|  |  |  |  | 

Grad Solin Kultura Kultura ZP Izdvojeno

MAESTRO U MANISTIRANAMA

 

 

MARIN LIMIĆ, GASTARBAJTER

Svako lito se čeka sa nestrpljenjem da ljubitelji nota zasidnu pod visoke borove Manastirina, u okrilju antike, i svidoče čaroliji u izvedbi pianiste našeg Marina Limića.

Ka i svako lito, tako i ovo, Marin nas je počastija i gošćom te smo zaista uživali u raznovrsnoj ponudi svjetski poznatih glazbenih dijela. Ovu večer smo slušali divan glas sopranistice Natalie Lemercier iz Argentine koja boravi i radi u Berlinu kao i Marin.

Na repertuaru su bila djela autora iz; Njemačke, Francuske, Hrvatske, Španjolske, Italije, SAD-a i Argentine.

Nakon čarobne večeri red je proćakulat sa našim Marinom, čovikom izuzetnog šarma i druželjubivosti.

Kako živi najpoznatiji solinski gastarbajter?- upitasmo, prvo što nam je palo na pamet.

Ko ti je taj?- odgovori protupitanjem te ne bi druge da se grlato ne nasmijemo.

Ima li nade za stalni povratak?

Ima.- kratko i jasno nam uzvrati.

E, to baš raduje. Dugo si vani, drugi guštaju slušajuć te, red je da se vratiš i ovdje budeš nama na uživanje. Kad se vraćaš?

Pa evo san prvi put dva miseca doma u komadu, zar to nije sinjal za povratak?

Fali li ti Solin, porodica, prijatelji…?

Fali mi sve. I Klis i Solin. Doma je doma. Slobodniji san, biran.

U dvi rečenice, kako izgleda tvoj život vani?

Muzika, rad, izložbe, koncerti, druženje sa umjetnicima svih usmjerenja

Nije ti dosadno. A ljubav? Oće li možda nevista sa sjevera doć za tobom?

To se ne zna. Sve je moguće. Brat bi mi moga bit uzor. Mi smo dica svita, bez granica.

Evo te nanovo u tvoje čarobne Manastirine. Tvoj kutak. Ovu godinu si nas počastija čarobnim glasom sopranistice Natalie. Otkud ona?

Sjajna je ona, iz Argentine je, živi u Berlinu, surađujemo kao duo.

Uvjerili smo se u iznimno usklađen duo. No u Manastirinama si bio i sa Dubrovačkim orkestrom što je po meni bio doživljaj za pamćenje. Hoće li sljedeće lito bit neko novo iznenađenje?

Sa dubrovčanima sam u dugoj suradnji a da li će doć netko sa mnom sljedeće lito, valjda.

Kakav ti je ovolitnji raspored?

U subotu nastupam na koncertu u organizaciji Eko-društva Dubrava zabočka, na sjeveru Hrvatske, na poziv kolegice pijanistice Kristine Kebet koja radi i djeluje u Briselu. Iduću subotu, 2. rujna održat ću 3. ovoljetni solistički koncert, nakon prethodna 2 u njemačkim gradovima Berlinu i Kölnu. Po prvi put ću svirati u Sinju, u prostoru Palacine, Muzeja Cetinske krajine. Za točno vrijeme početka preporučam provjeriti na internetu.

Gdje sve nastupaš gore u Berlinu. Ima li interesa, u što ne semnjam?

Spomenuo bih prošlogodišnji solistički nastup u Francuskoj katedrali u Berlinu koja je renomirana koncertna dvorana, kada sam imao prilike vidjeti plakate sa svojom slikom po cijelom gradu. Tu su i jednako važni „manji“ nastupi po kulturnim centrima, teatrima i drugim lokacijama u Njemačkoj, Španjolskoj… Zanimljiv je bio nastup u jednom svjetski poznatom jazz klubu u Berlinu, gdje sam nakon spontanog nastupa na „open stage-u“, dobio ponudu za cjelovečernji koncert. Nastupam i kao komorni glazbenik u suradnji s drugim glazbenicima i orkestrima. Nemam predaha, a i podučavam mlade, privatno i u udruzi . Mlade treba zainteresirati za glazbu. U našem Veleposlanstvu sam svira Papandopula. Ma Berlin je Meka za glazbu i kulturu općenito.

Kad će novi cd. Rado slušam tvoj „Klarin film“, za vrime vožnje me odmara. Sjajan si.

Čekam ponudu za snimanje albuma ozbiljne glazbe jer publika želi da ga imaju. Nadam se da neće dugo trajati.

Imam jednu ideju, više pitanje za tebe. Što misliš o koncertu; Marin Limić u Gradini? Nije li to ambijent dostojan tvog umjeća i reputacije. Siguran sam da bi uz dobru promiđbu Gradina bila puna.

Dobro bi to bilo ma bojin se da tu triba puno rada , suradnje uz ekipu organizatora.

Ne sumnjaš valjda u nas, u svoje solinjane, koji bi dali ruku?

Ne, ma samo kažen da to nije jednostavno. Manastirine su se pokazale kao izvrstan ambijent, tradicija je već stvorena. Vidit će mo.

Do dugo smo još ćakulali uz kavu Doma Zvonimir, puno pametnoga se može čut od našeg Marina, čovjeka koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Momka koji iznenađuje svojim poštenim odnosom prema svojim, Klisu i Solinu, nudeći im svoje ime, poznato u svitu, da i sami budu dil prepoznatljivosti.

Osobno san razočaran što je „morao“ poć vani a da ovdje ne dobiva misto koje zaslužuje jer lipo je nastupat po metropolama no život vani nam ga oduzima.

Talent koji posjeduje, profesionalan odnos i „glad“ za razvojem tribali bi nam biti razlog da pokažemo i dokažemo interes, da mu pružimo podršku i damo uvjete za normalan rad jer tako smo svi na dobitku, a Solin bi ima razlog dičenja sa svojim maestrom koji solinsko ime uvik rado ističe dok boravi na svjetskim i domaćim pozornicama.

Jedna preporuka Marinovim fanovima. Nabavite cd „Klarin film“ i Marin će stalno biti uz vas.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.