|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

KLIMANJE SPLITSKE VLASTI I PROKLETSTVO “TREĆEG PUTA”

 

 

Laburisti

HSLS

Orah

Most

Možemo

…i sada Centar

Neki od nih su nestali, neki su na razini statističke greške, neki su se utopili u HDZ a neki još traže svoj put na nacionalnu razinu. Al godine pokazuju da je treći put je uklet. Osuđen na neuspjeh.

Mora li ih baš sve progutati mrak?

Možda netko dobije šansu tek kad SDP otvori put za Drugi put.

Što se dogodilo u Splitu? Dvoje nesuradljivih su bili previše pravedni, pa na kraju nisu mogli surađivati?

“Raspad” vlasti u Splitu je loša vijest za sve.

Raspad svake treće opcije je loša vijest, jer duopol nema ugrozu.

Ispada da je čitav sistem pogrešno postavljen.

Uopće ne možemo govoriti o duopolu kad je SDP mrtvac koji hoda. Znači, postoji samo unopol. To nije samo propala stranka, to je propala stranka koja ne dozvoljava da se razvije neka druga lijeva priča. SDP je saboter ljevice u Hrvatskoj.

Polagani raspad SDP-a drži cijelu državu u paralizi

Kako nitko iz SDP-a nije (samo)svjestan koliko je njihova stranka opasna, jer je mrtvac koji zauzima prostor, moramo čekati evo već treći mandat da se ta stranka raspadne. A Hrvatska je u međuvremenu na čekanju.

Most i Možemo su se zacementirali na nekih 10%, ali teško mogu narasti više od toga. Nove nade trećeg puta su Centar koji na nacionalnog razini uopće ne prelazi prag. A kako je uvijek neka nova snaga u nastajanju (iako ih je još više u nestajanju), sad se nešto kuha sa Jelićem koji je pobijedio HDZ u Šibensko-kninskoj županiji, te Damirom Vanđelićem i njegovom udrugom Zrin.

Iako nove stranke redovno pobijede HDZ u nekoj od lokalnih utvrda, na nacionalnoj razini je stvar prilično zacementirana.

Ali, što se dogodilo u Splitu?

Koliko vidim, tu se od reizbora sadašnjeg gradonačelnika odvija sva moguća sabotaža. Ovo je moja percepcija stvari, koja ne mora biti potpuno točna, jer ne raspolažem svim informacijama.

Najveći saboter je lokalni medij Slobodna Dalmacija koja je na pokušaj “uvođenja reda” izvukla sve moguće kandže, novinar Marin Prvan je zapomagao kako Puljak može izbacivati iz stana od 74 kvadrata umirovljenu novinarku koja već godinama nije platila povlaštenu stanarinu.

A sam joj, onako populistički, nije ponudio smještaj u nekom od svojih apartmana?

Nevjerojatno je to licemjerje koje izlazi na površinu kad netko pokuša srediti stvari. Znači, u redu je ne plaćati povlaštenu stanarinu? U redu je da jedna osoba zauzima obiteljski stan u centru grada? U redu je da se ta osoba niti ne odaziva na razgovor Grada?

Sabotaža Slobodne traje otkad je Grad odbio platiti dnevnom listu koliko su oni već navikli dobiti od gradske vlasti, i od tad traje bombardiranje kao na ukrajinskom istočnom frontu. Po splitskoj vlasti se puca svim sredstvima, a afere na nacionalnoj razini se ignorira.

Je li sukob na relaciji Puljak-Đerek bio sraz dva ekstremno principijelna karaktera?

Činjenica je da je Maja Đerek izašla iz svojih okvira, jer ne može ona odlučiti da se isele svi kadrovi, a useli socijala. Iako mnogo kadrova ne zaslužuje gradske stanove – po kojim to zaslugama bi oni bili toliko u prednosti da dobiju na korištenje ono za što drugi moraju raditi cijeli radni vijek?

I zašto uopće ta kategorija socijalnih stanova? Kad, u koju god socijalu se prokopa, pronađe se neki promet nekretnina. Zašto utakmica ne bi bila jednaka za sve?

Socijalne kategorije su osjetljiva skupina jer nitko ne zna koliko je socijalno zapravo socijalno. Što kad otkrijemo da se u socijalne stanove uselila samo socijala na papiru?

Ali dnevne režimske novine se vole zakačiti za jedan slučaj, pa pojačati patetiku na najjače. Njima je klikabilni naslov taj da vlast izbacuje nekog invalida na ulicu, što nema veze s činjenicama. Kako nisu spominjali da je u obitelji dotičnog invalida zabilježen promet nekretnina?

Ali neke novine ne mare za istinu, samo za klikanost.

Kako god bilo, iznutra ili izvana, još jedan potencijalni Treći put teško je uzdrman.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com