|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

ROĐENDANU U ČAST

 

 

Četiri godine u bilo čijem životu nisu neki zeman kad ti se sve može izdogađat, ma četiri godine u sazrijevanju, izuzetno su veliki rok.

Portal Solin live slavi svoj rođendan. Četvrti.

Što poželiti slavljeniku? Sazrijevanje, čvrst i stabilan korak na putu kojim je krenija.

Negdi pri početku puta nabasali smo jedan na drugog pa onako, znatiželjno, počeli čavrljat o mnogo čemu. Svidilo mi se pa tako ostadosmo skupa jer je pravac u programu kretanja kod oboje davno zacrtan. Nezavisnost nas utrpala u zavisnost jednog o drugom.

Da nije te činjenice ja zasigurno ne bih bija zainteresiran, a najskoli surađiva sa zavisnošću.

Zavisnost, čitaj nesloboda, je opak uteg svakom mediju te osim pokojeg „bonbončića“ slasti, zapravo služiš pogano i prevarantski.

Služiti je dvojakog tumačenja. Služiti mikro gazdi spada u njegovu manipulaciju di se po strogim kriterijima obavlja zadani mikro naum za maksi interes.

Slavljenik nije upa u tu zamku. Jer da jest njegov utjecaj bi završavao u mizerno malo klikova a budućnost bi mu završavala na sporednom kolniku. Ovako, oboružan slobodom govora i izražavanja, postigosmo, oba, uvaženu pažnju te sama ta činjenica garantira da je ispravnost djelovanja zajednički nazivnik.

Služiti zajednici, društvu, općem interesu, spada u posebnost, ma posebnost koja u raznim vidovima otpora nudi, i natura, neke opasnosti.

Moć je vražiji virus. Strogo kontroliran i pažljivo raspoređivan. Tamo di opasnost normalnosti pinkicu vreba, taj virus spoticanja biva pažljivo, zamaskirano, prosut pod noge i tura na odustajanje.

Sloboda govora ne podrazumjeva slobodno vriđanje, omalovažavanje i sijanje zla. Sloboda javno medijskog kruga sadržava opće priznate alate; ukazivanja, odobravanja, nuđenja i traženja, da se postigne zadovoljavajući nivo suživota. Tu činjenicu mnoga interesna grla, i organizacije, ne shvaćaju jer se zadire u njihov teren interesa a to im nije baš po volji. Kontra je tu, bar kod nas, obrambeni alat i oružje.

Solin live je slobodan, neovisan medij koji je to dokazao u ovo četiri godišnje djelovanje. Možda se digod izletilo iz tog okvira, možda se pogrešno izjavilo i shvatilo, ma namjera je jasna. Poslužiti u zajedničkom interesu. Portal nudi svoj prostor za odgovor, drugačije tumačenje i raspravu. Bez te mogućnosti bi sam sebe stornirao.

Silno puno tema se provlačilo kroz njegove stranice. Zapravo nema ni jedan detalj iz života našeg grada Solina a da se nije dotaklo. Pohvale i kritike se naprosto nameću. Njihov značaj u spominjanju ima svoj detalj od posebna interesa sa namjerom zajedničke ocjene.

Sam san ispisa stotine stranica, uvjek sa istom namjerom konstruktivnosti a nikako skretanjem važnosti na sebe samoga. Svakodnevni kontakti sa sugrađanima, formalno i neformalno, mi ukazuju kako je tema pogođena te se daljnja potrebitost sama po sebi nameće.

Čeriri godine su putokaz, daljnje godine su potvrda a konačnost nije potriba spominjati.

Sritan ti rođendan.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u