|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

Kad dozvoliš da od tebe naprave crva Ne buni se što te gaze

 

Kad dozvoliš da od tebe naprave crva
Ne buni se što te gaze

KUKAVICA

Ka san bija mali često mi je ćaća, za dugi šetnji kroz gaj, zna pokazat na koje od mnogobrojnih ptičji gnjizda te mi je uz priču nastanka pernatog svjeta otkrija ptičju splačinu.

Naime, postoji ptica kukavica, linčina i uhljeb, koja bi svoja jaja odlagala u tuđe gnjizdu i tako dočekivala svoj potomak.
Zašto!? Kako je to moguće, bila su moja pitanja nevinog iskustva.

Brzo san dozna. To su oni kojima je teško radit i gradit vlastiti dom, pa tu odlagat jaja, ležat na njima, čuvat ih od zmija, a kad se izlegu i hranit…!

Ol nije lakše landrat, prcat se, cvrkutat, jer će potomstvo i tako stić.

Zašto san vam ovo ispriča?

Postoji čovik prezimena Kukavica koji me podsjetija ne samo prezimenom već i ponašanjem u javnosti. Čovika ne poznan a ni ne fali mi. Član je mizernog DP-a i u skladu te mizernostu cvrkuće populističke pismice koje se lako lipe na naivne i slične njima, te tako u zadnje vrime ozbiljno zagađuju i tako zagađen politički prostor.

Demokracija je mogućnost. Ona ne znade za prepreke te tako na površinu izbaci talog sa dna. Kad malo bolje proanaliziraš prezimena, PENAva, PAUK, MLINarić, onda naivno zaključiš kako to nije slučajnost.

Teško je i nepotribno ovdi navodit sve njihove splačine no zabrinjava ta lakoća optuživanja, pritnji, pljuvanja i „obećanja“.

Danas san upita, sasvim ozbiljan, mog prijatelja iz HDZ-a, poštena čovika, što im takovi tribadu.

Nije mi zna odgovorit ma mu je bilo neugodno.

ISUSE POMOZI

Već dugo grintan oko prometa na Solinskoj širini ma nikako da beton krene i riši nas te zle gužve .

Da je DIV svaki dan u ove dvi godine, kad je tribalo započet, donosija po sić betona već se moglo vozit kako dolikuje. Ovako, nešto se prčka, pripomišta…!

Triba li više grintat? Ne triba jer nema ni razloga ni šanse da će netko poslušat, udrit šakon o stol i naredit škverskom guzonji da se uvati posla il’ raskid ugovora.

Čudi što hijerarhija to pod hitno ne riši. Vlada, Županija, Grad su na istom programskom putu.

Najnoviji razlog smetnji se isprsija zbog kipa Isusu. Ne zna čovik bil se smija oli plaka.

Isuse dragi pomozi, pripomisti se sam na Gospin otok jer i tako tamo više nema vrba.

Usput povedi i našeg čuvenog Don Mira da se sa vama susrećemo ko ljudi a ne da gledamo oće li nas bubnit koji pijani šofer.

PROMETNI KRKLJANAC

Naš Grad je posta pravi prometni krkljanac jer kojin god pravcen kreneš upadaš u gužve. Ok, radi se a tu nebi tribalo bit grintanja. Samo strpljenja.

Raduju radovi kod Salona mala, odvojak za Mravince, Kučine i nas Priko vode, no stvorija se problem povratka iz Splita. Semafor na kružnom toku mogu ugasit jer je besmislen a pošto će odvojkom i tako bit još besmisleniji.

Sad nam je ostala Dujmovača ko spas a to neće baš biti jednostavno jer gužve ne jenjavaju zbog upravo Širine. Prometnice su povezane, rišiš jedan krak dočeka te nespreman drugi.

Strpljenja nam ne manjka. Poruka Gradonačelniku, grintaj, urlaj, prozivaj, traži. Uz tebe smo.

ŠTO JE SA PROČIŠTAČEM

Evo se i voda iz boca raskalašila pa se bojin ako nastave trovanja istim tempom da će špina bit jedini spas.

