|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX 2023.

 

Otvoren je natječaj za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX, globalnog priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX otvoren je za sve prijave do 14. travnja, a u lipnju će se priznanja dodijeliti nacionalnim pobjednicima koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade CEMEX krajem godine u Meksiku.

U natječaju mogu sudjelovati svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tijekom 2021. i 2022. godine, koji su u gradnji koristili CEMEX-ove proizvode. Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost i drugi stručni čimbenici.

Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga, nagrada obuhvaća i dodjelu četiriju posebnih priznanja, i to za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnost i Društvenu vrijednost.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterija ocjenjivati prijavljene projekte. Hrvatski Odbor nagrade čine Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., redoviti profesor na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu te izv. prof. dr. sc. Vanja Ilić, d.i.a., izvanredna profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kao i u proteklih godina, Graditeljska nagrada CEMEX odvija se pod sloganom „Ideje koje grade život“. Natjecanjem se želi prepoznati i istaknuti one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Njime se želi potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te istaknuti inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Više informacija o natječaju za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na sljedećoj poveznici www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

U 2022. godini globalni natječaj u Meksiku je ugostio čak četiri hrvatska projekta kao nacionalna finalista, a projekt gradnje stambeno-poslovne građevine u Kutini osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL