|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

NOVO LICE NAŠEG SOLINA

 

 

Danas smo svjedočili novom trenutku nezamislivom u trideset godina života u našemu Solinu. Svjedočili smo nečemu što veseli, budi nadu i nudi razloge da se malo žešće pozabavimo sami sobom.

Dva mlada čovjeka su pred kamerama ponudila sebe kao četverogodišnjeg vođu, tražeći da se njima da povjerenje. Svaki sa svojim razlozima.

Dva mlada čovjeka, slična a potpuno različitog usmjerenja.

Jedan, odabran da služi, što već dugi niz godina uspješno radi, pod pokroviteljstvom svoje partije, vječnim vladarom uz rijeku Jadro.

Drugi, potpuno van stega i okova, van bilo kakvog mutnog interesa, izrasta u društvu mladih koji su konačno digli svoj glas u funkciji potreba mjenjanja stanja u “zarobljenom” Solinu.

Građani, glasači, Solina su prisustvovali jednosatnom predstavljanju na portalu Dalmacija Danas, kako bi lakše donijeli svoju odluku u nedjelju 30.05. na biralištima.

Za jedne je ovo predstavljanje potpuno nebitno. Za one koji imaju interes  da sve ostane isto jer su svoju egzistenciju vezali uz tu partiju i oni će sigurno izići na birališta i zaokružiti sebe.

Ovi drugi, koji su i doveli do drugog kruga, sigurno će ponovo dati glas mladom čovjeku koji je na dostojanstven i jako kulturan način predstavia sebe, mlade, i njihov program.

Oni treći, koji su imali svoje kandidate, a isti nisu uspjeli ući u drugi krug, već su odlučili da treba doći do promjena.

Ostaju oni četvrti koji nisu izišli na birališta,  za koje nisam siguran da će postupiti drugačije, ispravno, imali su šansu da se uvjere kako je mladi Duvnjak čovjek solinske budućnosti.

Gledajući kratak sudar pred kamerama vidija san razlog za promjenu. Stara garda preko svog odabranika, slugana, nije poručila ništa novoga. Ustaljena retorika, do zla boga dosadno i unaprijed poznato. Red hvaljenja, red obećavanja, red pametovanja bez pokrića.

Strah u Dalinim očima

Fascinantno je da se on imao s čime hvaliti a to hvaljenje je zapravo priznavanje praznine u upravljanju gradom. Hvaliti se nečim što si uradia a što spada u obavezu vršenja dužnosti trošenja proračunskih sredstava, manjak je pristojnosti. Platiti dječji vrtić, izgraditi trotoar, urediti ulicu i postaviti sijalicu na stup nije hvale vrijedan za traženje novog povjerenja.

Često izgovorena riječ “Obećavam”, spada u sprdnju jer ako niste bili kadri u 30 godina obavit taj neki posao bitan za grad Solin, tko da ti više povjeruje.

Korito rike Jadro, zapuštena Salona, ubitačno problematično stanje u Vranjicu, zapuštenost Svetog Kaja, Rupatine, Priko vode, Mravinaca i Kučina, teme su koje traže objašnjenje i odgovornost.

Hvaljenje sa Solinom gradom mladih je bedastoća bez pokrića. Mlade obitelji su došle živjeti u Solin zbog jeftinijih kvadrata stana i ničeg drugog.

Pristojan, odmjeren, mladi gospodin kakav i treba voditi grad

A upravo predstavnik mladih, gospodin Duvnjak je pokazao, u ovih sat vremena, da je dobar odabir i da zaslužuju šansu koja im se mora dati. Nenaviknut na brzopotezno  muljanje, dobia je šansu da iskaže mladenačku iskrenost i zavidnu snalažljivost, te sam i sam mlad, potpuno siguran kako u nedjelju dobivamo novo lice na čelu našeg grada.

Još jednom pozivam sve građane našeg grada da iziđu na ove povijesne izbore. Ovo je prekretnica. Ako izaberemo staru, potrošenu i bezidejnu  gardu, zaključali smo šansu i gubimo bolju budućnost.

Ako pokažemo razboritost i upotrijebimo razum tada dileme nema. Budućnost u nedilju čeka.

Građani Solina, na vama je velika odgovornost. Poslije nedjelje više ništa neće, ne smije, biti isto.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...