|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Ministar Banožić besplatno ustupio ratni brod kako bi se crkveni velikodostojnici prevezli do Hvara na zaređivanje novog biskupa

 

 

Kako je prije dva dana predsjednik Republike Zoran Milanović najavio “da će se vidjeti odluke da se državni resursi HV-a i mornarice koriste u privatne svrhe i ne naplaćuju”, danas se to i ostvarilo.

Jutarnji list donosi odluku ministra obrane Marija Banožića u kojoj se navodi:

“Oružane snage Republike Hrvatske pružit će bez naknade potporu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice za prijevoz nadbiskupa i biskupa, nakon završetka biskupskog ređenja, iz Hvara u Split, 22. svibnja 2021. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga svojom će zapovijedi osigurati provedbu odluke i ona stupa na snagu danom donošenja”, navodi se u odluci.

Tog 22. svibnja na Hvaru je zaređen novi hvarski biskup, mons. Ranko Vidović.

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić. Na zaređenju je između ostalih koncelebrirao i vojni biskup Jure Bogdan. Biskupi su na Hvar došli u svom aranžmanu, najvjerojatnije trajektom, a u Split su, kako neslužbeno doznajemo, vraćeni Obalnim ophodnim brodom Omiš (OOB-31). Cijena sata plovidbe ovim brodom je oko 15 tisuća kuna.

U službenom pojašnjenju Ministarstva obrana tvrdi se kako je “navedenu potporu zatražio Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Suradnja s tom institucijom odvija se u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske koji je potvrđen Zakonom u Hrvatskom saboru 1997. godine.

Sukladno Zakonu o obrani, za traženu potporu zatraženo je mišljenje Glavnog stožera Oružanih snaga te je Glavni stožer izvijestio Ministarstvo obrane da su u mogućnosti snagama Hrvatske ratne mornarice pružiti traženu potporu što je u svom očitovanju potvrdilo i zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice. Sukladno Zakonu o obrani, donesena je Odluka ministra obrane o pružanju potpore za provedbu navedene aktivnosti koja se provela prema zapovjedi načelnika Glavnog stožera”, stoji u odgovoru MORH-a.

Kako doznajemo, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo je 15. svibnja na zamolbu mons. Ranka Vidovića i u ime Hrvatske biskupske konferencije ministru obrane uputio zamolbu da se po završetku ređenja osigura povratak biskupa i nadbiskupa u Split brodom Hrvatske ratne mornarice. Kao razlog angažmana broda HRM-a navedena je trenutna epidemiološka situacija i veliki broj biskupa i nadbiskupa.

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL