|  | 

Sport

LETEĆI SOLINJANIN NA LITICI ŽIVOTA

TONI ABEL JURCEVICUkoliko ste posljednjih dana prolazili kroz Sinj imali ste priliku uživati u padobranskim skokovima koji su se održavali od Uskrsa svakoga dana na Sinjskom aerodromu.
Nadasve prekrasno vrijeme privuklo je velik broj skakača iz zemlje i inozemstva, pa su posjetitelji mogli uživati u ovoj posebnoj vrsti sporta.
Među brojnim skakačima koje smo imali prilike gledati i u njihovim skokovima uživati, nama je svakako najzanimljiviji bio naš sugrađanin Toni Abel Jurčević poznati BASE jump skakač. ( BASE je engleska kratica za Building (zgrada), Antenna (antena – stup), Span (most, luk, kupola), i Earth (stijena ili neka druga prirodna formacija)
Zamolili smo ga da za nas odvoji svoje dragocjeno vrijeme i odgovori na neka naša pitanja:

Možete li čitateljima Solin Live približiti sport kojim se bavite i kako izgledaju vaše pripreme i treninzi?
Base jump je sport koji traži stalan boravak u prirodi, putovanja, upoznavanje novih zanimljivih ljudi koji vole neobične sportove. Treninzi su iznimno naporni i najčešće skačem s vijadukta u Istri koji je visine 120 metara. Radi se o sigurnom skoku jer tu nema okolnih objekata ni bilo kakvih drugih prepreka u slučaju da se dogodi da se padobran ne otvori u pravom smjeru. Osim ovakvog treninga prakticiram i let wingsuit skokom iz aviona.

Obzirom da se bavite padobranstvom te ste zasigurno skakali i bungee jump zar sve to nije bilo dovoljno atraktivno i uzbuđujuće kada ste se odlučili početi baviti base jump-om?
Oduvijek sam se divio base jump-u, privlačio me je taj adrenalin koji u meni budi pri samoj pomisli, ali kao i svi base jumer-i morao sam prvo savladati sve vještine padobranstva. Kada sam u potpunosti savladao padobranstvo točnije kada više nisam dobivao onaj adrenalin koji mi je bio potreban počeo sam se sve više okretati base jump-u.

Sigurni smo da je za takvu vrstu sporta neophodna iznimna fizička i psihička snaga?
Naravno, pripreme za B.A.S.E se svode na konstantno planinarenje, penjanje po antenama ili objektima na velikim visinama, a za sve to je potrebna ne samo izuzetna fizička već još više i psihička snaga.
Pri samom skoku potrebno je biti spreman na sve moguće situacije koje bi se mogle dogoditi te biti psihički iznimno staložen i miran kako bi taj skok završili upravo onako kako je planirano. Potrebno je uložiti izuzetan psihički i fizički napor kako bi u svakom trenutku mogli staloženo pripremiti tijelo na položaj koji je bitno zauzeti pri slijetanju padobranom, kao i paziti na samu visinu pri kojoj se padobran otvara, a sve kako biste u konačnici imali uspješno i sigurno prizemljenje.

Na koji način određujete koji su Vam ciljevi i kada pomaknuti granicu?
Ovisno o mojim osobnim mogućnostima, fizičkoj i psihičkoj spremi biram ciljeve i pripremam se za mjesta s kojih skačem. Svakako gledam da je to objekt koji je prvenstveno siguran, nakon toga vizualiziram sebi kako bi skok trebao izgledati,nakon toga slijede konzultacije s mentorom i base jumper-ima koji su već skakali s tog istog objekta. Ovdje svakako do izražaja dolazi psihička snaga i spremnost da se sve to odradi bez greške.

Obzirom na veliku opasnost koju nosi B.A.S.E jump reci nam kako tvoja obitelj i prijatelji gledaju na sve to?
Obzirom da imam veliki broj prijatelja koji se bave padobranstvom mogu reći da me razumiju i razumiju problematiku bavljenja ovim sportom, a svjesni su i mogućih posljedica. Što se tiče moje obitelji mislim da nisu u potpunosti svjesni rizika koji postoji kod bavljenja ovom vrstom sporta, što je meni u neku ruku i drago.

Možete nam reći koliko je base jump uopće zastupljen u Dalmaciji i u Hrvatskoj općenito?
Mogu reći da se na nivou Hrvatske base jump-om bavi mali broj ljudi, aktivno možda 7 ljudi, a u Dalmaciji na žalost base jump-om se bavim samo ja. Koliko mi je poznato neki su se pokušali baviti base jump-om, ali kao što sam i naglasio base jump traži izuzetnu psihičku i fizičku spremnost, pa se je dosta njih nakon prvog pokušaja ili ozljede odlučilo držati podalje od base jump-a.

Pretpostavljamo da si birajući mjesta za skokove nailazio na neka mjesta za koja mnogi ni ne znaju?
Naravno, kada biram mjesto od kuda bih mogao izvesti skok svemu tome prethodi dosta istraživanja objekata, okoline u kojoj se objekti nalaze, što je iznimno važno radi prizemljenja, pa stoga moram reći da sam istražio mnoge Hrvatske ljepote i mjesta koja su drugima možda u potpunosti nepoznata.

Koja je za tebe najljepša lokacija s koje si izveo skok?
Ovdje bih svakako izdvojio skok koji sam izveo noću skačući sa zgrade visine 150m u Moskvi, prekrasan pogled na svjetla velegrada.

Koji su tvoji daljnji ciljevi i ima li nešto što ti je svakako velika želja, a nisu ju još ispunio?
Ciljevi koje bih svakako volio ispuniti su skokovi s nekih objekata koji su poznati u Svijetu kao što su Angel Falls u Južnoj Americi, zatim Eiger u Švicarskoj…
Želja mi je također početi skakati i Wingsuit base jump.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...