|  |  | 

Kultura ZP Izdvojeno

SARAJEVSKA AUDICIJA U SOLINU

sarajevska audicija

Prodaja ulaznica: Turistička zajednica grada Solina, Caffe bar Argentina, Poslovni centar Solin, i na dan predstave na blagajni sportske dvorane.

Sarajevska Audicija u Solinu 08. travnja (petak) u 20:00h, Gradska sportska dvorana.

1985. se pojavila čuvena sarajevska “Audicija”, hit predstava koju je u tadašnjoj državi vidjelo više od milijun ljudi. Jedan od njenih idejnih tvoraca bio je Željko Ninčić, koji je ujedno glumio lik Davora Stevanovića. Posle toga sljede “Nova Audicija” 1990. gde se Ninčić pojavljuje u statusu autora i glumi lik Mostarca, Hercegovca Marinka Ćutuka (ćetiri sata ćamim ćekajući), a 1998. godine i kao kompletan autor s predstavom “Najnovija Audicija (Primi me)” i u ulozi Veselog (Izbjeglica iz Bosne). Ta predstava se izvodi preko 1000 puta i vidjelo je preko pola milijuna gledatelja.
U “Audiciji 4″ autor je napravio spoj staroga i novoga. Naime, pored starih likova (Ćutuk i Veseli) i njihovih nezaboravnih scena, tu su po prvi put Crnogorac Vuk Medojević zvani Lisica, Radojka Janša (Srbijanka iz Babušnice udata u Sloveniji), Asfaltina Kurajbegović (tek izašla iz zatvora) i Džemsudin Šimširpašić iz sarajevska čaršije, koji živi na raskršću ulica: Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice. ”Zašto je Veseli (izbeglica iz Bosne) pobjegao ne samo iz Kanade, već i iz Londona – Engleske? Što mu se dogodilo sa oba uha? Crnogorac, Vuk Medojević-Lisica, pušta brkove da bi ličio na majku, a šta pušta da bi sličio na oca? Zašto Marinko Ćutuk ne nosi više majicu na kojoj je Stari most, već majicu na kojoj je Haški tribunal? A, koji lik sada nosi umjesto Tita? Kako je Asfaltina dobila ime i pri tome još imala sreće? Radojka Janša radi kao animir dama u sexi baru. Kako animira Srbe, a kako Hrvate i Bošnjake?” To su neka od pitanja na koje gledatelji i ljubitelji Audicije mogu dobiti odgovor.

Prateći duh vremena u kojem živimo, predstava završava adaptacijom pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, koja nosi naslov “Da li da ostanem ovdje”.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL