će voditi župnik Kaštel Novog don Božo Plazibat, a potom će izlaganje pod naslovom „Kule stražarnice u zaleđu Kaštelanskog zaljeva“ održati Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom. Zatim će nastupiti kaštelanski vinar i pjesnik Mladen Kuzmanić, odnosno navedene povijesne postrojbe starohrvatskog doba – „Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis) i „Red svetog Ivana Trogirskog“ (Trogir). Manifestaciju će naposljetku zaokružiti recitatori OŠ Bijaći i OŠ Kneza Trpimira te klapa učiteljica „Trpimirke“ potonje osnovne škole.

„Oživljena povijest“ i učenički recitali na starodrevnom tlu Bijaća – „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“, 2. ožujka 2022. godine; Prezentacija mačevalačkih tehnika „Pretorijanaca“ starohrvatskog doba u okviru manifestacije održane u Bijaćima 17. ožujka 2023.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike. Saznanja prezentira u okviru Škole heraldike i Male škole filozofije (povremeno održavane u Klisu i Solinu) te u kolumnama na web- portalima, uključujući i SolinLive.com.