|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Obilježena 31. obljetnica oslobađanja vojarne u Solinu

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima pored Gospina otoka obilježena je 31. obljetnica osvajanja prve vojarne JNA u Splitsko – dalmatinskoj županiji, Vojne operative Solin – V.P. 4416. Bila je to jedna od najvažnijih akcija Hrvatske ratne mornarice koja zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratnoj povijesti, a izvršili su je dragovoljci HRM-a u noći s 15. na 16. rujna 1991.

Sudionicima osvajanja vojarne u obilježavanju obljetnice pridružili su se i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić, a prigodnu molitvu pred spomen obilježjem predvodio je župnik i upravitelj Prasvetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić.

Okupljene je u ime sudionika akcije pozdravio Miroslav Lozina, prvi operativni zapovjednik HRM-a i predsjednik Udruge marinaca RH Knez Domagoj.

U akciju smo krenuli nakon što smo dobili informaciju da se sva tehnička i materijalna sredstva iz Vojne operative Solin planiraju prebaciti u Crnu Goru. Startali smo u jedan sat poslije ponoći, zarobili nekoliko stražara, onesposobili radio stanicu i bez žrtava u jutarnjim satima cjelokupni objekt sa svim tehničkim i materijalnim sredstvima predali Kriznom štabu Solin – prisjetio se Lozina dodajući kako je u akciji sudjelovalo 40-ak dragovoljaca koji su se hrabro i bez dvojbe uključili u ovaj podvig.

Danas evociramo uspomenu na veliku akciju tijekom koje su dragovoljci izvršili debokladu vojarne na Gospinom otoku i preuzeli naoružanje koja je hrvatskoj vojsci u to vrijeme jako puno značilo – kazao je dogradonačelnik Rakušić dodajući kako je oslobađanje ove vojarne bilo od velike važnosti za naš grad i Županiju, ali i za cijelu Hrvatsku.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL