|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

Lokalno, nacionalno, globalno PLAĆE KOJE JE TEŠKO I ZAMISLITI

 

Lokalno, nacionalno, globalno

PLAĆE KOJE JE TEŠKO I ZAMISLITI

Koje to sposobnosti imaju Fabris Peruško i Martina Dalić da su plaćeni kao da su upravo spasili svijet od nuklearne katastrofe?

Političari na udaru sa dvije tisuće eura mjesečno

Uvijek se priča i kritizira političare, jer su oni najizloženiji. Ali gdje su oni koji imaju uistinu velike plaće, neusporedive s onima političara?

Stvarno velike plaće

Uprava je prošlog mjeseca dobila i novčani bonus za prošlu godinu. Martina Dalić dobila je 173.000 eura, Doko 125.000 eura, Šapina 106.000 eura, Tadić 119.000 eura, a Ostojić 112.000 eura bruto. Ukupna nagrada za dobro poslovanje lani (bonus plus dionice) kod Martine Dalić, dakle, iznosi 229.000 eura.

To su samo bonusi. A evo podataka o mjesečnoj plaći:

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić u prosjeku je lani zarađivala otprilike 34.800 eura bruto mjesečno, što uključuje plaću, bonus, primanja u naravi, dodijeljene dionice po novom modelu nagrađivanja.

Izgleda da bivši političari bivaju nagrađeni svojim odlaskom iz politike. Poput Tomislava Ćorića koji je lansiran u HNB, Dalić u Podravku, a njen muž prima bogatstvo u Ini, u kojoj inače nije primijetio pljačku plina. Možda je bio zaslijepljen svojim ogromnim davanjima.

Još jedan koji prima plaću kao da je Gospodar svemira je Fabris Peruško.
Na pitanje da komentira činjenicu da bi radnici morali raditi dva životna vijeka za njegova primanja, Peruško odgovara: “Je li sramota zaraditi novac? Plaćam poreze i čist sam kao suza”.

Uz te ogromne plaće, stalno dobijaju i neke bonuse – tako je Fabris Peruško dobio 720 tisuća eura bonusa u Fortenovi, ali nikad javnosti nije objašnjeno zašto – kako firma koja je u tolikim financijskim problemima (kao što je bio Agrokor koji je postao Fortenova) može isplaćivati tolike bonuse?

U Poljskoj je omjer plaće menadžera i radnika 25:1, u Češkoj čak 100:1. Za godišnju plaću Fabrisa Peruška, Andrej Plenkovič morao bi raditi 33 godine, a šef HEP-a koji je najbogatija državna korporacija gotovo 20 godina.

Prema njihovim primanjima, političari su doista male bebe. A najveći bonus je da nisu izloženi – tko više priča o Martini Dalić otkad nije ministrica?

I najveći hit je da to to zapravo nisu privatne firme, već državne, ili usko povezane s državom. A na njihovom čelu su ljudi povezani sa strankama koji se u nekom trenutku više nisu uklapali u stranačku politiku.

40 puta veća plaća

Prema bonusima, Martina Dalić izvodi čuda u Podravci. Ali doista mi je teško zamisliti takvu nadrealnu sposobnost – što ona radi, prodaje vegete po kućama? Zašto ima 40 puta veću plaću od svojih radnika? Javnost nikad ne dobije odgovor što oni zapravo rade za toliku plaću.

Čini se da javnost nikad neće doznati kakva to čuda izvodi Fabris Peruško za 100 tisuća eura mjesečno. Ne treba spominjati da je iste godine kupio imanje u Istri i vilu od milijun eura u Zagrebu.

Jedino konkretno što smo doznali je da je smanjio broj zaposlenih u upravnoj zgradi Tiska, pa je firma postala novčano pozitivna. Taj maestralan korak doista zaslužuje 100 000 eura mjesečno.

Samo nebo je granica menadžerskim plaćama.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com