|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

NA ISTOKU NIŠTA NOVO: EKOCIDI I GENOCIDI

 

 

Ako slučajno više ne pratite bojište u Ukrajini, rat još traje. I trajat će dok Rusija ne doživi totalni poraz.a sad znamo i tko je srušio branu i uništio staništa tisuća ljudi, uništio usjeve, utjecao da mine plutaju po poplavljenom području i učinio da se desetljećima to područje neće moći očistiti. Gotovo da i nema razlike od ove katastrofe i bacanja taktičke nuklearne bombe.

Zar ste sumnjali u sofisticirane ruske metode, kad gube rat da spale i poplave sve pred sobom?

“Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina”, rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. “Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali”, rekao je.

Rusima ništa ne ide po planu, tako su mislili samo malo prepasti ljude doziranim poplavama, kad ono srušili cijelu branu. U svom gubljenju na terenu potpuno su izgubili kontrolu, bore se protiv ljudi i prirode. U takvom ruskom očaju, mješavini zla i nesposobnosti, ne čini se nevjerojatna ni upotreba nuklearnog oružja.

Ekocidi, genocidi, kulturocidi u ruskoj kuhinji

Sasvim je jasno, Rusija neće odustati sve dok ne doživi taj apsolutni, totalni poraz.

A totalni poraz, bar u vojnom smislu, znači da si stjeran tamo odakle si krenuo. Hitler, najveći negativac u povijesti, stjeran je sve do Berlina (a Putin se trudi da mu bude prva pratilja).

Bez obzira koliko iracionalno bio pokušaj osvajanja Ukrajine, rat neće završiti sve dok se i posljednji ruski vojnik ne povuče s ukrajinskog teritorija.

Najpoznatiji totalni poraz iz povijesti je onaj njemački, 8. svibnja 1945. A Putin će biti najveći povijesni gubitnik nakon Hitlera.

Jedini izlaz je totalni poraz

Njemačka je potpuno priznala svoj poraz, ali i danas otkupljuje svoje grijehe. Bez obzira na to

Poraz je već odavno na vidiku, ali pitanje je samo koliko gubitaka si spreman istrpjeti do samog kraja, velikog finala, totalnog poraza.

A ići će do kraja jer je u pitanju opstanak režima.

A kraj režima za Putina jednaka je smaku svijeta, prema tome ne vidimo razlog zašto ne bi stavio cijelu Rusiju i Ukrajinu kao ulog u svoj opstanak.

Najgore je što je glavna taktika dok se ne dođe do tog kraja teroriziranje civilnog stanovništva. Koje nema granica.

Nakon okupacije gradova, stalnog granatiranja, otimanja djece, zastrašivanjem nuklearkom, uzrokovali su prirodnu katastrofu.

Novo poglavlje je ogroman ekocid, rušenje brane nakon čega su poplavljene tisuće ljudi.

Detoniranjem brane protiv protuofenzive

Po svemu sudeći, ovo je histerična reakcija Rusije na protuofenzivu. Seizmografi su izmjerili detonaciju na brani koja je mogla biti postavljena samo s ruske strane.

Ali čak i da je brana sama pukla, a očigledno nije, Rusi su krivi za ovaj rat i sve katastofe u svim dimenzijama koje je on prouzročio. Količina ljudske patnje je nezamisliva, milijuni su duboko traumatizirani gubitkom dijelova tijela, članova obitelji, doma u kojem žive, države iz koje su morali pobjeći. Pitanje je koliko generacija će trebati za oporavak od ove katastrofe uzrokovanje ljudskim faktorom. Imperijalnom zloćom. Djelovanjem psihopatskog uma iskvarenog prevelikom količinom moći.

A svaki rat je apsolutna katastrofa u svim dimenzijama, smjerovima, dubinama i širinama. Kao pacifistu, neshvatljivo mi je da postoje umovi koji pokreću ratove.

Borba za opstanak režima

Kako se povijest stalno ponavlja (kao tragedija ili kao farsa), tako će Putin uskoro biti u Hitlerovoj dilemi: vojni poraz postati će izvjestan, ali imat će izbor da se dragovoljno povuče, ili da žrtvuje posljednje resurse (kao zadnji krik pokušaja očuvanja režima).

Lako je predvidjeti da će se Putin odlučiti za žrtvovanje posljednjeg Rusa u Ukrajini. Evo samo jedne crtice koja objašnjava Putinove postupke, a potekla je od FSB agenta (koji objašnjava zašto je Putin dobio osrednje namještenje u Dresdenu): John Sweeney, ekspert za Rusiju i autor knjige “The Killer in the Kremlin”. Naime, razlog zašto Putin nije dogurao dalje od Dresdena je baš nedostatak empatije, koji je čak i KGB-ovcima prepreka za promaknuće. Jer teško je kontrolirati nekoga tko je još kao dječak ubijao životinje bez ikakve emocionalne reakcije.

Ono što je napravio samo ruskim vojnicima, poslao ih u smrt, osakaćivanje i doživotnu traumu, dovoljno je monstruozno. Jer može.

“Putin is not just a killer. He is a serial killer” – John Sweeney

Neki misle se Putin “bori protiv globalnog svjetskog poretka”. Jedno pitanje za takve mislioce: kako biste se vi osjećali da vam okupator potopi kuću i otme djecu da ih odvede na deprogramiranje u Rusiju? Biste li smatrali da vas oslobađa od trulog Zapada?

Jedino proitiv čega se on bori su bijedni ukrajinski poljoprivrednici i ukrajinska djeca koju otima od roditelja. Ako su ovo “istočne vrijednosti” radije bih izabrala najdekadentniji grad na Zapadu.

Jednadžba ne može biti jednostavnija. Jedino rješenje za svijet je da Rusija nedvojbeno izgubi, a Ukrajina nedvojbeno pobjedi na svom teritoriju. I potjera Ruse sve do Moskve.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)