|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

LOJTRE ZA NEBESA

 

 

Nema brajko moj lagašnijeg i lipšeg posla od onog’, bit’ političar.

Tu ne moraš robovat ničemu normalnu već je dovoljno da oš i da se znaš snać.

Valjda je dosadno ponavljat jednu staru narodnu izjavu vezanu za pokojnog Vladu Gotovca. „On je prepošten za bavit se politikon.“

Ko što je Rojsova, „Tko je jamija, jamija je“ ušla u legendu, ova mu ide uz rame. Znače , poželjno je da si lopina od formata i nema straja. Preduvjet je jasno istaknut i mami na „natječaj“.

Ovo vrime političkog EU derneka je obiljuženo silnim interesom za novog EU parlametarca. Narod voli skandale pa kad ih i nema, izmišljaju se. On je zasjenija svih jedanaest veličanstvenih putnika ka Briselu i Strazburu. On je posta ona stožina oko koje se vrti sva naša pažnja i interes. On je skrenija potok na svoju njivu.

A čovik je samo skonta da je Amerika za njega tisna i da mu se valja vratit i pomoć svom napaćenom narodu. Domoljublje procvalo devedesetih godina. Aj sad, da je školovan čovik iz Amerike doša prinit svoje bogato stečeno znanje i radne navike, aplauz, no ovaj je skužija da će se politikom dovoljno dobro snać.

I Boga mi krenulo njega to! Udrija on na teme koje gnječe ovi narod.

On je sa te dalječine skužija kakav teror mi ovdje imamo. Spavat nije mogao dok se nama toljaga vitlala nad glavom, dok je krv tekla potocima i dok je bidan narod ginija unutar željezne zavjese. Nije mu palo na pamet da tada, ranije, doseli i da zajedno sa svojim narodom podnosi žrtve. „Prvo vi meni osigurajte mogućnosti i uvjete, i eto mene?“

Zna on da je vjera i Crkva pod teškim zulumom pa se on bidan svako jutro, dan i noć molija za spasenje naših duša uzdajući se da će Gospa stanje sredit te je i oca stručnjaka za vjeru zamolija da pomogne vidilicama iz Međugorja. Daljina više nije problem.

Ima je on plan od malena da sa aždajama moraš bit „na nož“ no sa aždajom ovih prostora nisi moga u boj već samo putem mržnje ovladat tim teror krakovima. Zato će on čim mu uvjeti dozvole doć nazad i pokrenut sve svoje moći da nam dokaže našu zabludu, ako je itko u njoj bija, kako smo živili jadno i bjedno i da to valja minjat.

A muzej je najmodernije sredstvo da ti vično prid očima titra ta aždaja. Spratit tu sva njegova sranja i budi sritan što ti je danas stoput bolje. Ne ponovilo se.

On će penjući se političkim lojtrama bit narodu sve bliže i nudit, ma osigurat, blagostanje što nekako mora i pokazat na primjeru. No narod ostaje doli a lojtre-skale vode ka nebesima.

Jer je sasvim logično da u večeri pobjedničkog bala i hoda u Brisel dođeš i odeš dostojno kako to samo ferari znade priuštit. Na svom primjeru moraš pokazat čemu se triba težit. Jebeš polovno korejsko auto kad je ferari tu ko mogućnost.

Di će on sist u Hjundaia i ponizit svoju velebnost. Što bi nana rekla? A, oprostit ćete ovaku limuzinu nema svatko pa su ga bidnog zajebali rekavši mu da je vlasnik jedan OPG-ovac iz susjedne Slavonije i da se sam ponudija bit od koristi. Što je donija u portapaku, Bog zna.

Zna on za primjer sa majbahom u izlogu trgovine i kako je narod sa punim žutim kesama hrlija napojit oči i dušu.

Sve u svemu naš povratnik se silno iznervira jer nije shvaćen. Šta se ko ima njemu petljat u imovinu i nike ispunjene kartice kad je to u jamerike zabranjeno.

Privatno je svetinja. A ćaća mu i cila familija se bore za svetost i baš njega našli da mu čačkaju po bogatstvu.

No gadan je narod kojeg je doša spašavat.

Nezahvalan i ohol. Sumnjičav i oprezan.

I tko je kriv? Novinarska bagra i protivnici svega što „normalna“ svetost nudi. Već odavna ti kreteni ne daju mira Željkici i Vici, a vid’ slučajnosti, koji zajedno sa našim povratnikom krče posebne rovove da bi narod ukopali duboko u obrambene položaje kontra nadolazećeg zla.

Sve u svemu očekuje se smirivanje tenzija, partiji se presta okrećat želudac, imovinska je uredno ispunjena, ferari će vozat nekog drugoga a naš spasitelj će put Brisela sa osiguranon budućnosti barenko za pet godina.

No ne smi se ovo skončat tako jednostavno.

Iz ovog mini skandala i on i stranka su izišli jači, bolji i osokoljeniji pa valja izvisit nove momente koji će ih zavarit za interes sirotinje, jer od sirotinje se najbolje živi. Sad mu eto netko priti smrću! Nije to bezazleno istaknuto. To pokreće nove momente pažnje i čuvanja jer zapaljena iskra često priđe u plamen.

I na kraju, dali je ovo borba za svoj, mali, narod ili je ovo borba za samog sebe?

Zašto to ističem!? Jer znam jako dobro kako se vodi borba za malog čovika. Žrtvom! Dokazivanjem i jasnim postupcima koji nemaju dvojbu.

Još bi se puno interesantnih kartica dalo ispisat, no čemu!? Kad je i ovo već prišlo u neodgovornost bavljenja sporadičnošću dok bitno klizi svojim tokom i izneređuje svakodnevnicu.

Naši životi su ovijeni tajnovitošću i svidočanstvima. Tajnovitost je za zabrinutost jer se kroz nju provlači sve bitno i ne nudi se na uvid već se sa lanca puštaju ovakvi momenti kako bi se zamaglilo i izbjegla odgovornost.

Ovaj čovik je zaista nebitan. Spada u jednu grupu, za mnoge, sporednosti i nikoga zapravo nije briga za njim dok se on sam ne nametne i zagolica interes. A to je svakom političaru prioritet. Nek se piše, diskutira, optužuje, pohvaljuje, jer si onda akter a samo akter na svjetlu dana postaješ i akter zakulisnosti.

Šta će nam Vlado Gotovac kad imamo junačine koji ne nude samo jedno.

Poštenje!

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.