|  |  |  | 

Grad Solin S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

SRITAN TI ŠESTI ROĐENDAN

 

 

Foto: SL (rođendansko okupljanje ekipe Solin Live…HVALA VAM SVIMA i ostalima koji nisu mogli doći)

Šesti rođendan portala „SOLIN LIVE“ je znak kako mu je pristigla punoljetnost. Sa punoljetnošću su i očekivanja veća, odgovornost silno nareste a suradnja sa vanjskim svijetom mora biti na točci ravnopravnosti i razumjevanja.

Sritan ti šesti rođendan suradniče jedne dugačke etape gdje si mi ponudija svoje stranice da se na slobodan, samostalan i odgovoran način predstavim javnosti. Moran priznat da mi je godila takova suradnja jer ja za drugačiju i ne marim. Resli smo skupa iako san ja davno priskočija svoju punoljetnost.

Zajedno smo pretresali svekoliko stanje u našem gradu Solinu i šire. Nije bilo teme koju nismo pojmljivo izanalizirali, ponudili sugrađanima na uvid, uz šansu da nas kude ili hvale. Nismo bili navijački nastrojeni ma nismo nikoga ni štedili. Jasnoća kojom san koristija tvoje stranice jest najveći dar kojeg svaki novinar priželjkuje.

Tvoja pozornica djelovanja je Grad Solin. Neovisnost je uvjet postojanja. Priklanjanje na bilo koju stranu, bez valjanog argumenta, vodi neozbiljnosti i neprihvaćenosti od onih zbog kojih portal i postoji.

Naš Grad je već dugo „povjeren“ jednoj opciji i neozbiljno je osuđivati nas koji želimo „istu šansu za sve“. Naprosto na to imamo demokratsko pravo i obavezu koja proizlazi iz želje za normalnim i naprednim razvitkom našeg grada i okolice.

Dugi niz godina sam koristio tvoje stranice i moram priznat kako san se ćutija korisnim. Kritika, upozorenje, ispravak, poziv na dijalog, kontrolu i suodlučivanje, svaki politički akter mora shvatit ko korisnost a nikako ko neprijateljstvo.

Najnoviji izbori su ponudili mogućnost da se „rastrese“ uljuljkana dotadašnja vlast i „natjera“ na suradnju sa novim akterima koje su izabrali građani našeg grada. Moram priznat da sam i sam silno želio „provjetravanje“ uzdajući se u mlade snage kojima je najviše, bar bi trebalo, stalo do svoje budućnosti. Izborni rezultati su bili „taman“. Iskustvo i nova snaga su trebali zajedno usuglasit interese i povesti Grad na veći nivo funkcioniranja.

Kad je bilo izvjesno da su se snage rasporedile, osobno sam sugerirao da se iznađu razlozi zajedništva. Virova san u to.

No krenulo je malo ukrivo, neočekivanim tokom. Krenulo se pravcem baš kojim nije tribalo. Javno prenošenje sjednica GV je ponudilo direktan uvid u stvarna htjenja, a ne da nas se informira poluinformacijama. Već na startu biva jasno da nas čeka razočarenje.

Nebi volija da se ovo shvati ko nešto navijačko, no jedan čin sa zadnje sjednice, mene osobno, a i svih onih koje znam, vratilo je u razočavarajući status. U spoznaju da se zapravo ništa novo, kvalitetno, nije dobilo novim rezultatima izbora.

Ja san osobno strašno osjetljiv na nepravdu i revanšizam. „Skrpano“ GV Solina je na prvoj prepreci ubilo šansu da mu se vjeruje. Mi koji godinama pratimo, i javno komentiramo, solinsko političko stanje, dobro znademo što se ušuljalo u katrige GV-a. Neprijateljstvo. Puste negativne iskrice. A mi to ne tribamo. Treba nam novi kurs bez tih već poznatih prepreka.

Pasti na prvom testu je neprihvatljivo. A taj test je igrice oko mladog čovika našeg grada. Mene osobno ne zanima što je on član HDZ-a, iako njihov raniji potez, oko njega, spada u ljudsku glupost, već ono što nudi i daje. A nek mi se dozvoli ko nekomu ko je u kulturi i kulturnim zbivanjima jako prisutan, da iznesem svoj stav.

Da bi znao ocjeniti nečiji rad onda moraš biti upoznat na poseban način praćenja. Solinska lita su prešla okvir našeg grada. Solinska lita su nešto što kvalitetom strši u okruženju a kad to priznaju kulturnjaci koji nam stižu u goste, onda dvojbi nema mista. Gurnuti ustranu, uz skandalozna objašnjenja, obrazovanog, mladog, radišnog i dokazanog kadra, mogu samo oni koji ništa ne razumiju. Oni imaju samo svoj razlog. A taj razlog, „opituran“ revanšizmom je zlo kojeg treba iskorjenit. Sa bilo koje strane da dolazi.

Moglo bi se puno toga još izreći ma nema potribe, ali ima potribe iznijeti da je ovo „zločin“ prema mladom čoviku i svom gradu. Mladog čovika triba vezat za svoj Grad. Ovog mladog čovika smo protjerali na radost nekog drugog okruženja koji tu grešku zasigurno neće ponoviti.

Neizglasavanje proračuna je nova kategorija nepotrebnosti. Tu zaista nisam u stanju prokazati glavnog krivca, no krivce svi znademo. Nepovjerenje među nosiocima vlasti. Nepovjerenje i neki blesavi revanšizam. Gospodo, vi nemate pravo na to. Zabranjeno je da brenzate razvoj grada. Vi ste tu radi nas, prolazni ste, a ne mi radi vas. Mi punimo proračun, mi tražimo razvoj grada, mi hoćemo odnose koji nam to mogu garantirati.

Ok, svi su izgledi da će Grad Solin potrošit nešto novca nepotrebno, no zbog ovakve blokade vi niste taj kadar kojemu treba nanovo dati svoj glas.

Nemojte se ovdje prepoznavati i misliti da je nekomu drugom , posebno, upućeno.

Mi smo vas izabrali, dozvolite da kažemo što mislimo o vašem radu. To nam nitko ne smije, i ne može, oduzeti.

Zato moj punoljetni SOLIN LIVE, kreni malo ozbiljnije u nove zadatke, na dobrobit grada i njegovih stanovnika. Potrebno ti je ekipiranje, novi smjer saziđan na iskustvu, povjerenju i mogućnostima.

Možeš ti to.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.