|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Stambeno-poslovna građevina u Kutini nagrađena međunarodnom Graditeljskom nagradom CEMEX

 

U konkurenciji niza značajnih građevinskih projekata iz cijelog svijeta, stambeno-poslovna građevina u Kutini ističe se kao jedan od građevinskih projekata koji su ove godine nagrađeni međunarodnom Graditeljskom nagradom CEMEX.

Ovogodišnje izdanje globalnog natječaja koji prepoznaje najbolje svjetske građevinske projekte u nekoliko kategorija u Meksiku je ugostilo čak četiri hrvatska projekta kao nacionalna finalista, a u konačnici nagradilo projekt gradnje stambeno-poslovne građevine u Kutini autora Miroslava Rajića i Marina Račića iz MR2 arhitektonskog studija drugim mjestom u kategoriji Stambene građevine.

Natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX svake godine okuplja projekte iz niza zemalja, a nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije uz posebne nagrade projektima koji donose društvenu vrijednost, inovativnost, pristupačnost ili su dobri primjeri održive gradnje.

„Veliko nam je zadovoljstvo što hrvatski projekti već godinama sustavno osvajaju nagrade na ovom natjecanju čiji je cilj poticanje inovativnih građevinskih praksi. To je jasan znak da naši arhitekti i graditelji mogu konkurirati stručnjacima iz cijelog svijeta te da hrvatska gradnja postaje sve prepoznatljivija u svojoj kvaliteti i kreativnosti. Autorima projekta upućujem sve čestitke na ovoj nagradi i želim im puno novih uspješnih projekata i priznanja“, rekao je Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska.

Pod sloganom prati slogan “Ideje koje grade život”, ovo je dugogodišnje natjecanje usmjereno isticanju najboljih svjetskih primjera gradnje koja stvara dodanu vrijednost za krajnje korisnike.

Međunarodni dobitnici CEMEX Building Award 2022. po kategorijama:

OSNOVNE KATEGORIJE

Stambene građevine

Casa Tejocote, Queretaro, Meksiko

Stambeno-poslovna građevina u Kutini, Kutina, Hrvatska

Residencia Chwaliszewo, Poznan, Poljska

Javne i poslovne građevine

Capilla de la Tierra, Yucatan, Meksiko

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, Crna Gora

Rehabilitacion Hotel „La Compania de Jesus“, Panama, Panama

Zajednički prostori

Pilares Presidentes de Mexico, Ciudad de Mexico, Meksiko

Jadin de la cubierta del Hospital Maternidad de O’Donnell, Madrid, Španjolska

Izgradnja šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka, Podgorica, Crna Gora

Infrastrukturne građevine

Most Moračica, Podgorica, Crna Gora

Conexion en la autopista Cebu – Cordova, Cebu, Filipini

Teleo, Toulouse, Francuska

Projecto de transito del tren ligero, Cairo, Egipat

POSEBNE KATEGORIJE

Održiva gradnja: Embajada Suecia en Mexico, Ciudad de Mexico, Meksiko

Pristupačnost: Mi Macro Periferico, Jalisco, Meksiko

Društvena vrijednost: Most Moračica, Podgorica, Crna Gora

Popis pobjednika s opisima projekata dostupan je na službenim stranicama natjecanja: https://www.premioobrascemex.com.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje. Već na prvom nastupu Hrvatske 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL