|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

RODITELJ “ODGOJITELJ” – PROSVJEDI PROTIV RADA

 

 

 

Milan Bandić je umro, ali teško je očistiti njegovu ostavštinu.

Termin “roditelj – odgojitelj” uvreda je za sve ostale roditelje ne-odgojitelje. Samim uvođenjem termina roditelj-odgojitelj implicira se da ostali nisu odgojitelji. Nego valjda samo hranitelji.

Sekta se organizirala.

Oni odgovaraju na svaki komentar na društvenim mrežama, idu na prosvjede na koje vode i svoju djecu (i daju im primjer kako se boriti za socijalu). To je sekta onih koji se ne pitaju kako će novac stići u državni ili gradski proračun.

Nijedna socijalna mjera nije besplatna. Njima je teško shvatiti koncept da netko mora zaraditi njihovu plaću i doprinose. Dok prosvjeduju, ne razmišljaju o tome tko će raditi za njih. Tko će uprihoditi tih oko tisuću eura s doprinosima.

Ucjenjuju javnost patetičnim izjavama da njihove djece ne bi bilo da nije ove mjere. Samim time su rekli:

IT WAS ALL ABOUT THE MONEY

Ovim pobunama su priznale da je sve bilo zbog novca. Djeca su bila sredstvo da se dođe do mjere.

Ovih dana su se otele kontroli, pokušavaju svim silama zadržati tu mjeru. Naravno da će se boriti za poklon koji dolazi svaki mjesec, a za koji se ne trebaju ustajati svaki dan.

Ono što je problematično je što se pozivaju na “stečena prava” – ali dokle mogu trajati ta stečena prava? Još 100 godina? Do bankrota grada?

Ništa nije sigurno. A oni se pozivaju da bi ekstremno populistička mjera trebala trajati vječno.

Prosvjedi protiv rada

Održavaju se prosvjedi za nerad. Što je najgore, oni svoju djecu svojim primjerom podučavaju da postanu socijalni slučajevi. Oni su role-modeli za nerad.

Priroda mjere je potpuno nakaradna i štetna – za roditelje, djecu i gradski proračun. Roditelj neće raditi i teško će se uopće uključiti na tržište rada, djeca neće ići u vrtić niti se socijalizirati, a državni proračun će patiti pod težinom Bandićeva populizma.

I samim time što mjera postoji samo na nivou grada Zagreba (ako ne računamo Vir i Klis) stvara diskriminaciju prema ostalim dijelovima Hrvatske.

Koliko je nakaradna ta mjera, pokazuje da traje do 15. Godine najmlađeg djeteta, što je apsolutno nepotrebno – nakon što dijete već krene u srednju školu! A majke koje su po 20 godina bile izvan radnog okruženja bi se trebale vratiti na tržište rada

I kako to da je mjera eksplodirala na pola milijarde kuna, a ukupan broj djece se nije značajno povećao? Baš zato što se smanjio broj prvorođene i drugorođene djece, čiji potencijalni roditelji su možda trebali raditi za one koje ne žele raditi.

RODITELJ “ODGOJITELJ” U BROJKAMA

  • Mjera je sa 70 milijuna narasla na 500 milijuna kuna
  • Uz 4800 mjesečno, korisnicima su plaćeni doprinosi, a dobivaju i povrat poreza
  • Oko 30 posto korisnika mjere rođeno je izvan Hrvatske, od toga 20 % u BiH, a 5% na Kosovu
  • Od ukupnog broja korisnika, preko 50% nije iz Zagreba, nego je u nekom periodu doselilo u Zagreb
  • Oko 40% korisnika mjere ima završenu srednju stručnu spremu, i dolaze uglavnom iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i ugostiteljstva (što znači najčešće da su im plaće bile niže nego što iznosi mjera)
  • U trenutku podnošenja zahtjeva, zaposleno je bilo oko 57 % korisnika mjere (što znači da ih je preko pola dalo otkaze da bi mogli uzeti mjeru)

Iz izvještaja Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva po godinama vidljivo je kako je 2015. rođeno 8.039 malih stanovnika Zagreba, 2016. (godine kada je u rujnu uvedena mjera roditelj odgojitelj) rođeno ih je 8.120, u 2017. taj je broj pao na 8.076, 2018. je narastao na 8.235, da bi se u 2019. srušio na 8.062, dakle na manji broj novorođenih nego što je to bilo prije uvođenja ove mjere 2016.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)