|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Kad se slavi Dan pobjede nad fašizmom treba se sjetiti da je Njemačka čak tri puta potpisala kapitulaciju…

 

Kad se slavi Dan pobjede nad fašizmom treba se sjetiti da je Njemačka čak tri puta potpisala kapitulaciju, 7.,8., i 9. svibnja.

Izgleda da ni to nije bilo dovoljno. Kad se osvrneš, puno važniji je po svemu Schumanov potpis na deklaraciji o formiranju Europske zajednice za ugljen i čelik Pariškim ugovorom sklopljenim na današnji dan – 18. travnja 1951. zaboravljajući da se ono što počne s ugljenom i čelikom može lako pretvoriti u lance.

I tako sve više slavimo tu škrabotinu kao Dan Europe a sve manje Dan pobjede nad fašizmom. Nije ni čudo. Najglasniji u ovim puzajućim promjenama i proslavama upravo su oni koji su od 1936. do 1945. htjeli Europu samo za sebe.

Tehnički, ništa se nije promijenilo ni danas osim nazivnika u razlomku. Opet su se našli oni koji bi je otkidali komad po komad.

Ako slučajno idete ovih proljetnih dana u novouređeni zabavni edukativni park na izvoru rijeke Jadro znajte da je izgrađen našim parama provučenim kroz te europske fondove. Osvrnete li se, na Portelama ćete naći krasan primjer kako je “zabava” bila u službi edukacije o krštenim, krizmanim i pričešćenim žrtvama fašizma.

Možda će neka naredna generacija s pravom slaviti Dan pobjede nad fašizmom, a možda i neće.

U svakom slučaju vijat će se plava zvjezdana zastava u Berlinu, Rimu, Sofiji, Budimpešti, Bukureštu, Helsinkiju …

mm

ABOUT THE AUTHOR

Godinama radio kao karikaturist, humorist i ilustrator u listu „Dalmacijacement“, a od osnutka „Solinske kronike“ prije šesnaest godina iz broja u broj sa „Zvonkom“ sa zadnje stranice lista nastoji prijeći na prvu. Ilustrira sve što urednik zatraži. Više puta nagrađivan na svjetskim festivalima.