|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

MARIJANA PETIR I 700.000 EURA

 

 

Većina građana nema nikakvu drugu asocijaciju na političarku Marijanu Petir osim njezine ušteđevine. Koju je zaradila kao “civil servant”, ili sluga naroda. Iako nitko ne zna čime je toliko služila narodu na bi bila tako obilno nagrađena.

Što su bezličniji političari, veća je ušteđevina zarađena od politike.

Sigurno ništa od toga nije ukradeno, sve je “pošteno zarađeno” – ako te cifre u politici uopće mogu biti poštene. Jer, nije pošteno da primaju visoku plaću, al ii podmirene sve ostale troškove. Pa čemu služi plaća ako ne trebaš platiti stan, prijevoz i hranu?

A sve te tri stavke su podmirene ili subvencionirane političarima. Zašto oni koji imaju plaću 700-800 eura od toga moraju platiti stanarinu, gorivo i namirnice, dok političari mogu nekoliko tisuća eura mjesečno direktno pospremiti u štednju?

A političari kroje zakone, i oni sami sebi mogu skrojiti tu plaću. Već to je duboko nepravedno. Nije mi jasno zašto političari još i kradu, kad su beneficije same po sebi dovoljne. Ali, zov pristupa javnom novcu je neodoljiv.

Peđa Grbin odvojen od osjećaja moralnosti

Kao da već nije dosta svih tih naknada, izmišljena je i “naknada za odvojeni život”. A onda je otkriveno da je koriste političari koji zapravo žive sa svojim obiteljima, ali su odvojeni od svog rodnog grada. I jedan političar koji pokušava biti vođa oporbe srozao se za 1000 kuna mjesečno. Koje bi koristio do u beskonačno da to nije otkriveno.

Vjerojatno imaju i neki fond za odjeću, higijenu, zabavu, da ne moraju slučajno nešto potrošiti. Tako da što veća cifra može ići u štednju.

Čak nije fascinantno to koliko puno zarađuju, koliko je frapantno koliko malo rade. Ne moraju dolaziti na posao. Mogu poslati ispričnicu, i tako može proći cijeli mandat da se ne pojave na poslu.

100 eura dnevno

Toliko je štedila Marijana Petir svaki dan da bi skupila zamašnu ušteđevinu (izračun baziran na primanjima tokom 20 godina u politici)

Imovinske kartice samo se debljaju, a rezultata nema. Nema ni nikakve revizije uspjeha na kraju mandata – tad imamo samo 6 + 6. Politika je posao bez podnošenja odgovornosti. Na vlasti imaš imunitet, a nakon silaska s vlasti, formalno te nitko ništa ne pita. Ostaješ u memoriji kao još jedan od “mandatlija”. Povjerenje u političare toliko je nisko da nitko ništa ni ne očekuje od njih. Očekivanja su toliko srozana da ako ništa ne rade i nemaju ni jednu ozbiljnu aferu, dojam je pozitivan.

Kako uštedjeti 700 000 eura?

Ova velika štedljivica iz hrvatske politike pokazala je i ograničenost u posljednjem televizijskom nastupu – na upit zašto toliku količinu novca drži na računu u banci s obzirom da joj pada vrijednost, ona je odmah stupila u obrambeni položaj (stala na branik svoje ušteđevine) da je “njena stvar kako će upravljati svojim novcem”, umjesto da prihvati izazov i upusti se se u raspravu o tome kako preduhitriti inflaciju.

Eto, jedan moment koji je razotkrio njenu paranoju oko ušteđevine.

Nije uopće problem uštedjeti 700.000 eura. Ako imaš plaću od nekoliko tisuća eura, a svi troškovi su ti plaćeni. Ne trebate financijskog savjetnika za to.

 

 

 

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com