|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

SOLIN: Povodom Dana Grada Solina – Blagdana Male Gospe posthumno nagrađen legendarni igrač Modrih s Jadra

 

Legendarnom igraču Solina Ivici Bubiću Bubiju nagrada za životno djelo njegovog Grada Solin mu je, znao bi reći, bio sve u životu, i otac i majka, te da mu nije žao što ga u zenitu nogometne karijere nije napustio!

SOLIN – Nagradu za životno djelo povodom Dana grada Solina – Blagdana Male Gospe, posthumno je dobio legenda solinskoga sporta Ivica Bubić Bubi, nekadašnji kapetan kluba S Jadra, a nagradu je preuzela je njegova supruga Krasna Bubić. Obrazloženje: Rođen 16. listopada 1953. a umro je 18. studenog 2022., pokopan 21.11.2022. na Novom groblju u Solinu.


Solin, 1.NL, NK Solin, 08.09.2023.
Nagradu za životno djelo je dobio potshumno Ivica Bubić Bubi, legenda NK Solin
Nagradu je preuzela njegova supruga Krasna Bubić
Predsjednik GV dr. Zdravko Perko, Krasna Bubić i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević

Legenda solinskog i dalmatinskog nogometa Ivica Bubić – Bubi. Tko imalo prati sport u solinskom bazenu, dosta je reći Bubi, zna da se radi o jednom od najborbenijih nogometaša što ih je iznjedrio NK Solin. Borac bez mane i straha, pošteno plavo solinsko srce, a do smrti uvijek vjerni navijač, član Skupštine i Disciplinske komisije kluba s Jadra. Ivica Bubić pok. Ante i Marije (rođ. Barišić) rođen je u Splitu, 16. listopada 1953. Nogometnu karijeru započeo je u juniorima Solina 1968., pod vodstvom trenera Tonija Lalića. Za prvu momčad debitira na prvenstvenoj utakmici protiv Jadrana u Kaštel Sućurcu 27. veljače 1972.

Nakon odsluženja vojnog roka je član momčadi Solina, koja je u sezoni 1973./74. osvojila prvo mjesto i ulaze u Jedinstvenu hrvatsku nogometnu ligu. U slijedećoj sezoni pod vodstvom legendarnog Ljubomira Kokeze, Solin osvaja drugo mjesto, a Bubi doživljava punu afirmaciju. Uvijek je rado isticao utakmicu protiv reprezentacije SSSR-a u Solinu, koja je završila 2:2, a on proglašen igračem utakmice, pored tada najboljeg igrača Europe Olega Blohina. Bila su to za Bubija, dosta teška vremena, jer je do 15 sati radio u splitskom Škveru, a poslije podne trenirao. Međutim 1975. prelazi raditi u Dalmacijacement, što mu je olakšalo nastupanje za Solin.

Nikada se neće zaboraviti 1978. godina, kada je Solin, protiv Segeste iz Siska nastupao u kvalifikacijama za ulazak u Drugu saveznu nogometnu ligu. U Sisku je domaćin pobijedio sa 2:0, dok su u Solinu plavi dobili sa 1:0. Iste godine Solin je u šesnaestini finala Kupa na Marakani u Beogradu pružio dostojan otpor Crvenoj Zvezdi, koju je predvodio Dragan Džajić. Rado je isticao prvenstvenu sezonu 1980./81. u kojoj je Solin osvojio prvo mjesto u HNL, te se plasirao u Drugu saveznu nogometnu ligu, zapadna skupina. U povijesnoj zadnjoj utakmici prvenstva u kojoj je Solin potvrdio ulazak među drugoligaše u Solinu, je pobijeđen Split sa 5:2. Toj utakmici prethodio je nezaboravni karusel automobila ulicama Solina, Sinja i Splita, a po završetku utakmice feštalo se do ranih jutarnjih sati u konobama Solina i Vranjica. Treba reći da je tada Solin, bio jedini drugoligaš, koji je dolazio iz mjesne zajednice. Ulaskom u veći rang natjecanja, Solin je ostvario suradnju sa Hajdukom. Dovedeni su tada u Solin trener Stanko Poklepović, te igrači Mršić, Gabrić, Čelić, Miljuš, Jovanić, Brko, Godinić, Mladina, Janković, Jelavić, Šeparović, Dražić i Vujčić. Usprkos tim velikim nogometnim imenima, od kojih su većina bili državni reprezentativci, Ivica Bubić bio je najbolje ocijenjeni nogometaš Solina u obje sezone kada su modri s Jadra bili među jugo – drugoligašima. Ta činjenica dovoljno govori o Ivici Bubiću kao nogometašu.

Zvali su ga tada jaki klubovi, Dinamo iz Vinkovaca (današnja Cibalia) i Jedinstvo iz Bihaća, da prijeđe u njihove redove, međutim ljubav prema svom klubu i mjestu bila je jača od svih ponuda. Solin mu je, znao bi reći, bio sve u životu, i otac i majka, te da mu nije žao što ga u zenitu nogometne karijere nije napustio.

U prvenstvenoj sezoni 1984./85., Ivica Bubić, nogometaš je Sloge iz Mravinaca, da bi se potom ponovno vratio u Solin, gdje je i završio igračku karijeru 1987. godine. Od tada je Bubi, stalno bio vezan uz klub kao navijač, član Skupštine i Izvršnog odbora kluba i Stegovne komisije. Nastupao je Bubi i za reprezentaciju Dalmacijacementa u velikom i malom nogometu na susretima građevinara Jugoslavije, gdje su cementari redovito postizavali odlične rezultate. Igrao je i mali nogomet u solinskoj ligi i na raznim turnirima. Posebno bi isticao svoje nastupe za solinske malonogometne momčadi Salona i Dar-mar.

Posebno mjesto u srcima navijača Solina i danas ima legendarni nogometaš kluba, borac bez mane i straha Ivica Bubić Bubi. Istinska legenda solinskog nogometa, koji je mnogima primjerom pokazao kako se voli svoje mjesto i svoj klub.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.