|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

MOST JE IZAŠAO IZ ORMARA. OPET.

 

 

Kad su oporbene fotelje udobnije od vladajućih

Čudnovata stranka Most jednostavno voli dovoditi HDZ na vlast. Dvaput je to direktno učinio koalicijom s HDZ-om, a sad traži način na koji bi to napravio indirektno: ne podržavajući manjinsku vladu zbog raznih izgovora koje smišlja u hodu, već predlaže nemoguće kombinacije za koje zna da sigurno neće proći.

Most je opet po zna koji put izašao iz ormara pokazujući da nema nikakvu volju smijeniti HDZ. Ali da ne bi ispalo da nemaju svoj prijedlog, predlažu vladu sa SDP-om i DP-om, bez Možemo i SDSS-a, ali da Grmoja bude premijer. Znači, oni su nešto predložili pa zapravo nisu bili protiv ponovnog dolaska HDZ-a na vlast. A zapravo su saboteri promjene.

Jednostavno je preudobno u oporbi.

Privlačnost oporbenih fotelja

Cijela ta Mostova antikorupcijska platforma bila je laž, samo priča da bi imali svoj izgovor sjediti u oporbi. Jer sad kad imaju priliku podržati manjinsku vladu bez ikakve odgovornosti, korupcija im postaje nebitna.

Stara taktika Mosta je da stvara nemoguće uvjete: oni ne bi Zorana Milanovića, nego svog kandidata, i to uvjetuju sa samo 11 mandata. I to samo zato što neće proći.

Ako je dosad čitav narativ Mosta bio da treba spasiti Hrvatsku iz HDZ-ovih kandža, ako je to bila misao vodilja čitavog oporbenog djelovanja, ako su oni sami spominjali ideološki moratorij, zašto sad ne podržati promjenu?

Ne, oni žele status quo. Žele HDZ opet na vlasti, žele prakticirati svoju oporbenu grmljavinu koja će postati izlišna ako HDZ ne bude na vlasti.

Oporba se boji vlasti

Dok postoji HDZ, postojat će i Most. Oni se moraju boriti za vlastiti opstanak, i zato izvode ove smiješne manevre. Kao što je rekao analitičar Reljković: HDZ je izgubio izbore, samo što nitko ne želi pobijediti.

A budući da oporba zapravo ne želi vlast, HDZ će sklopiti neku većinu i slijedi nam 4 godine oporbenog pokušavanja rušenja vlade koju je zapravo dovela na vlast. Ali ne, svaki tjedan će se opozivati jedan ministar jer oporba to mora raditi. Ali i ako sruši HDZ, opet će moliti Boga da HDZ dođe na vlast. Jer njihov smisao je rušiti HDZ. I opet ga dovoditi na vlast.

Četverogodišnja gluma da žele rušiti vlast

Ako se ne ujedini, oporba će skočiti sama sebi u usta. Oni cijelo vrijeme govore da je HDZ nacionalni problem broj 1, ili HDZ ili Hrvatska… a sad im odjednom smetaju nijanse. Pri tome najviše kritika ide Mostu koji je najglasniji protiv HDZ-a. Ali i potajno zaljubljen u HDZ, i očigledno želi da se njihova romansa obnovi u nekom obliku. Makar da budu zajedno u oporbi.
A korupcija? Pa to je samo priča za javnost…

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com