|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

MILIJARDA ISPOD RADARA

 

 

MILIJARDA ISPOD RADARA

Ostavke ne, otpremnine

Moralni zločinci: Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić.

Naizgled, to je samo još jedna pljačka. Samo što je ova rekordna. Ako je hrvatski proračun oko 150 milijardi kuna, radi se o 0.75 posto proračuna.

Kako ti milijarda može proći ispod radara? Kriminal je očito nevidljiv, teško ga je uočiti. Imamo jedan paradoks, što je veći kriminal, teže ga je primijetiti. Evo danas imamo Jadranku Kosor koja je postala politička analitičarka i komentira društveno-politička zbivanja, a sama je uspjela ne primijetiti milenijsku pljačku svog najbližeg suradnika Ive Sanadera.

Ova nestala milijarda je zapravo slučajno otkrivena jer su u banci primijetili enormnu svotu uplaćenu na račun nekog umirovljenika. Nitko drugi ništa nije vidio.

To samo znači da su sve one pljačke u iznosima od 200 000 kuna prošle neprimijećene. Ako se banka javi samo na iznose koji premaše dvjesto tisuća, koliko je samo bilo rascjepkanih pljački koje su bile uplaćivane na rate? I zato su prošle ispod radara.

Korumpirane zemlje su uvijek siromašnije od onih manje korumpiranih. Naravno da je to tako kad je toliko pokradeno od svakoga tko se domogao vlasti, da su samo mrvice ostale za narod. Jer što se više pokrade, manje ostane za mirovine, socijalne naknade, porodiljne naknade, školstvo, zravstvo… što se više krade, zemlja gore funkcionira.

Članovi glavnog odbora koji ne žele dati ostavke zbog svog nerada, i pred cijelom javnošću kalkuliraju s tim da dobiju svoj nezasluženi novac. Veliku količinu nezasluženog novca.

U iščekivanju otpremnina oni se oglušuju na pozive premijera da daju otkaze.

Ne ostavke, otpremnine

Jer zašto bi dali ostavke ako će ih to direktno ostaviti bez otpremnina? Ako im se uruče otkazi, što će se dogoditi, mogu tužiti INU (koju su već izmuzli svojim neradom), i sudskim putem vjerojatno stići do svojih otpremnina. Jer to je najviši od svih interesa. Money talks.

Ta imena treba zapamtiti – Barbara Dorić, Niko Dalić i Darko Markotić.

Pogotovo Niko Dalić, koji se prvi i najglasnije usprotivio podnošenju ostavke.

Naravno, umjesto da budu izloženi na stupu srama kakav je danas u Dubrovniku, oni bez srama čekaju otpremnine.

Radije će potonuti do moralnog dna čekajući svoju otpremninu, nego dati ostavku i smanjiti reputacijsku štetu.

Imaš 78.000 kuna bruto mjesečno i ne vidiš da je procurila milijarda kuna. Odnosno da je neki direktor s četvrte razine pronevjerio 17 % godišnje proizvodnje plina.

I Damir Vanđelić, koji je dosad istupao kao nekakva moralna vertikala, je sumnjiv. Za ogromnu naknadu koju je primao, nije mogao malo iščeprkati gdje curi novac? Bilo bi koristije postaviti kaktuse ili fikuse umjesto ovih beskorisnih politički postavljenih članova uprave.

Kaže da su mu svi rekli da je “sve u redu” – dakle, bilo tko ti može reći da je “sve u redu”, i ti ništa ne primijećuješ? I to za plaću koja je 2 do 3 puta veća od premijerove.

Bitka za otpremnine

Dakle, ovo su imena novih moralnih nakaza koje treba zapamtiti (iako vam to neće biti ni od kakve koristi u životu – ali bar da ih natjeramo da osjete nekakav sram) – bar da ih Google search spoji s riječima i izrazima “kriminal”, “ekonomski zločin”, “čekanje otpremnine za neprimjećivanje kriminala”.

Moralna nevertikala Niko Dalić, grčeviti držač za fotelje, suprug Martine Dalić

Nemoralna uljepšavačica svoje biografije, Barbara Dorić

Nemoralni čekač svoje otpremnine, Darko Markotić

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)