Kreće vrime nevera, kiša, a to znači da će i naša Rika minjat svoje kolure u nijanse sive sa mogućnošću crne.

Pitan se, nije li odavna proša obećavajući rok za instaliranjem pročištača!? Di je zapelo? Nije li to prioritet, da se svi projekti uzaludnosti stave na čekanje dok ovaj ne uredimo.

Zdravlje je najvažniji „problem“ u životu svakog živog bića. Voda i zrak su osnov da normalno živeš.Rika je tu, stoljetno naša majčica a o majčici se valja brigat. Da nebi bilo kasno.

Zaleđe se opasno guši u smeću, odlagališta se ne saniraju već pune a ne triba bit previše pametan da skužiš kako oborinske vode imaju staze do našeg izvora. One nose, plovne su, a otrov i nije nekog velikog obujma.

BRDA SE BUNE

Kad se problem probudi, kad biva vidljiv, opipljiv i prijeteći zar to nije znak za uzbunu.

Jučer gledan novu akciju bunta nesritnog svita sa Brda, zar su sami, koji traže odgovor od odgovornih što se poduzelo sa zaštitom njihova, i našeg, zdravlja.
Očito ništa! Zar smo toliko zabucali u kadroviranju, i uhljebništvu, da je sumnjivi profit važniji od nas samih.
Sjeverna luka je naša, naša feta sa kojon moramo gospodarit na jedan jedini način. Oni ispravni.

Stavit u funkciju gospodarstva pod određenim uvjetima jer ako nas za naše zdravlje nije briga zašto bi bilo onog profitera kojemu ta luka služi samo kao prekrcajni punkt.

Probudimo se, obršimo krmljive okice i dajmo sami sebi šansu.

KO ĆE POBJEDIT

Sve češće susrećem solinjane koji mudruju i siplju svoje spoznaje tko će u našem gradu pobjedit na nadolazećim izborima.

Prsti bi mi otpali kad bih vam pokuša prenit ta razmišljanja i prognoze a moj odgovor uvik biva isti.

Svejedno mi je! Ali! Ali bi volija da na čelo našeg grada budu izabrani oni koji znaju kako vodit Grad. I ništa drugo. Samo da sa odgovornošću i moralom pokrenu mehanizme kojim bi bili priznati i prepoznati. Predznak me osobno ne zanima niti navijam za određenu struju.
Već san da prognozu da HDZ može komotno stavit ladit šampanj! Zašto? Iz prostog razloga što se alternativa toliko srozala, neuvjerljivošću, šlampavo i prozirno interesno, kako građani neće opet past na istu baketinu.

To je realnost i to triba prihvatit. Nadanje u bolje ostaje jedino da vladajući promjene neke stranputne „običaje“, da instaliraju mlade i školovane, bez obzira na „predznake“ . A čini mi se da tu ima dosta naznaka koja bude optimizam.

Onog trena kad ne bude bitno ko je čiji već tko je tko u traženo sposobnom smislu, tada možemo biti dokoni.

Dobija san jednu smišnu poruku, zapravo slično dobijan već dugo, da pripazin što pišen. A što to ja pišen? Prvo, ispod svega se potpišen a nikako ko ovi rođo koji se boji sam sebe. Ja ne želin bit novinar zadatka upakiranog u neki interes, neke skupine, politike, klana ili sličnog.

Mene to ne zanima! Mene zanima budućnost moje, i sve druge, dice. Otporan san na uvride, te samo istinom nastojim bit koristan kotačić ovog ugroženog, po mnogo čemu, društva.

PODUZEĆE

Osnovano je komunalno poduzeće ko alternativa vlastitom pogonu. Da bi razumija tu akciju tribalo bi mi se upetljat u čitanje a to neman ni volje ni smisla.

Bar meni, jer mi je svejedno tko će i kako komunalno čistit i održavat naš Grad.

Meni, a i svim solinjanima, je važno da te usluge budu na nivou, da Grad bude čist, prohodan, „umiven“ na svim njegovim točkicama, u službi zaštite, te da novac nas poreznih obveznika bude zakonito utrošen.

Sva ostala pitanja ovog iznenadnog manevra su u domeni GV-a i političkih aktera.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.