|  |  | 

Pametnomu dosta ZP Izdvojeno

Solinski rulet

 

ilustracija

Svi znaju za “ruski rulet” kad u cijev revolvera staviš jedan metak i onda pištolj prisloniš na sljepoočnicu i pritisneš okidač i ako imaš sriće mozak ti se neće prosut po novom tapetu ili asfaltu.

Malo manje poznat je “afrički rulet” kad ti poredaju pet crnkinja da ti ga popuše a jedna je ljudožder.

E sad imamo i “solinski rulet” koji opasno priti da će postat globalno popularan ka i njegova dva prethodnika.

Kako franja i trule kobile odavna već nema, a i betonska igrališta zjape prazna, valjalo je nać načina kako najmlađe počet čeličit od najranije dobi, jer ipak je Solin najmlađi grad u Hrvatskoj. Pravila za ovu igru su vrlo jednostavna, gradski čelnici puste dicu od 6 do 9 god. starosti da sama prošetaju rutom od mosta na Mezanovcima do osnovne škole Don Lovre Katić. Ruta je kratka al traje ko vječnost, kako za roditelje tako i za mališane. Na putu moraju savladati niz prepreka, od vlastitog straha, preko opasnosti koje vrebaju iz ogradom zaštićenih privatnih dvorišta gdje caruju uglavnom psi, do nedostatka ograde između trotoara i kolnika, a da ne spominjemo kamione koji tu prolaze učestalo. Jednom rječju, prava avantura. Ko priživi bude ćaći i materi na ponos i diku.

Igra je to koja bi mogla prijeći u svojevrsnu turističku atrakciju i time dodatno obogatiti ionako bogatu turističku ponudu: ples sa pastrvama, šišanje trave sa stojadina na ulazu u Šuplju Crkvu, pituravanje plafona u Gradini.

Navodno su inovativni vlasnici kuća na spomenutoj ruti dodatno otežali zadatak mališanima a sve kako bi sve popularniji “solinski rulet” dodatno dobio na atraktivnosti. Čak su i neka afrička plemena najavila dolazak kako bi svojim potomcima testirali muškost, problem je jedino kod varanja na dobnoj granici, da nam ne uvale srednjoškolca pod prvašića.

Bilo kako bilo, ova atrakcija polako prelazi granice našeg grada, a među domicilnim žiteljima je jedan od načina čeličenja sebe i potomaka. Čujem da je i kod nove škole u Ninčevićima predviđen tzv. Cik Cak trotoar pa možemo i gore očekivati razbibrigu sličnog tipa.

Pokoji vijenac okačen za ogradu ukazuje kako ishod nekad znade biti nepoželjan, al tako je to kod ruleta. Najgore bi bilo odustati…

mm

ABOUT THE AUTHOR