|  |  | 

Sport Sport

SPORTSKE VIJESTI SOLINA

 

GŠK SOLIN-CEMEX: Pobjednik Kupa RH ne odriče se naslova

Prvenstvo Hrvatske, natjecanje Prve A i B lige, te ženske lige, održati će se od 28. rujna do 6. listopada 2019. u Malom Lošinju.

GŠK Solin-Cemex, pobjednik Kup Hrvatske u šahu za 2019., ne odriče se naslova prvaka RH, zaključiti je iz razgovora s predsjednikom kluba Radom Protićem.

Za solinski klub, pod vodstvom kapetana Vladimira Kovačevića nastupiti će samo jedan stranac Rus Pavel Ponkratov, te Saša Marinović, Ognjen Cvitan, Bojan Kurajica, Mladen Muše i Davor Rogić.

Nakon niza sušnih godina, posljednji Kup osvojen je 2005., po deveti put Kup je ove godine selio u Solin, grad pokraj Jadra.

Prisjetimo se malo povijesti tada kluba iz Mravinaca, koji su krajem 90-ih i početka 2000-ih, od 1997. do 2005., osvojili sedam naslova prvaka države te osam kupova. U novije vrijeme Klub je osvojio naslov prvaka države 2015. godine te ove godine Kup RH.
– Usprkos relativno malim sredstvima, oslonjeni isključivo na pomoć Grada i tvrtke Cemex, klub se uspio održati u samom vrhu hrvatskog šaha rame uz rame sa velikim gradovima Rijekom i Zagrebom. Uspjeh je tim veći jer je ostvaren samo sa domaćim iskusnim igračima, Kurajicom i Kovačevićem, domaćim povratnikom Cvitanom i domaćim pojačanjima iskusnim Rogićem i mladim Martinovićem. Normalno, naše ambicije su uvijek borba za vrh – rekao je predsjednik kluba Rade Protić, koji u svom mandatu uz naslov prvaka sada ima i kup.

NK OMLADINAC: Nakon deset sezona na klupi vranjičkog Omladinca

Valentino Roglić više nije trener Vranjičana

Nakon više od deset godina provedenih na klupi vranjičkog Omladinca trener Valentino Roglić podnio je neopozivu ostavku. Nakon dva poraza i neodlučnog rezultata sa Jadranom iz Kaštel Sučurca na domaćem terenu odlučio se za taj potez.

– Preveliko vremensko razdoblje donijelo je zasićenje i mislim da je ovo pravi trenutak za odlazak iz kluba s obzirom na više funkcija u klubu uz svoje školske obveze Želim svima dalje puno sportskih uspjeha – rekao je profesor kineziologije i viši trener nogometa Valentino Roglić.

– Do izbora novog trenera prvu momčad će voditi treneri mlađih uzrasta Jerko Jelić i Marinko Škaričić. Slijedeću utakmicu protiv Mračaja u Runoviću voditi će ovaj tandem – rekao nam je predsjednik kluba Mario Jurić.

NK SOLIN: Povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana sv. Jeronima 30. rujna

Skupna nagrada stogodišnjaku NK Solin

Splitsko-dalmatinska županija 30. rujna slavi svoj Dan i blagdan nebeskog zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima (Jere) Dalmatinca. Svečana sjednica Županijske skupštine održati će se na sam blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2019., u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, na kojoj će se dodijeliti priznanja županijskim laureatima – pet osobnih i skupnih nagrada, tri nagrade za životno djelo i jedna povelja.

Skupnu nagradu će dobiti i Nogometni klub Solin, koji je osnovan 1919., te cijelo stoljeće okuplja mlade i bilježe sjajne rezultate. Danas je član Druge HNL, i zasigurno je klub s najdužim stažem u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

NK Solin je najstariji solinski sportski klub čija je povijest započela 1919. godine pod imenom „Dioklecijan“, a prvi predsjednik kluba je bio Marin Kljaković-Šantić. Od 1924. klub nosi ime Jadro, a od 1931. NK Solin. Odlukom Gradskom vijeća Solina, NK Solin je udruga od posebnog značenja za grad Solin, jer okuplja uz „balun“ najviše dječaka i mladića na području grada Solina, više od 350 u 11 natjecateljskih kategorija. Danas su seniori drugoligaši, a dvije kategorije pioniri i kadeti se natječu u Prvoj HNL.

 

Uz Jadro je ponikao veliki broj državnih reprezentativaca, igrača prvih liga raznih država, te treneri i izbornici državnih selekcija Leo Lemešić i Stanko Poklepović.

Najveći uspjeh ostvario je u sezoni 1980./81., kada ulazi u Drugu ligu bivše države. U sezoni 2000./01. igraju kvalifikacije za Prvu HNL. Od 1996. Klub je organizator Međunarodnog turnira dječaka Tonči Boban Bebi, a od nedavno i kadetskog Memorijala Petar Kalinić Klija, u znak siječanja na dvije solinske nogometne legende. Ček 18 puta su osvajali Kup Splitskog nogometnog saveza ili Dalmatinske regije, a nekoliko puta igrali u završnici Hrvatskog nogometnog Kupa i Kupa maršala Tita.

U rujnu 2001. ostvaren je san mnogih generacija solinskog nogometnog kluba. Izdana je monografija pod nazivom „Balun pokraj Jadra – Od Dioklecijana do Solin Građe“, čiji je autor Jurica Gizdić, glavni odgovorni urednik Miro Podrug a predsjednik redakcijskog odbora Ante Ljubičić.

SJEDEĆA ODBOJKA: U Solinu održan 13. turnir sjedeće odbojke Mediteran 2019.

OKI Marsonia u finalu bolja od OKI Split, 2:1

U sportskom duhu i fair play borbi završio je 13. turnir sjedeće odbojke Mediteran 2019. u Solinu. Odbojkaški klub invalida Marsonia u finalu je pobijedio OKI Split, sa 2:1. Obje ekipe došle su do finala bez izgubljenog seta. Treće mjesto zauzela je ekipa KSO Knin 95, koji su u utakmici za treće mjesto pobijedili Vukovar, 2:1. Peti je OKI Novska, a šesti OKI Zadar. Najbolji igrač je Vladimir Mišković (Marsonia), a najbolji trener je Nikola Bosančić (Split).

Održana je i izborna Skupština OKI Split, Ivan Udovičić izabran je za predsjednika, a Damir Banić za dopredsjednika. Blaženko Boban je predsjednik NO, Dragan Maretić tajnik, Neno Zorica i Jozo Bosančić članov IO, a Zoran Šunjerga i Josip Čule za članove NO.

 

Tajnik Splita Dragan Maretić ujedno i predsjednik organizacijskog odbora turnira pozdravio je nazočne ekipe i uzvanike te naše dvije reprezentativke u sjedećoj odbojci koje su se vratile sa EP iz Mađarske Romanu Bulj i Ružicu Pejnović Modrić. Također su upućeni pozdravi počasnim članicama OKI Split Sandri Barčot za što brži oporavak i Anđeli Mužinić za osvojenu broncu na EP pojedinačno u stolnom tenisu i zlato u paru sa Helenom Dretar Karić.

Turnir Mediteran 2019. otvorio je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, pozdravnu riječ uputio je Splitsko-damatinski župan Blaženko Boban, te predsjednik kluba Ivan Udovičić, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i Mijo Bakić u ime hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u