|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

OSVRT NA 16 -tu SJEDNICU GV-a SOLINA

 

OSVRT

Moran priznat da mi je žaj što san na You Tube pratija direktan prijenos sjednice GV Solina.

Bojin se da više nema smisla, ma ni volje, tamo zabasat. Iz sasvim jednostavnog razloga. Siromaštvo prezentacije političkog djelovanja neozbiljne družine na ozbiljnom zadatku.

Što se desilo? Ukratko, ništa.

Prominila se volja birača. Još jednom, po ko zna koji put, glas je izmanipuliran, birač nasamaren, a nada da se može bolje kroz dvoboj različitosti trajno je ugašena.

Pođimo redom. Prognozirali smo tko će dignut rukice u zrak. Čekali smo objašnjenje. Dočekali šturo i neozbiljno od očekivano ozbiljna političira. Očekivalo se malo više maštovitosti u obrazlaganju razloga donošenja dote na dar. Onako optužiti svoje suradnike, ne kontajuć da tako optužuješ i sebe, spada u zonu potpune prostitucije. Ako si tako bija loš u komunikacij, suradnji, djelovanju, sa njima bivšima, što to vridna donosiš novima? Baš ništa! Još kad se iz arhiva izvuku sve gadarije nedavni vrimena, optužbu, uvride, podmetanja, onda ostaje čuđenje zašto takovi tribaju HDZ-u?

Nije mi ovdi namjera popovat, vriđat, omalovažavat, ma ko slobodnom građaninu, koji puni gradski proračun, imam pravo, i mogućnost, iznosit svoje viđenje u obrani ljudskog dostojanstva. Manipulacija je savršeno nesavršen vid odnosa glasač-političar. U tom odnosu bi povjerenje i moral morali biti vidno istaknuti i poštivani. Ko do toga ne drži slaba mu vajda nudit čovječnost.

Što se desilo sa biračem? U kojem predizbornom obećanju su trojka pretrkači iznosila ovakvu mogućnost djelovanja? Nikad oni nisu tu mogućnost istakli! Dapače, svojim „uvjerljivim“ i uvredljivim predizbornim kričanjem tu mogućnost su svrstali u rubriku „nemoguće“.

„Ništa se ovim činom novog ne dešava, ostajemo isti u službi grada i građana, podržavajući svaki kvalitetni projekt, nudeći svoje ideje a bez novog koaliranja sa bilo kim.“ Papagajske su rečenice u koje bi im netko tribao povirovat. Pa tko vam je do sada branija da tako djelujete? Ovo nije čak ni pila naopako, ovo je ruganje!

To pokazuje koliko se možeš uzdat da već sutra neće svoju dotu natovarit na rame i pravac drugačijon družini. Naivnost u službi poznatog je traljavo carevala na ovom zasjedanje di je sve nepoznato odavna bilo poznato.

„Bolji Solin“ se ne nudi ko stvarnost boljitka. Oni su ti koji su sebe same smistili u nepotribnost daljnjeg političkog natjčaja. A možda je ova avantura i bila cilj. Možda je ova epizoda prevare određenih građana spretno, i sretno, poslužila ispravku uvriđenosti pa više i ne kane u potragu za namirenjem „duga“ uz brisanje vlastitog identiteta.

No što sa bezglavim predstavnikom ljevice!? Nemojmo se varat, Solin ima u glasačkom puku izuzetan zbroj livih birača, onih koji bi im rado dali glas, no odavna su odustali i radije ostaju doma a ovi čin koji je izveo njihov predstavnik zadnju brokvu je zatuka na kapsil zvan SDP.

Zašto je izveden ovi harakiri, zbog čega, kojeg interesa, poruke,smo morali čuti posmrtnu besidu sklepanog sadržaja a koju ni sam autor za mikrofonom nije razumija. Zar ne postoji suzdržanost? Ne, ovdi se očito jako želilo naglasit da se granice brišu i da je nemoguće moguće.

Što će na to reći veliki šef nije teško skontat a pošto i on sam piše posljednju poruku propadanja, bolje bi bilo da ništa ne kaže.

Ovim se igrokazom, uz pametnu analizu, poručuje kako je u našem Solinu demokratska mogućnost poštenih utakmica dobila crljeni karton i da za dugo dugo nije potribno sklepavati liste i nudit narodu na izbor novu viziju.

HDZ je potpuno zakonito vratija vlast u svoje ruke, tu nebi tribalo biti dvojbe, no bojim se da su izgubili nepotrebno ponešto povjerenja što u budućnosti neće baš naškoditi.

NLM može krenuti u bezbrižno starenje, svjesna da oni nisu to. Nisu dorasli zadatku a ovi mandat im je oproštajna politička tekma. Autogolovi su im naivni, igra pročitana, a sustav djelovanja zastarjele taktike. Karta, mladost, na koju su zaigrali pokazala se nedovoljno dovoljna te su iskorišteni od onih koji su malo duže u tom paklu interesa. Zakazali su i valja se sa tim pomiriti. Nisu imali selektora koji bi ih poveja u „boj“, oslonili su se na tuđi interes virujući kako im je cilj zajednički.

Opravdanja su u politici suvišna. Greške se teško brišu a bez velike stranačke moći dolazi izgubljenost i nestanak sa političke scene.

Ova sjednica GV Solina će po svemu biti značajna i zapamćena. Mnogo toga je ostalo u zraku, jasno ma ne objašnjeno. Osnovna značajka je da nakon ove večeri Solin gubi i posljednje stranačke družbe. Ma biti će one na papiru ma bez izgleda bilo kakovog uspjeha.

HDZ može komotno nastavit sa svojom dominacijom a građanima ostaje uzdanje u njihovu mladost koja nema razloga da ne prekine sa svim greškama i pogrešnim politikama koje su im građani zamjerili jer se njihov rejting opasno približija minusu. Jedna mladost se pogubila dok HDZ-ova dobiva u ruke vruć kumpir, i šansu, sa čime će se tribat znat nosit. Ne, nije mal teret na njihovim plećima odgovornosti. Ako ovu novu šansu prigrabe i u suradnji sa građanima dokažu kako im je stalo tada ovaj izlet u đumbus može biti koristan.

Sad je to sve izokrenuto, koalicija je tu, oporba će utihnut a prenosi preko You tuba nikomu neće biti u interesu gledanja.

Novi predsjednik našeg GV-a je poznata osoba, izuzetno cjenjen u svom poslu te sam slobodan reći kako bi ja osobno više volija da se drži skalpela i operacijske sale nego mikrofona i užarene političke katrige, jer je jako poznato da su mnogi tako izgorili.

Danas mi je drag prijatelj lanija; „Zabranija bi ja zakonom da se doktori lječnici bave politikom“.

Nek nam je sa srićom!

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.