|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

KAD INFLUENSERI UBIJAJU NA CESTAMA

 

 

Postoje dvije vrste vozača: oni koji će svjesno nagaziti gas sve do 170 na nečemu što uopće nije autocesta, i oni koji neće.

Ovi drugi često stradaju od ovih prvih. Njih nitko nije pitao žele li preživjeti, samo su nagaženi nekim skupim terencem sa suprotne strane.

To je ubojstvo s predumišljajem.

Premetidativno ubojstvo ne mora biti ono koje je isplanirano unaprijed koje gledamo u jednoj od milijuna krimi serija, to može biti ono kad upotrijebiš oružje (auto) da ubiješ nekoga sa suprotne strane. I to nije nesretan slučaj.

Profil influencerice – ubojice

Ovaj put ta ubojica s predumišljajem doista se uklapa u profil osobe koja bi mogla izbrisati ljude na cesti. Svi elementi su tu: ona vozi terenac BMW, auto koju će druge usmrtiti a nju sačuvati, vodi luksuzan život, ima 30 000 pratitelja, na svojim profilima ističe brendove i ostale znakove luksuznog života. Očito pripada albanskoj kremi, što god to bilo. Ali psihološki profil je nepogrešiv; bezglavo voziš kao da stvarno želiš nekoga ubiti.

Drugi te ne zanimaju, samo ti sam sebe – zato se i ne javiš obitelji kojima si ubio dvoje djece.

Cestovne kamikaze

Ti ubojice nekad budu i samoubojice, kao u slučaju momka iz Klisa koji je ubio majku u autu sa svojim djetetom, a ova vozačica-ubojica ubila je brata i sestru, al njen automobil je sačuvao nju samu.

Cestovni ubojica u Sarajevu, neki tatin sin i zgubidan tako je usmrtio dvije doktorice koje su bile tek na početku karijere pomaganja ljudima. Ova cestovna teroristkinja, Albanka, ubila je 19-godišnju medicinsku sestru i njenog 21-godišnjeg bnrata.

Po čemu je to ubojstvo iz nehaja?

Ubojstvo s predumišljajem

Jedino ako znaš da si sam na svijetu, na potpuno praznoj cesti, i znaš da nećeš nikoga ubiti ako voziš 170?

Ova influencerica koju prati 33.000 ljudi na TikToku možda obučava pratitelje kako voziti u suprotnom smjeru, nepropisno pretjecati ili voziti 200.

Ona je ubila dvoje tek punoljetne nečije djece. Koliko samo treba za odgojiti dvoje djece do njihove punoljetnosti, da bi ih onda netko ubio u stotinki sekunde iz potpune obijesti?

Prema svemu to je ubojstvo s teškim predumišljajem. Matematički, jednostavno je velika vjerojatnost da nekoga ubiješ, bar 30 do 50 posto.

Nažalost, uvijek će biti cestovnih kamikaza i njihovih žrtava. I uvjerena sam da se cestovna teroristkinja iz Albanije neće opametiti. Vjerojatno će nastaviti influensati kad izađe iz zatvora.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com