|  |  | 

izbori 2021 ZP Izdvojeno

Ognjen Bačić- Kandidat HGS-a za zamjenika gradonačelnika grada Solina

 

 

Ognjene prije svega drago mi je da mogu intervjuirati svog susjeda i nekog s kim sam odrastao i proveo svoje djetinjstvo u zgradama ispod policije u Solinu.

Reci nam prvo malo o sebi, i po čemu si prepoznatljiv u Solinu?

Prije svega pozdravljam sve moje susjede.  Cijeli život živim u Solinu, te većinu fetivih Solinjana i Solinki poznajem. S nekima sam familijarno povezan, a neke poznajem iz viđenja sa Solina. Diplomirao sam na Rochester Institute of Technology u Dubrovniku 2006. godine te sam diplomirani ekonomist managementa. Nakon studiranja sam se zaposlio i od tada radim isključivo u privatnom sektoru gdje sam prošao pozicije od pripravnika, voditelja, izvršnog direktora i generalnog direktora kompanije s preko 200 zaposlenih. Sve to naravno u privatnom sektoru gdje je jedino mjerilo uspješnosti znanje, kompetencija i rad. Razliku između privatnog sektora i javnog sektora mislim da ne moram objašnjavati. U realnom sektoru nema zapošljavanja po političkoj liniji, već samo po životopisu, stručnosti i uspjehu u poslu. Pozicije na kojima sam radio dovoljno govore o mojim kompetencijama i stručnosti u radu na projektima.

Zašto si uša u politiku i koji su tvoji motivi?

U politiku ulazim kako bih nešto promijenio, a ne kako bi gradio političku karijeru. HGS je kao što znate pomladio svoje kadrove na svim razinama. Sve su to redom mladi, visoko obrazovani ljudi bez političkog iskustva, ali sa željom za radom na konkretnim projektima.  Želja za promjenom u gradu Solinu je velika, te se kod pulsa stanovnika naslućuje da su se zasitili praznih obećanja. Prije svakih izbora imamo letke na kojima stoje stotine projekata i dobrih ideja koje se nakon izbora zaborave. Upravo iz tog razloga smo za grad Solin razvili 3 projekta koja su krucijalna za cjelokupno stanovništvo grada Solina.

Misliš da sa samo 3 projekta možete riješiti probleme grada Solina?

Budimo direktni. Izdvojili smo 3 bitne stvari koje ćemo provesti u naredne 4 godine, u koliko nam građani grada Solina daju svoje povjerenje 16.05.2021 na dan izbora.

1.)          Srednjoškolski centar ( opća gimnazija i srednja strukovna škola s IT smjerovima)

2.)          Ponovno pokretanje poduzetničkog inkubatora

3.)          Izgradnja POS stanova za 100 obitelji

Gore navedeni projekti su bitni za mlade obitelji, a trenutno smo najmlađi grad u Hrvatskoj. Trebamo pružiti osnovne potrebe našim  stanovnicima. Školovanje, posao i dom! U koliko se gore navedene stvari ne promijene, ostajemo spavaonica mladih obitelji koji rade i školuju se u Splitu, a samo spavaju u Solinu.  Bitno je da naša djeca ne idu svakodnevno autobusima u Split da bi završila srednju školu. Moramo svi zajedno izvršiti pritisak na županijsku vlast da se srednje škole napokon otvore u Solinu. Ako treba svaki dan ću biti uredima župana i moliti da nam se da odobrenje za gradnju i osnivanje, pa makar ih sami financirali i gradili. Bitno je isto tako da nakon školovanja, u koliko imaju poslovnu ideju mogu pokrenuti svoj posao u gradu Solinu. Bitno je da mlade obitelji imaju mogućnost kupnje POS stanova po cijeni do 1200 eura/m2 u gradu Solinu.

Što je s ostalim problemima u gradu Solinu?

Solin ima mnogo problema za koje je obećano da će biti riješeni, a kako se bliže izbori slušamo ista ili slična obećanja. Dosta je toga, idemo staviti fokus na 3 bitne stvari. Smeta me što nemamo vodovod s pročišćivačem na izvoru rijeke Jadro i to nam je u planu izgradnje u suradnji s ostalim gradovima. Smeta me što rubni dijelovi grada nemaju kanalizaciju. Smeta i mene što naselje Priko Vode nema direktni ulaz iz Splita nego mora prolaziti jedini rotor u državi sa semaforima.  Smeta me i ne transparentnost gradskih sjednica da ja kao stanovnik grada Solina ne mogu direktno vidjeti o čemu se raspravlja…Ovaj popis je iznimno dug i da nastavim trebalo bi mi par sati da nabrajam.

Što bi prvo napravio kad dođeš u ured zamjenika gradonačelnika?

Zatražio bi neovisnu reviziju kompletnog poslovanja grada kako bi imali čistu financijsku sliku ispred sebe. Grad je poslovni subjekt koji ima svoje prihodne i rashode, ali posluje ne da bi bio u financijskoj dobiti nego da bi pokrio potrebe svojih stanovnika. Kad bi točno utvrdili kako stojimo pokrenuli bi projekt izgradnje srednjoškolskog centra, projekt izgradnje POS stanova s cijenom do 1200eura/m2 za 100 mladih obitelji i pokrenuli bi poduzetnički inkubator.

Gradska firma Inkubator u Solinu je propala, a vi bi ste ju ponovno pokrenuli?

Firmu Inkubator d.o.o osnovao je Grad Solin i napravili su najbolju stvar koja se dogodila za mlade poduzetnike u gradu Solinu u zadnjih 30 godina. Nažalost na čelo firme imenovana je osoba koja nije bila kompetentna da vodi jedan takav projekt. Da bi ste dali potporu i savjete mladim poduzetnicima morate iza sebe imati iskustvo u poslu i radu na projektima. Morate poznavati dio prava, ekonomije, financija, računovodstva etc. Poduzetnik mora biti sve u jednom, inženjer, pravnik, ekonomist i računovođa. Mladim poduzetnicima treba pružiti potporu da imaju prostor za razvoj svojih poslovnih ideja,a mi im pomažemo da se sami zapošljavaju i time danas sutra zapošljavaju svoje kolege. Svi današnji giganti u IT sektoru su krenuli iz garaže, a Solin bi trebao svojim mladima pružiti poslovne prostore u modulima od 16, 24 ili 36m2 gdje bi im osigurali najam za 1 kn mjesečno s uključenim svim komunalijama. Inkubator po samoj definiciji je zaštićeno područje za razvoj. Svi znamo da su prvi koraci najteži, ali ako imate pomoć iskusnih savjetnika možete prohodati bez mnogo padova.

S kim planirate nakon izbora ući u koaliciju?

Mi smo mladi tim koji nije opterećen ideologijom. Nas jedino zanima poboljšanje kvalitete života. Sve stranke koje će biti za izgradnju ovih 3 projekata će imati našu podršku. I zato pozivam sve građane grada Solina da u nedjelju izađu na izbore i zaokruže broj 8. za listu gradskog vijeća HGS-a i broj 4. za gradonačelnika Josipa Keruma.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...