|  |  | 

izbori 2021 ZP Izdvojeno

Predstavljanje liste HGS-a i intervju sa Josipom Kerumom kandidatom za gradonačelnika grada Solina (video)

 

Foto: Solin Live

Danas u 11 sati na Gospinom otoku je predstavljena lista kandidata za gradsko vijeće grada Solina od strane g. Željka Keruma i Hrvatske građanske stranke. Na popisu kandidata za gradsko vijeće grada Solina se nalaze  mahom mladi ljudi. Znakovito je da su stariji politički veterani poput g. Sapunara i g. Milišića stavljeni na  zadnjim pozicijama liste.  Očito da je  g. Kerum potvrdio svoje riječi od prije nekoliko dana kad je u Solinu najavio da HGS ide u pomlađivanje svojih kadrova na listama, kako na županijskom, tako i na nivou grada Solina. Hrabro je dati priliku tako mladim ljudima da nose listu za grad Solin s obzirom na to da ulaze u političku arenu s iskusnim veteranima, kako s lijeve tako s desne strane izborne arene . Tokom popodneva iza predstavljanja smo uspjeli uhvatiti intervju sa kandidatom za gradonačelnika grada Solina g. Josipom Kerumom. Pa krenimo redom…

Kako je došlo do Vaše kandidature  za gradonačelnika Solina gosp. Josipe?

U razgovorima sa vodstvom stranke došli smo do zaključka da se mladima treba pružiti prilika za političko djelovanje na svim razinama. Samim time što sam izabran za kandidata za gradonačelnika, a kolega Ognjen Bačić je na mjestu zamjenika govori da se prednost daje mlađima. Trenutno sam najmlađi kandidat za gradonačelnika u Dalmaciji. Ali uz čvrstu podršku i znanje, kako  svoga zamjenika Ognjena Bačiča, tako i svih sa liste za gradsko vijeće, vjerujem da ćemo donijeti novu energiju u gradu Solinu.

Koji je cilj Vaše kandidature? Hoćete li koalirati nakon izbora? I s kim bi željeli u koaliciju?

Hrvatska građanska stranka za cilj ima provođenje projekata u Solinu. Mi mladi nismo opterećeni ideologijama i političkim diskusijama koje ne vode ničemu osim skupljanja jeftinih političkih poena. Nama je bitno da nam se omogući  školovanje, studiranje i posao u našem gradu. Za primjer uzmimo da smo jedini veći grad u našoj županiji koji nema svoje srednje škole. Stalno po medijima slušamo floskule o najmlađem gradu u Hrvatskoj. Trogir, Sinj, Omiš i Makarska imaju srednje škole, a Solin kao najmlađi grad nema niti jednu. Tko god od stranaka bude za gradnju i projekt srednjoškolskog centra u Solinu imat će našu potporu.

Što točno predlažete u svom programu, kakve projekte?

Drago mi je da me to pitate. Napokon da možemo konkretno o projektima. Trenutno imamo u planu tri projekta koja želimo realizirati.

U Solinu nam treba jedna opća gimnazija i minimalno jedna strukovna škola  koja u programu ima program IT tehničara. To je vizija obrazovanja kojeg želimo omogućiti mladim Solinjankama i Solinjanima. Trenutno je IT sektor u iznimnom rastu. Zašto Solin ne bi bio generator mladih IT umova za Dalmaciju? To je segment tržišta koji donosi bolje plaćene poslove. IT sektor je trenutno najplaćenija industrija u svijetu, a ujedno i najtraženija na tržištu rada. Kasnije kada imate populaciju koja je školovana za IT sektor ujedno privlačite IT kompanije da otvaraju urede u vašem gradu. Cijeli ekonomski generator se počne okretati te se generira novac u lokalnoj zajednici. Znamo da je to ingerencija županije Splitsko-dalmatinske ali s upornošću se može postiči čudo!

Solin isto tako nema program POS stanova za mlade. Pa ako želimo ostati najmlađi grad u Hrvatskoj moramo omogućiti stambene uvjete za mlade obitelji. Grad Solin ima dovoljno zemlje koju može dati za POS stanogradnju. Što se čeka? Lokacija ima na pretek, a vlada podupire stambeno zbrinjavanje mladih. Trenutno je situacija u Solinu takva da je prosjek kvadrata  novog stana 2 300 eura po metru kvadratnom. To su ogromni iznosi za mlade obitelji. Kvadrat stana u POS-u treba biti do 1200eura po metru kvadratnom. Razlika je dati za stan od 60 kvadrata 138.000 eura u usporedbi sa POS stanom iste kvadrature  72 000 eura. Sve to se radi u suradnji kako sa županijom , tako i sa vladom RH.

I treći projekt je otvaranje agencije za razvoj i poduzetničkog inkubatora. Prvi poduzetnički inkubator u Solinu je na žalost neslavno završio pod lošim vodstvom te je ugašen. Pojam inkubatora je zaštićeno područje za razvoj obrta ili firme. Najteži je početak, prvi koraci. Većina poduzetnika nisu pravnici koji znaju kako se otvara d.o.o. ili obrt. Da pojasnim laički, grad Solin bi davao novoosnovanim firmama i obrtima prvu godinu dana office box prostore od 12, 16 ili 24 m2 gratis sa besplatnom strujom, vodom i komunalijama. To im je dovoljno da razviju svoju poslovnu ideju, sprovedu je u djelo i uhodaju  te učine poslovanje stabilnim. Većina današnjih IT korporacija je krenila iz garaže. To je prostor do 16 m2 iz kojeg su krenili mali start up-ovi, a danas su giganti poput Facebooka i Whatsappa. Agencija za razvoj bi bila podrška u savjetovanju prema poduzetnicima i isto tako bi ti isti djelatnici radili na povlačenju sredstava iz EU. Za gore navedeno ne treba nam suglasnost ni vlade RH , a ni županije!

Vidim da ste dosta toga sada rekli u jednom dahu. Kako planirate to sve sprovesti?

Kao što vidite, energije i volje imamo, treba nam samo prilika. Ovim putem pozivam sve mlade iz Solina da mi se jave putem Facebooka (Josip Kerum)  ili  Instagrama (@josip.kerum). Pošaljite sve što vas muči, bez obzira koliko opsežan problem bio, kao i sve planove i prijedloge. Obećavam da ću apsolutno svakome odgovoriti! Dosta je floskula i politiziranja, mislim da smo napokon sazrili za projekte koji neće biti samo brzinsko asfaltiranje 10 dana prije izbora, počnimo  od prvog dana mandata realiziranje obećanih projekata iz kampanje.

Nemamo listu obećanja i „lijepih želja“ kao ostali, nego tri konkretna i realna projekta koja ćemo provesti u djelo. Bez lažnih obečanja i političkih floskula. Da se u dosadašnjih 20 godina (a to je 5 mandata) provelo po samo tri projekta po mandatu, sad bi  bilo 15 realiziranih večih projekata u Solinu zadnjih 20 godina. Ali taj vlak s 15 projekata već prošao.  Zamislite da su  se u zadnja dva mandata izgradile dvije škole, 2 vrtića i 2 POS naselja. To je šest velikih projekata koja smo propustili, a zamislite što se još sve moglo napraviti do broja od 15 projekata.  Kao što sam rekao, taj vlak je prošao, ali još uvijek možemo „uskočiti“  u vlak koji vuče brojčano malo projekata, ali onih koji će se zaista moći realizirati i  poboljšati kvalitetu života u Solinu. Treba nam kvaliteta, a ne kvantiteta. Priče o 300 projekata i obećana brda i doline kojih se nitko ne sjeća već prvi tjedan nakon izbora trebaju postati prošlost. Birajte na izborima.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL