|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

MAJA ĐEREK, BABAROGA ZA POHLEPNE KORISNIKE GRADSKE IMOVINE

 

 

Tko podržava kaos, nered, kismet, bakšiš i javašluk?

Osim Ante Tomića i svih onih koji žele da se HDZ vrati na vlast u Splitu.

Država, i njeni gradovi imaju velik broj nekretnina od kojih imaju neki profit. Ako iz nekog razloga njihove nekretnine ne donose novac, grad, odnosno država gube novac koji mogu korisno upotrijebiti za stotine potreba koje ima grad ili država.

A to uopće nije problem, treba samo urediti registar svih privatnih stanova, poslovnih prostora i zemljišta, te postaviti standard koliko košta najam te imovine običnim, odnosno “povlaštenim” građanima, te poslovnim subjektima.

U Splitu nije uopće bilo registra gradske imovine. To samo znači potpuni kaos, da se ne zna koliko tko što plaća, koristi li netko nešto besplatno zato što je blizak s nekom vlašću.

Cui bono? Kome je to u interesu? Svima onima koji žive u gradskim stanovima uz najamninu od nekoliko desetaka eura, onima koji preko neke veze koriste gradske poslovne prostore, ili onima koji gradska zemljišta/površine koriste potpuno besplatno. Razina kaosa je zapanjujuća, od nekretnina poklonjenih gradu koja uopće nisu uvedena kao vlasništvo grada, do nepostojanja ikakvog standarda naplaćivanja najamnine. Samo dug od poslovnih prostora je preko 50 milijuna kuna, od kojeg se većina neće moći naplatiti. Jer je većina tih tvrtki otišla u stečaj.

Nitko ne zna koliko je prihoda izgubljeno, jer to je profit koji nitko ne može vratiti. Da se prije počelo ispravno upravljati gradskom imovinom, vjerojatno Splitu ne bi ni trebao ovaj kredit.

Ono kad se bojiš i saznati koliko je loše.

I onda se pojavila Maja Đerek kao strah i trepet, babaroga za one koji se žele okoristiti gradskom imovinom. Zašto se sad pojavljuje netko kao dosadna muha koji želi zbrojiti i oduzeti, srediti situaciju sa tim stanovima, poslovnim prostorima i zemljištima? Rizik je velik, koliko njih bi moglo izgubiiti nekretninu koju su već prisvojili. Ili počeli plaćati poslovni prostor po regularnoj cijeni.

Postoji cijela sekta onih kojima ne paše uvođenje reda. Milijunske štete su nekome na korist. Ali bitno da je Slobodna Dalmacija već demonizirala Maju Đerek i zbrojila godišnji iznos koliko će ona koštati grad. Ne pitajući se koliko će grad profitirati od imovine koju će napokon početi naplaćivati.

Prisvajanje državnih stanova

Zanimljivo je kako su neki pojedinci koji su dobili državne ili gradske stanove na korištenje po nevjerojatno povoljnoj cijeni, instant počeli prisvajati te stanove. Pravilo je jasno – možeš koristiti gradski stan praktički besplatno sve dok ne kupiš vlastitu nekretninu. Puno je slučajeva kad se ti stanovi odbijaju vratiti nazad i nakon kupnje druge nekretnine, jer se korisnicima povlaštenih stanova dogodio klik u glavi da su stanove dobili na poklon. Nebrojeno je primjera onih koji i  nakon što su kupili drugu nekretninu, nisu puštali onu prvu.Dok svi ostali moraju raditi cijeli radni vijek da bi zaradili za životni prostor, a mnogi uopće ne mogu zaraditi za stan u 2-3 života. Zanimljivo je kako funkcionira ljudska psiha, ono što si dobio privremeno automatski smatraš svojim, i ne biraš sredstva kojima ćeš to zadržati, jeftino otkupiti. Jer kako se grad usuđuje da ti uzima ono što ti je već dao?

I zašto pravo na povlaštene stanove velike kvadrature imaju građani s primanjima znatno višim od prosjeka, poput sveučilišnih profesora?

Ante Tomić izašao iz ormara

Veliki borac protiv institucija koje ne funkcioniraju u ovoj državi, književnik i novinar Ante Tomić iznenada je promijenio stranu. Sad brani sve ono najgore u ovom gradu – sumnjivo dodjeljivanje stanova, neplaćanje povlaštene stanarine, nastavak kaosa.

Možda je kolegijalan po novinarskoj liniji, ali zašto bi novinarka koja već godinama ne plaća povlaštenu najamninu bila pošteđena provođenja zakona?

I po kojim to kriterijima je ona dobila gradski stan – znači li to da svaki novinar može dobiti stan na korištenje za stotinjak eura mjesečno? Nevjerojatno je to licemjerje koje vidimo, svi žele kao neki red i transparentnost, ali zazivaju izuzetke od poštivanja pravila. Novinar Slobodne Marin Prvan tako priznaje da je Đerek u pravu, ali se poziva na “socijalnu osjetljivost” po pitanju dotične novinarke. A to što je dobila oversized stan na korištenje u samom centru, i bila toliko bezobrazna da nije plaćala stanarinu od nekoliko stotina kuna, to se ne preispituje? Treba li biti osjetljiv na bezobrazluk, bahatost, pohlepu?

Zapravo otkrivamo da većini odgovara nered, kaos, javašluk, netransparentnost.

Pitanje je tko će još izaći iz ormara na ovoj temi.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com