|  |  | 

HISTORIA SALONITANA + ZP Izdvojeno

Krunom hrvatskih vladara

 

14556630_1122863391154234_3203959463855977263_o

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ u suradnji s povijesnim postrojbama „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin), „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane), „Domagojevi strijelci“ (Vid) te „Tomislavova straža“ (Split) na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, sljedeće subote, 8. listopada 2016. organizira obilježavanje 1040 obljetnice smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i 940 obljetnice krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1076.) pod nazivom „Krunom hrvatskih vladara“.

Nakon prvog obilježavanja tih dviju obljetnica značajnih za hrvatsku povijest, koje je održano 8. listopada 2014. u Solinu i Klisu, u sljedeću subotu organizira se i drugo obilježavanje, koje će također opet okupiti brojne zaljubljenike u starohrvatsku povijest i srednjovjekovlje…

U sklopu tog događaja održat će se prigodni program na tri lokacije, a to su Gospin otok u Solinu, „Šuplja crkva“ (crkva sv. Petra i Mojsija) u Solinu te kliška tvrđava na Klisu.

Program će početi u 12:00 h okupljanjem povijesnih postrojbi: „Tomislavova straža“ (Split), „Domagojevi strijelci“ (Vid), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane) na Gospinu otoku u Solinu, gdje se nalaze ostatci crkve Blažene Djevice Marije i crkve Sv. Stjepana koje je u X. stoljeću dala podići kraljica Jelena. Zatim u 12:30 h slijedi mimohod okupljenih povijesnih postrojbi gradom Solinom od Gospina otoka uz rijeku Jadro do Šuplje crkve (crkva sv. Petra i Mojsija) u Solinu, gdje će povijesna postrojba „Vitezovi kralja Zvonimira“ iz Knina s početkom u 13:00 h uprizoriti krunidbu kralja Zvonimira, kojeg je u toj istoj crkvi 8. listopada 1076. okrunio papin izaslanik opat Gebizon.

U okviru uprizorenja krunidbe također će sudjelovati povijesne postrojbe iz razdoblja hrvatskog srednjovjekovlja: Tomislavova straža“ (Split), „Domagojevi strijelci“ (Vid), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane).

Nakon održanog uprizorenja krunidbe povijesne postrojbe tj. sudionici uprizorenja u 14:00 h uputit će se prema Klisu i kliškoj tvrđavi, drevnom sjedištu starohrvatskih vladara iz dinastije Trpimirovića, gdje će, uz prigodnu okrepu, s početkom u 14:30 biti organiziran sljedeći edukativno-rekreativni program:
Srednjovjekovna kuhinja
Srednjovjekovni zanati
Škola mačevanja i streličarstva
(koju će voditi članovi povijesne postrojbe „Kliški uskoci“- Klis)
Škola glagoljice (koju će voditi studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Splitu)
Škola klesarstva (Ivan Čarić, iz Udruge „Toma Arhiđakon“ – Split)
Škola heraldike, s osvrtom na heraldiku gospodara kliške tvrđave kroz povijest te kliških, senjskih i žumberačkih uskočkih obitelji
(Mate Božić, iz Udruge „Toma Arhiđakon“ – Split)
Izlaganje sudionika kako se na kliškoj tvrđavi snimao serijal „Igre prijestolja“
Program cjelokupnog obilježavanja obljetnice smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira završit će u 19:00 h na tvrđavi Klis, nekadašnjem dvoru Trpimirovića.
Događaj „Krunom hrvatskih vladara“ organiziran je uz potporu sponzora: Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis te Turističke zajednice grada Solina kao pokrovitelja.

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike. Saznanja prezentira u okviru Škole heraldike i Male škole filozofije (povremeno održavane u Klisu i Solinu) te u kolumnama na web- portalima, uključujući i SolinLive.com.