|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Plaćate porez da bi dali vatrogascima, a uguzi ga troše na limuzine i letove na Wimbledon

 

Foto: Hina, Index, HRT

ATRAKTIVAN i interesantan požar, kako ga je opisao premijer Plenković, a koji se jučer proširio do Splita, ponovno je, po tko zna koji put, skrenuo pažnju na nefunkcioniranje državnih službi.

Iako državna administracija prikupi dovoljno novca za osiguranje svojih funkcija – prošle godine potrošili su blizu 160 milijardi kuna – taj novac očito ne odlazi na ono što je građanima, onima koji sve to financiraju, zapravo potrebno, prenosi index.hr.

Kako se troši javni novac, koji su prioriteti, i što je državnoj administraciji zapravo važno, a što nevažno, odlično ilustrira situacija u nedjelju, kada su neki od najviših državnih dužnosnika, u vrijeme kada su se požari već ozbiljno širili Dalmacijom, odlučili vladinim avionom otputovati na teniski meč u Wimbledon.

Za avion više novca, za vatrogasce manje

Kako bi predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri Zdravko Marić i Davor Božinović, te državna tajnica za sport Janica Kostelić što jednostavnije doputovali na finalni meč između Rogera Federera i Marina Čilića, angažiran je vladin avion. Cijena tog luksuza, prema izračunu Direkcije za korištenje službenih zrakoplova iznosila je 29 tisuća kuna. Za komfor “dužnosnika” niti jedna cijena nije previsoka.

Istovremeno, borbu protiv požara vodili su nedovoljno opremljeni vatrogasci, riskirajući živote u vozilima starima nekoliko desetljeća.

Također, snimka našeg reportera prikazuje kako se troši novac. Kolonu skupih limuzina, koje su stigle iz Zagreba samo za potrebe vožnje premijera do požarišta, koji je do Splita – doletio, pratio je puno jeftiniji Dacia Duster Hrvatske gorske službe spašavanja.

Mogli bi unedogled tražiti na što se sve bespotrebno troši javni novac, ali istaknut ćemo samo nekoliko primjera, koji pokazuju u kojem smjeru administracija razmišlja.

Krenut ćemo od već spomenute Direkcije za korištene službenik zrakoplova, koja se brine o vladinom avionu. Troškovi Direkcije koja brine da naši dužnosnici sigurno stignu do Wimbledona ove godine trebali bi iznositi 13,8 milijuna kuna. Iako se jedan od njihovih putnika, ministar Marić, hvali stabilizacijom državnog proračuna, za vladin avion predviđeno je oko 3 milijuna kuna više nego prošle godine. Nema štednje kad je luksuzni prijevoz u pitanju.

S druge strane, ima štednje kad su vatrogasci u pitanju. Kada se u državnom proračunu pogleda stavka “Osposobljavanje i oprema za potrebe vatrogasnih intervencija” vidimo da je iznos smanjen sa 4,4 milijuna kuna, koliko je iznosio 2015. godine, na 3,5 milijuna kuna, koliko je previđeno za prošlu i ovu godinu. Vatrogasne intervencije su nebitne, bitan je vladin avion.

Todorić dobivao 200 vatrogasnih vozila godišnje

Građani Hrvatske svake godine “u vjetar” bace milijarde kuna. Možemo se prisjetiti propalog tajkuna Ivice Todorića, koji je državi velikodušno prepustio firmu s najmanje 40 milijardi kuna duga.

Njemu smo samo kroz poticaje svake godine poklonili 150 do 200 milijuna kuna. Ako računamo da vatrogasno vozilo košta oko milijun kuna, lako je izračunati kako bi nam izgledalo vatrogastvo da je taj novas usmjeren u njihovo financiranje.

Možemo se prisjetiti i državne televizije, kojoj svake godine pretplatnici prisilno uplate preko milijardu kuna, a zauzvrat dobiju dezinformativni program kojeg sve manje ljudi gleda. Tu je i crkva koja dobiva oko 800 milijuna kuna godišnje.

Kada bi zbrojili sve što nepotrebno, a prisilno plaćamo, došli bi do iznosa od nekoliko desetaka milijardi kuna, a zauzvrat ne dobijemo ni osnovne funkcije, zbog kojih država i postoji.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL