|  |  | 

Komix ZP Izdvojeno

Revizija Solinske arheologije: Parkiralište za zaposlenike ili vremeplov u prošlost?”

 

Prijedlog parkinga na Širini

U srcu Solina, gradića poznatog po svojoj arheološkoj baštini, vodi se ozbiljna rasprava. Predlaže se da najveća solinska firma “Grad Solin d.o.o.preuzme zapuštenu zemlju i na njoj izgradi parkiralište za svoje zaposlenike. Ali postoji mali, arheološki sitan detalj: ta zemlja je arheološka zona. Dakle, predlaže se rješenje: travne rešetke.

Predstavnici lokalne zajednice ističu da će ovo rješenje omogućiti zaposlenicima firme da parkiraju svoje automobile, bez ugrožavanja arheološkog nalazišta. “Svi znamo koliko je važno imati sigurno i organizirano parkiralište, ali isto tako moramo poštovati našu povijest i kulturno naslijeđe”, rekao je direktor firme Grad Solin d.o.o.

Prijedlog parkinga na Bilankuši

Međutim, neki stručnjaci iz oblasti arheologije izražavaju zabrinutost. “Travne rešetke su možda praktične za parkiranje, ali što će biti s osjetljivim arheološkim ostacima ispod?” pita se profesor arheologije Ivan Ivanić. “Nije li ovo otvaranje Pandorine kutije? Možemo li biti sigurni da parkiranje neće oštetiti vrijedne artefakte ispod površine?”

Firma Grad Solin d.o.o. koja je uključena u ovu inicijativu tvrdi da će provesti sve potrebne arheološke studije i zaštitne mjere prije nego što krenu s izgradnjom. “Naš cilj je da osiguramo parking za naše zaposlenike, ali isto tako i da sačuvamo kulturno naslijeđe naše zajednice”, rekao je direktor firme.

Dok se rasprava nastavlja, Solin ostaje u središtu pažnje kao mjesto gdje se prošlost sučeljava s potrebama suvremenog života. Hoće li arheološka zona postati parkiralište ili će se naći neko drugo rješenje koje će zadovoljiti sve strane? Samo vrijeme će pokazati.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Članak koji se nalazi u kategoriji KOMIX nije stvarna vijest, te će vas nasmijati kroz sliku i tekst