|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

PIJANI JAHAČI STRANPUTICE

 

Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra, rodila se 1979 g.

Spominjen se da san ja malo prije teg zemana napustija Supetar i nije bilo šanse da vidin to dite. No možda jon znan mater i oca, jer san radija ko poslovođa u samoposluzi PPK Zagreb, odma na rivi. Sumnjan da nisu bili kupci u tem kultnom dućanu, u zgradi suda koja je potom izgorila i danas tu vizuru više ne morete guštat.

Zašto sve ovo spominjen?

Iz samo jednog razloga da u par rečenica opišen tu moju bajkovitu avanturu na Braču, Pučišća i Supetar, među ljudima koje krasi posebnost, izuzetna inteligencija, moral, tako da i dan danas „patin“ za njima i tin veličanstvenin škojem.

Bračanin je pošten čovik.Izuzetno vridan i radišan. Nije škrtac kako mu tepaju oni sa strane, koji očito nit znaju Brač niti bračane. Ima san čast bit suautor dva libra, „MALA ANTOLOGIJA BRAČKOG HUMORA“, di su sami bračani pričali, i rugali se, o svojon „škrtosti“, a ‘ko samog sebe zajebaje taj je uistinu kvalitetan čovik.

Ritko su se na Braču dešavali škerci no ovi posljednji događaj tura ih na prve stranice medija a da oni, pa skoro, sa tim događajem nemadu nikakvu vezu. Doduše imadu. Teren događanja i hrabrog mladog vatrogasca koji je pod batinama pokaza svitu što je zapravo škojanin.

I imadu hrabru ženu. Supetar vodi gradonačelnica kojon se ja ovi tren klanjan do poda. Časnu mladu, školovanu, osobu cjepljenu od svih zala koja trenutno haraju našon Domovinon. Zar je potribito sumnjat u kvalitetan odgoj njenih roditelja.

Cila Hrvatska hrli sa pohvalama na odluku ove hrabre žene. Donila je jedino moguću odluku. Ton njenon odlukon, najviše su oštećeni upravo oni koji to odobravaju. Uskraćeno je jedno druženje a uskratila ga, zapravo, jedna jadna horda bezveznjaka zadojenih mržnjom, prema svemu, a najviše, da toga nisu ni svjesni, prema sebi.

Ta horda kukavičkih bezveznjaka nisu sami krivci za zlodjela u kojima olako daju ruku. Oni su odgajani u nekim obiteljima, ko što su i Ivana i vatrogasac odgajani u svojim obiteljima, i otuda prvi nauk koji ih je usmjerija u daljnje neljudske avanture. Njih je mržnja toliko obuzela da bez imalo svjesnosti, u hordi, nasrću na mete koje se njima ne sviđaju. Virujen da ni oni sami ne znadu za prave razloge. Oni su naprosto pijana horda koja slijedi „pozive“.

Hrvatski turizam nudi hrvatima jednu savršeno čistu situaciju napretka. Toliko prednosti malo koja destinacija nudi, a nuđenjem se i porodični buđeti osiguravaju. Ovi kukavički bezveznjaci su Hrvatsku upisali ka destinaciju sumnjiva domaćinstva i čisto sumnjan da mnogi potencijalni gosti neće potražit druga mista za svoj skupi odmor.

Ivana Marković je otvorila procest osvješćavanja. Samo ju triba pratit i na sličan način zalupit vrata potencijalnom zlu ma kako god se pokušavalo to svrstat u nedemokratski čin zabrana.

No javljadu se neke drkađije koji odma turaju svoj nos u obranu tobožjeg hrvatstva. Po njima je to sasvim normalna posljedica jer šta ga ima tamo neko dite govorit ekavicon. Eto, ta horda uze sebi za pravo dejstvovanja jer Bože moj, oni sa samih vrhova vlasti to od njih, indirektno, traže.

Petero mladih ljudi, skoro dica, stanovnici Hrvatske, krenuše ka Jadranu da daju ruku potrebitosti za radnom snagom koje silno fali. Dakle, radi se o dici čiji prvi radni koraci su ispravni. Oni žele zaradit za život i upravo nadomišćaju ove drkađije koji očito nigdi ne rade, Bože moj, jer oni imaju druge zadatke, premlaćivanje „sumnjivi“.

Premlaćivanje jednih, lančano, izaziva premlaćivanje drugih. To je niz koji se nastavlja. Tu barbarsku praksu su davno uvela pećinska bića a bogatstvo nasljeđa pokazuje da se i u, tobožje, moderno doba pristupa takovu „plemenitu“ činu. Jer, mora se priznat, poklonika batine ne manjka na ni jednoj strani.
A o kakovon se tu bjedi radi, dovoljno je upotribit matematiku. Kako dat odgovor na činjenicu da se njih dvadesetak okomilo na jednu curicu koja jedva da teži ko vrića cimenta, nek mi oprosti na usporedbi, i na četvoricu momčića koji su se usudili šetat u njihovon blizini i, pazi sad, malo glasnije pričat. A tek kad se začula „greza“ i mrska rič koja namisto slova „i“ rabi slovo „e“, to bijaše sinjal ovim „magistrima“ jezikoslovlja za akciju popismenjavanja.

Ovi čin sa Brača kod normalna hrvata izaziva zgražanje. No „zgražavaju“ se i oni koji javno zazivaju etničko čišćenje. Oni su tobože kontra takovih sranja a da se ne osvrću na svoje, u povjesti, poruke koje služe kao mamac bezumlju.

Huligani kukavice su samo pijana horda bezveznjaka.

A Brač, Supetar, Ivana i vatrogasac, su pokazali svoje pravo, hrabro, pošteno i ljudsko lice.
Zato ih i volin.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u