|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

Lovru za dogradonačelnika

 

Ovo je izmišljena priča o Lovri i Ivici. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna i nenamjerna.

Lovre je na jednoj važnoj svjetskoj sportskoj manifestaciji, kao dio ekipe, osvojio srebro. Istina, nije bio prvotimac, ali njegovo vrijeme tek dolazi, a i ono malo što je zaigrao pokazao je predanost, disciplinu, motiviranost i uzlaznu putanju svoje karijere. Lovre predstavlja mladog hrvatskog čovjeka, rođenog malo prije ili tokom nastanka suvremene hrvatske države. Sve što je postigao u životu postigao je zahvaljujući svom talentu i radu. On zna što je disciplina, zna što je znoj, zna što je ekipni rad, zna što je postignuće zarađeno vlastitim radom. Lovre svoj narod voli svojim radom i svojim uspjesima.

Lovre je s pravom uzor hrvatskim mladima.

Lovru je u njegovom rodnom gradu dočekao i s njim se (uz sve zaposlenike ogromne zgrade koju zovu gradska uprava i koji jedini mogu izaći na pauzu kad god žele) nasmiješeno slikavao njegov skoro vršnjak dogradonačelnik Ivica.

Ivica je skoro od rođenja član mladeži jedne stranke, već s 25 godina radio je u poduzeću za savjetovanje za fondove (jer za biti savjetnik u nekim državama nisu potrebni ni iskustvo ni reference) u vlasništvu svog kolege iz mladeži opet iste stranke. Ivica je vrlo brzo zasjeo u fotelju dogradonačelnika i osim što opaljuje selfije (s mobitelom jer u to doba još nisu bile izmišljene druge naparave za selfije) i instostorije ni sam ne zna što drugo radi. On, kao dogradonačenik, ne zna što je disciplina, ne zna što je znoj, ne zna ni za ekipni rad (osim kad on služi u svrhu dobivanja izbora) niti zna što je postignuće zarađeno vlastitim radom.

Ivica voli svoj narod jer radi njega lagodno i bezbrižno živi, ide po domjencima i slikaje se po delegacijama.

Može li Ivica biti uzor našim mladima? Nadam se da ne.

Sukob mentaliteta Lovre i Ivice vrlo brzo će određivati cjelokupno političko i društveno ozračje u kojemu živimo. S jedne strane to je mentalitet pobjednika, mentalitet ljudi neopterećenih politikom i marljivih, mladih i sposobnih ljudi, a s druge strane mentalitet onih koji će se s Lovrom i njemu sličnima slikavati i na njima pokušavati zaraditi jeftine političke poene a ustvari su u životu sve dobivali i dobivaju po stranačkoj podobnosti, bez da su u životu išta konkretno radili niti znaju kako je onima koji rade.

Eh da je barem neko ka Lovre dogradonačelnik.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna i nenamjerna.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u